De senaste månaderna har flera allvarliga händelser inträffat på HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn runt om i Sverige. I slutet av januari dödades en ung kvinna som arbetade på ett HVB-boende i Mölndal. Sedan dess har flera stora bråk utbrutit på boendena, och i mitten av februari dödades en asylsökande på ett asylboende utanför Söderhamn.

Med anledning av det akuta läget kallade barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér Kommunal och flera andra fackförbund till ett möte om säkerheten på HVB-hemmen. Med på mötet var även Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Bland annat lyfte Kommunal frågan om ensamarbete på HVB-boendena och kompetensutveckling för personalen. Margaretha Johansson, ombudsman för Kommunal, var en av dem som deltog på mötet.

Vi var tydliga med att vi inte tycker att ensamarbete ska få förekomma. Vi pratade också om att kompetensutveckling måste finnas på plats för personalen på HVB-hemmen. I dag slängs personalen in i arbetet utan någon introduktion alls.

 

LÄS MER: Kvinna avled efter knivdåd på boende

 

Margaretha Johansson menar att frågan om ensamarbete delar fackförbunden och SKL. Medan fackförbunden menar att ensamarbete ska förbjudas har SKL en annan inställning.

SKL pratar mer om flexibilitet än att man ska fastslå något. Men vi i fackförbunden har en gemensam inställning i det här, ensamarbete ska inte få förekomma. För även om det inte har varit några problem på boendet innan, vad ska man göra om det händer något när man är ensam?

Hon pekar också på att det är viktigt att behålla fokus både på de yttre och de inre hoten på HVB-boendena.

– För några månader sedan var fokus på hoten från mörka krafter som ville skada boendena, och nu pratar man bara om hotet inifrån. Man får inte glömma bort att prata om båda delarna, för båda hotbilderna finns hela tiden. Det var också något vi tog upp på mötet.

Åsa Regnér (S) säger att regeringen nu ska ta ställning till fackförbundens synpunkter. Ett uppföljande möte ska ske med SKL.

– Vi ska titta vidare på både SKL:s och fackförbundens förslag. För mig är det viktigt att man har en säker situation när man arbetar i de här verksamheterna. Men regeringen ska inte detaljstyra för mycket, då är risken att resurserna inte används på bästa sätt.

Hur tycker du att situationen är på HVB-hemmen i Sverige?

– Läget är ansträngt, utan tvekan. Jag har stor respekt för de som arbetar i de här verksamheterna, jag vet att de gör stora ansträngningar för att det här ska fungera. Från regeringens sida försöker vi underlätta situationen, exempelvis genom att införa nya boendeformer som stödboenden. Dit kan barn och ungdomar som är stabilare och inte har behov av behandling komma. På så vis hoppas vi att situationen på HVB-hemmen blir lättare.

 

LÄS MER: Bränderna oroar Kommunal

 

Regeringen har också gett Myndigheten för vård och omsorgsanalys i uppdrag att kartlägga HVB-boendena ur ett barnskydds- och barnrättsperspektiv.

– I den kartläggningen tror jag att vi kommer att få ut information om situationen för barnen, men också för personalen. Jag har också gett Socialstyrelsen i uppdrag att göra en analys av situationen i hela den sociala barn- och ungdomsvården, för att få en bättre överblick om vad som händer ute i kommunerna. 

Marie Skruf är regionalt skyddsombud för HVB-boendet i Mölndal där knivmordet skedde. Hon berättar att hon har träffat arbetsgivaren HVB Living tillsammans med Arbetsmiljöverket. Men arbetsgivaren har ännu inte lämnat ut de dokument som hon krävt.

– Vi har begärt ut flera dokument från arbetsgivaren, bland annat handlingsplaner mot hot och våld, men ännu inte fått några. Det är frustrerande.

Nyss fick Marie Skruf reda på att HVB-boendet öppnat igen. Nu planerar hon ett arbetsplatsbesök så snart som möjligt.

­– Vi ska åka dit så snart vi kan. Nu får vi se hur de lagt upp bemanningen och om de sett till att personalen inte behöver arbeta ensamma. Samtidigt ska vi besöka två nya HVB-boenden.

Känner du att ni har tillräckliga resurser för att hinna med arbetet?

– Det känner vi aldrig. Jag ska bevaka arbetsmiljön hos 40 företag och så kommer det in akuta fall ovanpå det. Jag jobbar bara på 60 procent med det här men kollar mejlen även när jag är ledig. Jag tror att de flesta av oss regionala skyddsombud känner att det är svårt att räcka till. Man känner sig otillräcklig.

Marie Skruf säger att hon tror att många regionala skyddsombud behöver mer tid för att hinna med sina arbetsuppgifter.

­– Tidsbristen är ett arbetsmiljöproblem för oss. Vi pratar med Arbetsmiljöverket om arbetsmiljön på arbetsplatserna och samtidigt har vi själva en väldigt stressig arbetsmiljö. Vi har blivit tillsagda att prioritera HVB-boenden men samtidigt måste vi ju åka ut om det händer något akut inom en annan bransch.

På frågan om Kommunal centralt sätter av mer resurser till att besöka HVB-hemmen, ger Margaretha Johansson på förbundskontoret följande svar:

– Om vi får signaler om att man behöver extrastöd utifrån, då måste vi titta över hur förbundskontoret kan möta det. Men just nu har vi inte fått de här signalerna. Vi försöker att hjälpa till genom att åka ut och besöka HVB-hemmen vi med. Blir det ett tryck från sektionerna på mer resurser, så får vi se över det.