Wikimedia
Fredrik Jarlestål. Foto: Wikimedia

”Ob ska man inte göra skillnad på”

|1 100 personer har hittills skrivit under ett upprop mot att sjuksköterskorna som arbetar natt i Region Halland får dubbelt så mycket ob som undersköterskorna.
– Vi tycker att det är väldigt orättvist, det är diskriminering, säger initiativtagaren Fredrik Jarlestål.

KA skrev i december om politikernas förslag att ge sjuksköterskorna som arbetar natt i Region Halland dubbelt ob, medan undersköterskorna får nöja sig med hälften av det.

Anledningen är personalbrist, och man hoppas på så sätt locka fler sjuksköterskor till sjukhusen och att fler ska vilja stanna.

Fredrik Jarlestål är undersköterska och har startat en namninsamling för att protestera mot de olika villkoren.

– Det är fel sätt för att lösa situationen. Ob ska man inte göra skillnad på, man ska få samma vare sig man är undersköterska eller sjuksköterska. Det är lika slitsamt för en undersköterska att jobba natt, säger Fredrik Jarlestål, som själv arbetar natt på Hallands sjukhus i Halmstad.

LÄS OCKSÅ: Missnöje mot ob-tillägg på Karolinska

Han säger att andra sätt att lösa bristen på personal mer långsiktigt hade varit att sänka arbetstiden till 80 procent med bibehållen lön för de som arbetar natt, eller att helt enkelt höja lönerna.

– Det är klart att en sjuksköterska ska tjäna mer än en undersköterska, det är inte det vi vänder oss mot. Men det behövs hållbarare lösningar. Om man arbetar 80 procent så skulle man orka mer och får man en heltidslön för den tjänstgöringsgraden är det en bra morot för att locka fler och få fler att stanna, säger Fredrik Jarlestål.

Han sitter även i Kommunals sektionsstyrelse för Region Halland och tycker att arbetsgivaren borde ha satt sig ner med personalen och facket för att diskutera igenom andra lösningar. Namninsamlingen, som inte är avslutad än och som rör både Halmstads och Varbergs sjukhus, ska lämnas till politikerna och sjukhuscheferna.

– Vi vill att de ska veta att det finns missnöje och att vi tycker att det är fel väg att gå, och att vi som jobbar i vården faktiskt har idéer och förslag.

Fotnot: Bilden är licenserad av Creative Commons Public Domain via Wikimedia. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Samma på nks. Ssk får treskifttillägg och dubbelt ob medans usk som jobbar i team tsm med dem får inget...opps nu blir jag väl uppkallad på möte igen...obekväm...

Nej ! Det skall bara gälla grund lönen ! Lika obekvämt för båda yrkena !

Undersköterskor jobba lika mycket hård som sjuksköterskor Det är är ingen bra sätt att lösa bristen på vård personalen!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-02-20. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.