Nytt avtal för assistenter dröjer

|Kommunals avtalsdelegation har åkt hem men förhandlingarna om ett nytt avtal för privatanställda personliga assistenter fortsätter på onsdag i nästa vecka.
– Då kommer vi fortsätta med kansliöverläggningar sen får vi se när delegationen kallas in nästa gång, säger Kommunals ombudsman Margaretha Johansson.

Delegationen kallas i regel in när det finns bud eller liknande att presentera.

Nuvarande avtal, som berör omkring 40 000 personliga assistenter, löper ut den 30 juni.

Förra året ajournerades förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna över sommaren, och sedermera varslade Kommunal om stridsåtgärder innan medlare löste upp knutarna.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör, Inga-Kari Fryklund, vill inte spekulera i om samma scenario kan inträffa i år, eller om det finns förutsättningar att nå fram till en lösning före sommaren.

– Jag har jättesvårt att göra den bedömningen. Vi får se på onsdag i nästa vecka vart åt det lutar då, säger hon.

Det som framför allt komplicerar förhandlingarna är regeringens beslut att räkna upp den statliga assistansersättningen med drygt en procent, samtidigt som lönerna förväntas stiga med 6,5 procent på tre år, enligt det så kallade märket på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Lönerna måste följa resten av marknaden. Jag har stått och stampat på samma lön i ganska många år nu. Visserligen höjdes timlönen något 2016 för personliga assistenter.
Vi som har vårdutbildning borde ha en högre lön.Frösunda vill inte ge oss det.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-07-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.