Lars-Sture Johansson.
Lars-Sture Johansson.

Ombudsman: Glöm inte allt bra vi gör

|– Vem ska förhandla fram kollektivavtalet eller se till att personalen i hemtjänsten får arbetskläder om folk går ur facket?
Den frågan ställer sig Kommunals ombudsman Lars-Sture Johansson, som vill att allt bra som Kommunal gör inte glöms bort.

Det har varit tuffa dagar för anställda, förtroendevalda och medlemmar inom Kommunal. Lars-Sture Johansson är ombudsman på Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet och har bara sovit tre timmar natten till lördagen. Han vill att det arbete som Kommunals ombudsmän och förtroendevalda gör för medlemmarna inte glöms bort.  

– Vi behandlar tusentals medlemsärenden varje år och nu är vi på väg in i en stor avtalsrörelse med kollektivavtalsförhandlingar. Jag och mina kolleger har högar har tvisteärenden, konkurser, uppsägningar som vi hanterar dagligen, säger Lars-Sture Johansson.

 

LÄS OCKSÅ: Annelie Nordström: ”Ett stort förlåt”

 

Han är själv bussförare i grunden och gick med i Kommunal samma dag som Olof Palme mördades. Efter att ha varit fackligt aktiv på lokal nivå är han i dag ombudsman på förbundskontoret på Hagagatan. Han vill ge ett annat perspektiv på det här med alkoholen.

– I avtalsrörelsen 2013, när vi förhandlade sist, hade vi avtalsdelegationer, med frivilliga medlemmar som jobbade stenhårt. När allt var klart, en sen torsdagskväll, gick vi och tog en hamburgare. Då sa jag att vi har en alkoholpolicy och ni får ta en pilsner om ni vill. Jag märkte att det var uppskattat, säger Lars-Sture Johansson.

Han säger samtidigt att han inte har några synpunkter på att alkoholpolicyn stramas upp, men vill balansera bilden som kommit fram.

I går var det stort fokus på att Kommunal delat ut lägenheter till ledningen, och även till personer utanför förbundet – som utrikesminister Margot Wallström. Lars-Sture Johansson vill inte säga något om just det, men säger att det inte är något konstigt att ombudsmän från andra delar av landet får hjälp med lägenhet. 

– Tre av kollegerna i min grupp veckopendlar. De är borta från sina familjer i veckorna för att arbeta här. Det är självklart att de ska ha någonstans att i bo i Stockholm. Det är inte gratis, de betalar för det, säger Lars-Sture Johansson.

 

LÄS OCKSÅ: Fler än vanligt lämnar facket

 

Han säger att det är viktigt att medlemmarna stannar kvar i Kommunal och att han hoppas att de förstår att det görs ett viktigt arbete för dem varje dag, som är långt från skandalerna.

– Vi kämpar för heltid som norm, för en undersköterskesatsning. Det är Kommunal som har fixat arbetskläder i hemtjänsten, som fixade fram kontantstoppet i trafiken. Om folk går ur kommer vi inte klara det. Vem ska då förhandla fram kollektivavtalet där 4,5 procent av lönen går till pensionsinbetalningar, där det är 30 semesterdagar?

Samtidigt hoppas Lars-Sture Johansson att de senaste dagarnas skandaler kan bidra till något gott i slutändan, med förändrade rutiner och att det sätter en ännu större press på Kommunal att lyckas i avtalsrörelsen.

– Det är ju nu vi ska visa vad vi står för. Vi har ju all press på oss nu, annars blir det som ett dubbelt svek. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Vi har gjort mycket bra säger en ombudsman tycker inte det mest har ni suttit i arbetsgivarens knä ni har varit osynliga på arbetsplatserna när man frågat facket har man fått svaret att arbetsgivaren bestämer.Nej ta bort packet i toppen o börja jobba annars är kommunal ett mine blott.

varför ska styrelsen ha rätt till avgångsvederlag, det är väl ingen av oss medlemmar som har det, dessutom är deras jobb ett jobb som alla andra, med lön... varför ska dom ha en egen gräddfil !!!visst ni har säkert gjort många jättebra jobb för oss medlemmar, men det är väl det som är eran uppgift det ni får lön för, det betyder inte att man får skaffa sig privigiegier o bete sig hur som helst, var finns hedern o ärligheten o den sk. SOLIDARITETEN!!!!!!!!!!!!!!!!! jävla hycklare

