Avjoniserat vatten används inte bara till inomhusstäd. Sedan ett tiotal år är det en etablerad metod för fasad- och fönstertvätt och i både Malmö och Kristian­stad pågår försök med tvättmaskiner där avjoniserat vatten är det enda tvättmedlet. Städmaskiner med avjoniserat vatten har också blivit vanligare och används exempelvis av MTR i Stockholms tunnelbana.

–  Vi har tagit beslut om att använda dem på alla hundra stationer. Vi gör det för miljön och för våra medarbetares skull och det blir lika rent, säger Sandra Hernandez, områdeschef på MTR.

ISS, som är ett av Sveriges största städbolag, använder avjoniserat vatten hos vissa kunder sedan några år.

– Jag har ingen siffra, men vi har det kanske på 50 till 60 uppdrag och de kunderna är nöjda, säger Leif Persson, tjänsteansvarig för städ på ISS, och menar att användningen fortsätter att öka.

Att avjoniserat vatten blir större i städbranschen syns också på att fler företag säljer det. Den största tillverkaren för städ inomhus är snabbväxande Orbo­tech AB.

Deras vd och ägare Mats Johansson ser det inte som ett problem att han inte har vetenskapliga belägg för hur det fungerar.

– För mig är det viktigare att höra om kunderna är nöjda och att deras mätningar visar att det blir rent, än rapporter om hur det fungerar. Det är deras rekommendationer som är viktigast för att få andra intresserade.

En egen undersökning är inte aktuellt.

– Vi är ett litet företag och vi har inte råd. Dessutom är det bra med en viss skepsis. Vi vill inte att marknaden ska växa snabbare än den gör och att andra företag ska komma in.

Frank Axelsson från företaget Hygiene Diagnostics är ett av företagen som gjort ATP-mätningar i kommuner som använder metoden.

– Mitt uppdrag var att se om det blir lika rent som när man använder kemikalier, och det blir det. Sedan har jag inte undersökt om det beror på mikrofiberdukarna, vattnet eller hur noggrant personalen städar. Det skulle vara intressant att få ett sådant uppdrag.