Petra Berggren
Thomas Torstensson. Foto: Petra Berggren

Ont i ryggen kan vara foglossning

|Foglossning är vanligt bland gravida. Men många får också kvarstående problem med smärta i rygg och bäcken och de får sällan rätt hjälp av vården.
– De blir inte tagna på allvar, säger sjukgymnasten Thomas Torstensson som hjälpt kvinnor från hela landet tillbaka till ett aktivt liv.

Vi träffar honom på rehabavdelningen på Sundsvalls sjukhus. Här har han mött många kvinnor som haft så ont att de inte kan leka med sina barn, haft svårt att arbeta och inte minst saknar de ett fungerande sexliv.

– Det kommer ofta upp efter att vi setts några gånger. Kvinnan har skapat någon form av strategi för att klara smärtan, hon kanske till och med har bytt jobb – då, när allt känns hopplöst kan hon också bli rädd för att bli lämnad av sin partner, säger Thomas Torstensson.

 

LÄS OCKSÅ: Så tränar du bort din smärta

 

Uppmjukning av bindväven i bäckenet, så kallad foglossning, är den vanligaste orsaken till att gravida blir sjukskrivna. Det kommer som en molande värk i ländryggen och bäckenet som strålar ner i ljumskar och rumpa. Upp till var tionde kvinna som har foglossning under graviditeten har fortfarande värk två år efter förlossningen. Men då tror läkaren ofta att det är ryggproblem och kvinnan får rådet att röra på sig mera. Vilket bara gör det värre.

– Mina patienter upplever att vården tycker de är pjoskiga. Men de har försökt träna, och fått för ont, säger Thomas Torstensson. 

Vad foglossning, eller bäckengördelsmärta som det också kallas, beror på vet man inte säkert och det saknas forskning på vilken behandling som är bäst. Men Thomas Torstensson har tillsammans med läkaren Per Kristiansson, som också forskat om gravida och ryggbesvär, arbetat fram ett framgångsrikt rehabiliteringsprogram. Deras hypotes är att problemen kommer av en inflammation i bäckenet som startat under graviditeten. Metoden går ut på att träna lite men ofta. 

– Många av kvinnorna kunde redan innan kanske jogga två kilometer. Men de fick ont efteråt. I vårt träningsprogram får de träna under smärtgräns­en, men lite varje dag.

Det handlar om att stärka bindväven i bäckenet, både genom konditionsträning, som förbättrar blodcirkulationen, och genom belastning i form av styrketräning. 

– Om du får en förbättrad hållfasthet i muskler och ledband kan inflammationen läka ut.

De har också visat bra resultat att ge kvinnor en injektion med kortison, som är inflammationshämmande, för att dämpa smärtan så att de kan börja träna. Men kortison ger en ökad skörhet i muskler och ledband och Thomas och hans kollegor letar därför efter bättre alternativ. Ingen av de kvinnor som fått kortisoninjektioner har dock hittills fått biverkningar som bristningar i bäckenbotten. 

Vart vänder man sig om man inte bor i Sundsvall?

– Fråga sjukgymnaster där du bor om de kan något om bäckensmärtor efter graviditet. Det krävs ingen remiss. 

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-02-23 09:57