Tage Olsin/Wikimedia Commons
Ambulans i Lund. Foto: Tage Olsin/Wikimedia Commons

De kan få jobba i mer än 26 timmar

|Underbemanning gör att personalen på Falck ambulans tvingas jobba många övertidstimmar. Vårdförbundet har därför lämnat in en 6:6a-anmälan till arbetsgivaren.

Personalen på Falck ambulans i Skåne tvingas vissa dagar jobba i över 26 timmar. Det strider mot det lokala avtalet om arbetstider. Vårdförbundet har därför lämnat in en 6:6a-anmälan till arbetsgivaren. Kommunal delar bilden av en ohållbar arbetssituation.

– Vi stöttar Vårdförbundet till fullo i denna fråga. Vi kommer också att gå vidare med detta. Mer vill jag inte säga just nu, säger Göran Andersson, fackligt ombud för Kommunal.

Bemanningsansvaret för ambulansen har flyttats från Skåne till Stockholm, och då har det lokala avtalet om arbetstider i praktiken upphört. I vissa distrikt kan personalen enligt det lokala avtalet jobba 24 timmar plus max två timmar övertid. Sedan bemanningsansvaret flyttades till Stockholm händer det att avtalet inte respekteras och att dessa timmar överskrids.

– Situationen har blivit annorlunda sedan bemanningsansvaret flyttades, men det har varit väldigt ansträngt längre än så. Vi har för lite folk, vi har bilar som står still för att de inte kan bemannas. Vi har slagit i taket på en hel del arbetare när det gäller övertidsuttag, vilket inte är acceptabelt. Det är ingen bra situation för medarbetarna, säger Göran Andersson.

Arbetsgivaren har till 1 mars på sig att ta fram en handlingsplan för hur arbetstiderna ska fungera.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-03-21 15:53