Rödbetor är nyttiga – i lagom mängd

|Rödbetor mättar bra och är nyttiga på flera sätt. De kan öka prestationen vid träning, hålla nere blodtrycket och hjälpa till att bilda nya celler.

Rödbetor innehåller mycket fibrer, vilket ger mättnad och underlättar tarmarnas arbete. Färgglada grönsaker innehåller mycket antioxidanter och det bästa är att äta grönsaker av olika färger för att få i sig olika antioxidanter, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket. 

–  Rödbetan är speciell eftersom den innehåller nitrat i höga doser och det tror man kan öka idrottsprestation eftersom det har positiva effekter på hjärta och kärl. Man tror att nitrat är en av anledningarna till att frukt och grönsaker är bra, det kan hjälpa till att hålla blodtrycket på en bra nivå. Rödbetor innehåller extra mycket nitrat, det gör även spenat, rucola och selleri. 

 

RECEPT: Ugnsbakade rödbetor med fetaost

 

Däremot är det inte hälsosamt om nitrat omvandlas till för mycket nitrit i kroppen.

– Så det är inte att ju mer rödbetsjuice desto bättre, utan det kan ha negativ effekt i alltför höga doser. Det blir så koncentrerat när man gör juice av det.

Rödbetor sticker också ut för att de innehåller mycket folat, en sorts B-vitamin, som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. 100 gram rödbetor ger 40 procent av det folat man behöver per dag.

Foto: Colourbox

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-10-24 14:25