Colourbox
Foto: Colourbox

Regeringens karensförslag är färdigt

|I dag, torsdag, lägger regeringen fram det sedan tidigare kända förslaget om att ersätta karensdagen i sjukförsäkringen med ett karensavdrag. Förslaget innebär, enligt regeringen, ett rättvisare system.

Dagens karensdag slår hårdare mot dem som jobbar oregelbundet, till exempel många av Kommunals medlemmar som går på schema.

För dem med nio till fem-jobb, måndag-fredag skulle den föreslagna förändringen inte innebära någon skillnad mot i dag. För dem med oregelbundna arbetstider och/eller som har flera arbetsgivare kan förändringen innebära flera hundralappar mer i plånboken vid sjukskrivning jämfört med i dag.

Karensdagen är konstruerad så att oavsett hur många timmar man jobbar så dras hela första sjukdagen av. Den som då skulle ha jobbat ett långt pass får större avdrag.

Med ett karensavdrag dras i stället en femtedel av en genomsnittlig ersättning i form av sjuklön. Detaljerna ska fack och arbetsgivare i respektive bransch kunna komma överens om i kollektivavtal, enligt förslaget som socialminister Annika Strandhäll presenterar i en debattartikel på KA

När lagrådsremissen presenterades i december 2017, twittrade Kommunals ordförande, Tobias Baudin:

”Detta är bra för många. Inte minst för flera yrkesgrupper inom Kommunal.”

Kommunal föreslog karensavdrag redan 2011. Samtidigt har förbundet kongressbeslut på att verka för att slopa karensen helt och hållet i sjukförsäkringen.

Flera av riksdagens partier har på, olika sätt, föreslagit ett införande av karensavdrag, så möjligheterna att nå en majoritet i riksdagen för förslaget ser på förhand goda ut.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Det här är ju en icke-nyhet. Idag innehåller kollektivavtalen en begränsning. De första 8 timmarna (eller en femtedel av schematiden per vecka) är karens. Är första arbetspasset längre än så dras 20 % av timlönen för överskjutande timmar av. Skulle detta vara en nyhet? Det verkar som regeringen försöker vinna väljare på redan genomförda åtgärder. Tala om innehållslös regeringspolitik. Tala om fake news.

dom inte riktiga?
Jobbar man som personlig assistent är det väldigt vanligt med dygns pass typ 14-15 timmar första halvan av passet!
Men vi vet ju vad (S) har för inställning till assistans och då drabbas ju även vi som valt att arbeta med det.
Åter igen dom svaga (personer som yrkesgrupp) som tar stryk av (S) politik!
Gör nått Kommunal!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-03-21. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.