Louise Stenbro.
Louise Stenbro.

Pjäs utan pekpinnar populär i vården

|Spotlight utbildning har i många år spelat teater för vårdpersonal. Nu blir den populära pjäsen film. Louise Stenbro är undersköterska och skådespelare och utgör en tredjedel av teatergruppen.

Berätta om er pjäs ”Finn 25 fel”.

– Vi har turnerat med den nu i tolv år och spelat i hela Sverige. Pjäsen illustrerar ett hemtjänstbesök hos gamla damen Lilly. Undersköterskan Nettan ska introducera den nya Nazarena i arbetet. Hon får en urusel introduktion. Den heter ”Finn 25 fel” men det är 37 fel som görs, på ett komiskt sätt för humor är nyckeln till att nå fram. Den är 20 minuter lång och sedan har vi en diskussion med personalen och en interaktiv del där vi gör om hela besöket tillsammans med dem.

Pjäsen har uppskattats av många. Vilken betydelse har det att ni själva är utbildade undersköterskor/sjuksköterskor?

– Jag tror att det är en förutsättning, vår publik får direkt ett förtroende för oss. Det är en ömsesidig överenskommelse. Vi är där de är, det blir inga pekpinnar. Chefer har uttryckt att det är därför de köpt in oss. Alla tre jobbar deltid i vården fortfarande. Jag själv jobbar halvtid på neurokirurgen på Karolinska. Men vi är också utbildade skådespelare.

Nu har ni gjort en filmad version av pjäsen, varför då?

– Därför att vi hinner inte åka i hela landet och vi vill nå ut till fler. Många har efterfrågat en filmad version. Filmen kommer med diskussionsfrågor. Det finns självklart ställen som fungerar men det finns många ställen som inte fungerar också. Vi vill att alla ska få en värdig äldreomsorg, vi brinner för den frågan. Vi har spelat för politikerna på Socialdepartementet och de blev helt tagna.

Kommentarer

Spotlights föreställning är både roande och belysande.
Borde ses av alla ansvarande chefer inom äldrevården. Framförallt alla politiker som styr och beslutar i Sverige.
Dom här duktiga skåsespelarna vet hur verkligheten ser ut idag, dom har erfarenheter av äldrevården.
Uppmanar alla organisationer och föreningar, köp o visa filmen, eller se föreställningen!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-04-02. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.