Johan O Söderberg/Riksteatern
På scenen ser vi Per Burell, Nils Närman Svensson och Madeléne Evertsson. Foto: Johan O Söderberg/Riksteatern

Olydnad som kan flytta gränser

|En dokumentär musikteater om olydnad. Där rosaklädda pensionärskvinnor som klipper upp staket möter barnmorskan som vägrar utföra aborter. Allt till musik som någon gång varit förbjuden att spelas.

Vad vore samhället i dag om inte männi­skor utfört civil olydnad? Om inte Rosa Parks hade valt det där sätet i bussen? Om inte människor försökt ta sig över Berlinmuren till väst?

Olydnadens handlingar synliggör demokratins gränser, säger regissören Lisa Färnström. Men Rosa Parks, Martin Luther King och Gandhi är olydnadens historia, menar hon. Den är redan berättad.

– Det var mer spännande att göra något om olydnad i samtiden, där det inte är uppenbart vem som är den goda. Där juryn fortfarande är ute.

I Riksteaterns föreställning ”Olydnad” möter publiken därför människor och scener som sätter i gång hjärnan och tvingar en att fundera över var den egna gränsen går.

– Vad händer om en kärring som jag blir en miljon kärringar som klättrar över stängsel och går förbi beväpnade soldater? Vi har mycket mer makt än vi någonsin kan föreställa oss, om vi bara tar den.

Så säger Agneta Norberg i föreställningen. När hon firade sin 80-årsdag önskade hon sig pengar att betala sina böter med. Böter hon fått efter att hon tillsammans med tre andra damer klippt upp ett staket och tagit sig in på Kallax flygplats för att protestera mot en flygövning som USA och Nato var inblandade i.

I andra änden av Sverige har gränspolisen kommit på att de kan begära ut information om papperslösas adresser och telefon från socialtjänsten, med tanke att de kan hitta dem och sända dem ut ur landet.

I ”Olydnad” möter vi både gränspolisen Leif och en handläggare på socialtjänsten som talar om olydnad, men i bemärkelsen att man ändå måste lyda. Som handläggaren förklarar i föreställningen:

– Klart man kan tycka det är problematiskt att vi lämnar ut kontaktuppgifter till gränspolisen, men då måste man snarare titta på hur man ska ändra den här paragrafen i utlänningslagen. Man kan ju inte tycka att de enskilda socialsekreterarna ska låta bli att lämna ut adresser. För det tycker jag blir fel.

Lisa Färnström konstaterar att det vanligaste är att folk lyder.

– Det är upp till varje person att dra en gräns, men om alla skulle sluta lyda skulle samhället inte fungera. Det är spännande, för olydnad är olika svårt. Agneta åker iväg, klipper upp ett stängsel och åker hem igen. Konsekvensen blir eventuellt lite böter. Om gränspolisen Leif vägrar deportera skulle han bli av med sitt jobb. Priset är olika högt beroende av var man befinner sig.

En som blev av med sitt jobb när hon vägrade göra det arbetet krävde är barnmorskan Ellinor. Den rikskända barnmorskan som vägrade utföra aborter och som drivit sitt fall ända upp i Europadomstolen. Ellinor finns också med.

– Det blir en mer spännande diskussion om vi lyfter olika perspektiv. Vi har ingen sens­moral och påstår ingenting. Vi vill diskutera för- och nackdelar med olydnad och var demokratins gräns går och varför den går just där. Visa på hur folk på olika sätt försöker flytta gränsen, ­säger Lisa Färnström.

”Olydnad” har urpremiär i Storuman den 25 oktober och spelas från norr och ända ner i söder under oktober, november och december.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-10-31 09:11