Hur kan det komma sig att alla fackliga ledare ska ha bättre löner och förmåner än sina tidigare kollegor och nuvarande medlemmar som man företräder? Jag läste att Anders Bergström får en fallskärm motsvarande tre årslöner till ett värde om 2mkr. Men Hallå alla medlemmar! Han säger upp sig själv då han efter att ha brustit i omdöme och misskött sin förtroendeställning uppger att han blivit en belastning för sitt förbund. Ska 2mkr av medlemmarnas pengar gå till detta? Sedan visar det sig att han dessutom kan pensionera sig vid 60 års ålder till mycket förmånliga villkor. Vilka vanliga hårt kämpande kommunalarbetare kan räkna med denna trevliga final efter ert hårt och slitsamt yrkesliv? Varför är Annelie Nordström och övrig ledning inte beredda att företräda sina gamla kollegor och medlemmar på samma löne/pensionsvillkor som dessa? Jag trodde att det var strävan att solidariskt hjälpa och driva viktiga frågor för alla medlemmars bästa som var själen i fackligt arbete. Inte att själv få ett bättre liv på medlemmarnas bekostnad. Sist men inte minst så anser jag att den största faran i den fackliga organisationen är att förtroendevalda väljer andra förtroendevalda till allt högre positioner. Detta föder och göder egna intressen och är en starkt bidragande orsak till den utbredda korruption som vi sett i fackliga förbund under årtionden.

Stoppa korruptionen i facket till förmån till medlemmarna vars intressen alltid ska komma i första hand!

Med vänlig hälsning

Vårdbiträdet

KLÄDER I HEMTJÄNSTEN?
VI HAR INTE SETT ETT DUGG NÄR DET GÄLLER KLÄDER I HEMTJÄNSTEN.
I ALLA FALL HOS OSS. DET DÄR KÖPER INTE VI.
OK VISSA SAKER GÖRS KANSKE BRA.
MEN NU VILL VI HA VALUTA FÖR PENGARNA SOM MEDLEMMAR.
OM VI SOM USKOR MM GÖR ETT DÅLIGT JOBB OCH ATT VI BLIR MISSTÄNKTA FÖR NÅGOT DÅ FÅR VI SPARKEN.
SÅ DET SKA VARA LIKA FÖR ALLA OAVSETT OM MAN ÄR STÄDARE DISKARE LÄKARE OMBUDSMAN KUNG
MM.
NI HAR TJÄNAT MASSOR PÅ OSS MEDLEMMAR,SÅ SKIPPA DETTA SNACK.

Låt dom som ställt till det med dessa oegentligheter få betala skadestånd samt få fallskärmen indragen. Sen ska dom avgå och ställa sig till arbetsmarknadens förfogande precis som vi andra.

En bussförare måste blåsa i alkolåset flera gången om dagen för att få köra vidare. Kanske måste alkolås införas i styrelserummen också, när viktiga beslut ska tas? Är man rädd att smitta ska överföras mellan ledamöter så kan man ju få ett personligt alkolås.
En bussförare måste köa minst 13 år för en lägenhet i innerstan, men långt ut i förorten kan det gå på några år. Kanske kan man tänka sig att en styrelseledamot också kan bo i förorten, och pendla till stan? Bussförare får nu själva köpa sitt månadskort, men en styrelseledamot kan ju få det som löneförmån, som ett tack för allt bra arbete de ska göra?
En bussförare har förlorat säkert över 10 000 kr om året från SL-avtalets tid till senaste BBA 13-16. Sämre OB, inget frikort, färre semesterdagar, osv. Men, kanske inte förhandlingsombudsmannen kan göra ett bra jobb för varje yrkesgrupp varje avtalsrunda? Hoppas bara vi inte tappar mer i år...
En bussförare kan lätt sparkas, massor av dem har fått gå under de senaste åren. Utan extra fallskärm, det är låg A-kassa och AF som gäller.
En bussförare inser att vi behöver ett starkt fack för att överleva på busstrafikupphandlingarnas marknad. Ensam blir vi överkörda. Så kanske ska facket reformeras från grunden, att låta de på förbundet besöka verkligheten lite oftare än idag kan vara ett första steg. Prata med en helt vanlig bussförare, utan fackliga uppdrag, om hans vardag på plats i garaget, utan chefs närvaro, så kan ni kanske göra ett ännu bättre arbete i framtiden?

