Rökning på jobbet?

|Diskutera rökningens vara eller icke vara på jobbet.

Kommentarer

Hej Lujusa, tack för tipset om att följa upp artiklar, exempelvis den om rökfritt i Mönsterås. Vi tar till oss detta!

I KA för ca 6-7 månader sedan skrev Mönsterås kommun om sitt mål med rökfria arbetsplatser.Hur gick det?
Är personalen förebilder osv.
Intressant att läsa uppföljningar på olika artiklar det saknas ofta(inte bara i KA)..

Läste någonstans att alla har rätt till 5 minuters rast varje hel timma. och på våra raster får vi gå ifrån och göra vad vi vill. Varför kan de då enligt lag förbjuda oss att röka på arbetstid?? Anser att detta är regelrätt hets mot "folkgrupp"....Det måtte väl ändå strida mot egenregeln om de där 5 minutrarna...???

Det är ditt val, andra väljer bort snus motion vin och sprit, fet mat , hund , katt o.s.v
Alla gör som de vill....................

Många klagar över rökare, men jag tänker istället vilken tur att inte cgaretten styr mitt liv jag spar pengar och tid dessutom. Förhoppningsvis är jag friskare också när jag blir äldre.
Det kan inte vara lätt att ständigt vara beroende av sin cigarett.

Det vet alla vad cheferna gör.
Märkligt hur de kan bestämma över vuxna mäniskor. Samt ingen ställer upp på dig bland dina ickerökande arbetskamrater, de borde skämmas. Inte snusarna och inte de överviktiga eller de med alla hund o katthåren. Stå på dig annars gör ngn annan det.

När politiker och arbetsgivare ger sig in på områden som rör ens privatliv, som jag tycker att rökning är,(det är mitt val att röka!), har de gått över gränsen. Tror ni på fullaste allvar att cheferna som sitter i stadshuset INTE röker? Tänk om! Skillnaden är bara att det inte är någon som jagar dem. Snart kommer arbetsgivaren med säkerhet att påstå att de har rätten att avgöra om vi är för feta och måste minska i vikt för att få jobba. Vem ska ta alla överviktigas parti då? Rökarna?

Som allergiker anser jag att det borde vara totalt stopp på alla deoderanter och rakvatten så att vi kan andas i lugn och ro. OK. alla kommer att lukta illa men det är vad ni anklagar oss rökare för. Givetvis förbud även för dom boende.

Jag ska förklara mig väldigt kort, annars blir det en hel uppsats på all trams som skrivs. Så länge rökare sköter sitt jobb så tycker jag att de ska få den pasen de behöver och till de icke-rökare kan väl sätta sig ner en stund och ta en kopp kaffe/te eller ett äpple och tugga i tills "de som är ute och röker" kommer tillbax. Då blir det nog inte så att de icke-rökare skall sköta "andras" arbetsuppgifter eller vad det nu skall göras.

Sist men inte minst ingen i hela världen följer alla regler inte ens de som har gjort de.

bör alla inom vården ha, överdrifter om rökarna. TRÖTTSAMT!
Bör vi inte hålla ihop istället för att baktala varandra.
Kunde skriva en roman om ickerökarna. Avstår.
Vi får aldrig bra villkor inom vården om vi inte kan hålla sams och vara eniga.
Är det typiskt kvinnojobb,? Tror inte ngn rörmokare eller målare klankar ner på en rökande arbetskamrat.

Ge alla icke-rökare en extra semestervecka. Rökarna på min arbetsplats tar otroligt många pauser. De kan gå ifrån mitt i morgonarbetet för att röka, strunta i att svara på ringningar för att röka, och dessutom förvänta sig att vi som inte röker har gjort deras jobb under deras evinnerliga pauser.

tycker att det börjar gå till överdrift nu på arbetsplatserna,ledningen säger att dom tänker på sina medarbetare när dom har tagit beslut om rökförbud på arbetsplatserna och att dom tänker på brukarna ( eftersom man luktar illa)Men erbjuder endast sluta röka kurser,man får inte köpa tex.plåster för friskvårdsbidraget eller tuggummi utan erbjuder en sluta röka kurs..Däremot får dom brukare som röker fortfarande röka med personal som sällskap men den personal som är med får INTE röka.Vi ska byta om till privata kläder och gå ett visst antal meter från området på vår rast,problemet är att vi INTE har några raster.Personal som röker blir lättirriterade och stressade när dom inte kan gå ut sina på sin höjd 3 min. rökpaus..Dom som inte tar rökpaus kan sitta med sin kaffekopp/temugg och prata längre än det tar för en medarbetare att röka.Varför denna hetsjakt på rökare??Vart är Sverige på väg..när man inte får bestämma själv om sitt liv?

Svar: Detta är en vanligt förekommande missuppfattning. Det finns ingen regel som medför att man har rätt till 5 minuters rast per timma. I arbetstidslagen regleras rätten till rast, se bl.a. 15 § arbetstidslagen.

Skriv din kommentar