Kristian Pohl/Regeringskansliet
Lena Hallengren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen inför demensstrategi

|Regeringen fattar beslut om att införa en nationell demensstrategi. Det presenterade äldreminister Lena Hallengren (S) under torsdagen.

Andelen av befolkningen som får en demenssjukdom ökar – enligt Socialstyrelsen har mellan 130 000 och 150 000 svenskar en demenssjukdom – och regeringen vill därför öka kvaliteten på vården och göra den mer jämlik.

– Allt fler blir äldre och drabbas av demenssjukdom och vi måste möta den utvecklingen med kunskap och ett mer systematiskt arbete och nu har vi äntligen en demensstrategi, säger äldreminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

I strategin står det att det att vården ska vara likvärdig, oavsett vart patienten vänder sig. En av de sju punkterna som strategin består av är personal och kompetens, men enligt en intervju med äldreministern i Sveriges Radio, kommer regeringen inte att tillföra några extra resurser för att personal ska få ökad kompetens.

– Dels görs det kontinuerligt, men vi ser framför oss ett stort behov av att satsa på den här kompetensen, och jag ser den nationella demensstrategin som startskottet för ett mycket mer aktivt och intensivt arbete för att möte människor med demenssjukdom, och deras anhöriga, säger Lena Hallengren till Sveriges Radio.

Socialstyrelsen ska redovisa en plan för arbetet den 1 oktober 2018 och uppdraget ska redovisas den 1 juni 2022.

 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Det är jätte bra att det satsar på dessa grupper !jag vet vad det innebär eftersom jag arbeta själv med äldre med demens sjukdom .
Min fråga eller funderingar är hur ni vill att vård ska se ut, när ni inte vill gå in och bestämma hur bemanning ska se ut utan låter kommunen bestämma .Det är dom äldre som drabbas i högsta gradder
Ofta jobbar man under bemannad personal slits enorm sjukskrivning är ett faktum
Billig arbetskraft och oerfaren personal med låg kompetens är en verklighet.
Jag välkomna ett hårdare krav på kommunen
När det gäller kvalitet på vård,inte bara kommunal vård utan privata med som har ett lägre bemmanningdtäthet
Nöjd glad och frisk personal gör att livskvalitet på dom demenssjuka boende ökar
Maria Alves persson

Det är viktigt Lena Hallgren med en dement utbildning , många vet ju knappt vad demens är.
Tror nog det skulle vara bra för samtliga inom vården med en sådan utbildning.Det skulle nog hjälpa en hel del.
Några fler som tror det?

De yngre dementa tvingas vi anhöriga vårda 24/7 år ut och år in. Ingen hjälp alls, INGEN. När vi bryter ihop eller blir sjuka själva får vi bita ihop bara. Ingen kan komma hem inom rimlig tid när jag åker ambulans. Ingen fattar inom kommunen att en dement som inte hittar till toa själv kan vara ensam i 48 timmar. De struntar i alla argument. Utbildade är de inte heller, ingen förstår grader av demens. Ingen förstår de olika formerna. Ingen vill ens vårda honom på lasarettet mer än 24 timmar när han blev sjuk i hjärtsäcksinflammation. Bara att ta hem honom eller låta honom valsa runt i 5 dagar på övriga avdelningar i väntan på vårdplanering. Vad är det för fel på er som bestämmer förstår ni ingenting alls. Inkompetensen är ju katastrofal, sanktionerad av dåligt insatt regering. Gör rätt NU inte 2022. Då är jag död.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-06-14. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.