Kan bara hålla med ALF kl. 08:58

Jag har gått ur facket och det tycker jag alla ska göra. Kan av egen erfarenhet garantera att det är bortkastade pengar att betala medlemsavgift i facket. Ni kan vara med bara i a-kassan.

Jag kommer fortsätta jobba för facket finns mycket bra också och vi kan kämpa tillsammans för att få det bättre på våra arbetsplatser. Hoppas fler står kvar. Förstår hur man känner man blir rätt så förbannad på det som hänt. De som gjort fel får stå för det de gjort och göra rätt för sig. Allt behöver ses över. Ledningen behöver granskas så inte mer överraskninga inte kommer fram.

Ni alla gör ett fantastiskt jobb. Nu behövs alla medlemmar mer än nånsin att gå ur när det blåser visar bara att de inte är värda allt slit kram all ombudsmän.

Som tidigare undersköterska och medlem i kommunal har jag följt utveckling i vården där jag gick in som ung man -80 tal. Följt debatt vilka frågor som varit på agenda tre vårdfacken. Konstaterar att Annelie Nordström är den bästa ordförande Kommunal haft och noterar att Kommunal lämnade LO samverkan för att själv driva på i kvinnolönefrågan. Så oavsett vad som skett funderat mycket varför kommer detta NU inför avtalsrörelsen? Samtidigt är alla värda en andra chans så länge inga brott begås och tycker klokt besked av ordföranden att i sedvanlig demokratisk ordning invänta kommande kongress. Som gammal usk.a förstår jag besvikelsen bland medlemmar men när paniken lagt sig ja att träda ur sitt fack innebär också förlorad trygghet, försäkringar, rättsskydd om något händer på jobbet. Den tryggheten är jätteviktigt för fick mitt liv-och yrkesliv förstört av en arbetsolycka så var tur jag var medlem i annat fack. Kommunal är i stora delar ett mycket bra fackförbund och Annelie Nordström har gjort BETYDANDE insatser för kvinnodominerade vårdyrken och med det i bagaget så skulle jag ta saken med ro till nästa kongress samtidigt övertygad att det som nu skett kommer få betydelse inom andra fackförbund, allt behöver inte vara pissigt negativt inte ens för Kommunal trots att mediadrev. Önskar lycka till alla kollegor - är fortsatt usk i hjärtat.

Som Kaj skriver ... "Så oavsett vad som skett funderat mycket varför kommer detta NU inför avtalsrörelsen?"
Det är väl solklart varför det kommer upp just nu! För att söndra och splittra, så att vi i kommunal åter ska få sämst i lönerörelsen igen. För att vi medlemmar ska bli upprörda och lämna kommunal. Jag tycker inte att vi ska försvaga oss själva i vårt fackförbund men jag tycker att de ansvariga ska ställas till svars för det de gjort, lämna kommunal utan fallskärm och betala tillbaka det som detta har kostat oss fackmedlemmar. Vi medlemmar ska gemensamt kräva detta, men inte orsaka vår egen splittring. Får vi en dålig löneökning på grund av detta så kan jag även tänka mig en solidarisk kompensation av de ansvariga för detta. Jag dömer hårt men anser inte att detta ska gå ut över oss vanliga, normala hederligt arbetande medlemmar.

jag tycker inte att någon ska tänka tanken på att gå ut från kommunal. Vad i har varit med och gjort kommunal till ett fack som vi är stolta över för övrigt. Det som nu har hänt det är något /några som förbrukat förtroendet. Och med dem rasar inte kommunal om inte vi gör det nämligen att gå ut. Dem eller den som missbrukat sitt förtroende kan med sin vilja gärna lämna kommunal, men inte vi. Vi som facket trogna vi som är i grunden och gör ett bra och är med att bidrar till utveckling och sammanhållning. vi ska inte utesluta så att med ovilja tanke tänkte
att byta.
Vi kan markera genom att säga att dem avsiger sig uppdraget och att dem ska inte få förtroendet att sitta i någon post. Det är klart att nu vi ska vara starkare än någonsin tidigare och våga säga att dem har gjort stort fel, därför ska dem lämna posten och att vi ska fortsätta vara stolta medlemmar som kan och vågar höja rösten och vi nedröstar den /dem.
Kommunal är inte bara de här person/ personerna kommunal är inte bara deras fack utan det är runt 519995 personer kanske lite mer. Man kan fråga sig hur många är dem som upphovsman till fallet och hur många kände till och blundade och inte agerade. Till sist våga stå kvar i kommunal.
våga höja din röst.
våga påverka och påpeka fel.

