Angelica Fransson är undersköterska på barnavdelningen på Länssjukhuset Ryhov och jobbar själv natt. När sjuksköterskorna fick ett påslag på 3 000 kronor i månaden i OB började hon samla in namnunderskrifter i protest.

– Det betalas för att man jobbar ständig natt och det är väl inte jobbigare för att man är sjuksköterska. Jobbar man natt så jobbar man natt.

Tidigare hade sjuksköterskorna 1 000 kronor i natt-OB men tidigare i år fick de ett påslag på 3 000 kronor medan undersköterskorna ligger kvar på 600 kronor.

Angelica Fransson säger att bland de 642 namnunderskrifterna finns alla yrkeskategorier, allt ifrån läkare till lokalvårdare. Och även sjuksköterskor.

– Ja, de förstår ju att det är orättvist. De är glada för sin egen skull men de kan inte förstå varför vi inte får det. På min avdelning pratar vi öppet om det.

Vad säger arbetsgivaren?

– Att de har valt att göra såhär för att de vill vara en attraktiv arbetsgivare för sjuksköterskor för att det är brist. Men det känns som en ursäkt som de använder sig av jämt.

Håller inte det argumentet tycker du?

– Nej, jag tycker inte det. Om det är en sådan brist på sjuksköterskor hade de gett det bara till de som anställs på nytt, de kan ju inte locka till sig sjuksköterskor som de redan har.

Angelica Fransson, som är arbetsplatsombud för Kommunal på sin avdelning, tycker att det är fel att göra skillnad på yrkesgrupper.

– Vår hälsa och obekväma arbetstid blir inte lika viktig. Det finns forskning, det är ju farligt att jobba natt. Det är ju inte farligare för att man har en högskoleutbildning.

Kommunals landstingssektion i Jönköping har ställt sig bakom protestlistan som har skickats till regionstyrelsen.  

Kommunalarbetaren har försökt nå regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) och personaldirektör Anders Liif.