Väldigt många ombudsmän gör ett väldigt bra arbete och just det är det väldigt viktigt att de i framtiden har mandat och kraft att utföra detta arbete. Jag tar för givet att Lars Sture Johansson även tar striden att göra upp med de i toppen som utnyttjar sin ställning till egen vinning och tar ställning för en ny ledning för Kommunal.I artikeln tas det upp att de lägenheter Kommunal har används för ombudsmän som veckopendlar och detta är ok. Att ge en lägenhet till statsråd är ej ok. En pilsner efter en lång avtals förhandling är ok, 300 000 kr i nota för en julfest är ej ok. Semestrar som ej kostar något till några fåtal är ej ok och driva lyx krog är på gränsen.
Förbundsledningen är ansvariga för att veta vad som sker i förbundet och är de ovetande är det lika illa så de har inget moraliskt ansvar att sitta kvar. Avgår de inte självmant är det kongressens uppgift att välja andra mer lämpliga personer till deras position.

Ombudsmännen behövs även om det är varierande kvalitet även där. Vissa har nog glömt varför man sitter på sin post.
Men sektioner och ombudsmän gör överlag ett bra jobb för våra medlemmar, Men därvidlag tycker jag att en ledning som
så grovt åsidosätter regler skall avsättas oavsett vad dom själva tycker. det är väl svårt att tömma Hagagatan helt, men det finns
väl ersättare, samt nu har vi ju ett gyllene tillfälle att släppa in nya människor underifrån som ännu vet sitt uppdrag och är hungriga.
Dom som suttit med vid köttgrytorna i många år, är trötta och övermätta. Och med dessa fallskärmar som utdelas vid uthoppet ingen behöva svälta. Men jag hoppas att dom brännmärks, så dom inte kan krypa in på ett annat ställe i arbetarrörelsen, och fortsätta sina vidriga överklass fasoner.
Allt ont brukar ju föra något gott med sig, och här hoppas jag det städas ordentligt. Ingen är oersättlig, Annelie kan säkert ersättas av någon
person som är ännu bättre, och förhoppningsvis kommer från ett barndomshem där man lärt sig skick och fason, och att respektera andras pengar.
Sedan har väl rörelsen i sig ett problem, inte bara Kommunal, men många ombudsmän, särskilt män växer i marschriktningen. Och drabbas av
diabetes och högt blodtryck, vad det beror på vet jag inte ? dålig kosthållning ? eller rejäla måltider i samband med förhandlingar och liknande.
Men återigen, vi behöver facket, men det är ju en klen tröst nu, för alla AO och sektionsföreträdare som fått se åratals arbete för ökat medlemskap
och fackets fördelar, svepas bort av en Tsunamivåg. Skapad av ett antal fartblinda högdjur.

Försätta på samma sätt, Lasse!
Tack och lov finns det på Kommunal människor som du som kämpar emot allt negativt i samhället! Tillsammans är vi starkare!

Hej Lars-Sture! Jag skulle vilja ställa några frågor till dej? Vad tjänar du som ombudsman?
Förbundets stadgar om att verka för medlemmarnas ekonomiska och sociala villkor på socialistisk och demokratiska grunder: hur ser bostadssituationen ut för våra grupper mot andra yrkesgrupper? Hur mycket besparingar och ägande har kommunalarna mot andra yrkesgrupper? Hur bra tillväxt har kommunalarna mot andra yrkesgrupper? Kan du redogöra lite mer ingående om alla högar med ärenden ni har? Tycker du att ledningen skall avgå efter det som hänt?

Mvh Peter Harrysson

Ombudsmans roll är ju inte att skava åt medlemmen. De ska stötta medlemmen och medlemmarna ska själva i sina lokala klubbar på arbetsplatsen förhandla och ställa krav och få igenom det i avtalet.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-06. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.