Rör inte strejkrätten LO!

|Att LO-ledningen tillsammans med Svenskt Näringsliv skrivit ett förslag om att inskränka strejkrätten strider mot allt vad fackföreningsrörelsen står för. Arbetarna som skapade den måste ha vridit sig i sina gravar, skriver Kommunals fackklubbsstyrelse vid Umeå trafik.

Den 20:e juni, strax före midsommarhelgen, under ett pågående fotbolls-VM och semestertider, var det tänkt att Stridsåtgärdsutredningen skulle presenteras. Med konflikten i Göteborgs hamn som svepskäl hade regeringen tillsatt denna utredning vars uppdrag är att komma med förslag på hur strejkrätten kan inskränkas. Utredningen var ett rent beställningsjobb från Svenskt Näringsliv och det är en skam att den tillsattes av en socialdemokratisk regering.

Till vår stora fasa skedde något ännu mer skamligt den 5:e juni, när en så häpnadsväckande nyhet släpptes ner över det fackliga Sverige, att de arbetare som skapade fackföreningarna i en våldsam och blodig kamp, måste ha vridit sig i sina gravar. LO-ledningen har själva, i ett desperat försök att rädda ansiktet på Socialdemokraterna, tillsammans med Svenskt Näringsliv skrivit ett förslag om att inskränka strejkrätten!

Att lägga fram ett sådant anti-fackligt förslag ligger inte i medlemmarnas intresse och det strider mot allt vad fackföreningsrörelsen är och ska stå för. LO-ledningens agerande är fullständigt oacceptabelt!

Att de dessutom har suttit i dessa förhandlingar och gjort denna överenskommelse i största hemlighet, visar på att de demokratiska värderingarna har försvunnit från LO-toppen. Man kan fråga sig hur långt ner i LO-organisationerna denna mentala korruption har spridit sig. Vårt eget fackförbund Kommunals ordförande och hans närmaste har gett sitt fulla stöd, liksom de högsta ledningarna i övriga LO-förbund. Gör även Kommunal Västerbotten det?

Strejkrätten, liksom föreningsfriheten, är en grundläggande del av vår demokrati. Rätten att kunna strejka är förknippat med rätten att organisera sig i en facklig organisation. Den är också en förutsättning för att de fackliga organisationerna ska kunna företräda sina medlemmar. Strejken är vårt viktigaste vapen och möjligheten att strejka är det enda som gör att arbetsgivarna överhuvudtaget är beredda att förhandla.

Om strejkrätten inskränks så kommer det att leda till avtalsshopping och så kallade gula fackföreningar. Detta måste förhindras!

Vi kräver:

rör inte strejkrätten

• att regeringen slänger det framlagda förslaget i papperskorgen

• att den samlade fackföreningsrörelsen utlyser en landsomfattande generalstrejk så att alla försök att inskränka strejkrätten stoppas

• att Kommunal Västerbotten agerar på två fronter för att få LO att dra sig ur denna uppgörelse:

1. kräv att förbundets representant i LO lägger fram ett krav på tillbakadragande.

2 kräv att LO-distriktet i Norra Sverige också lägger fram ett krav på tillbakadragande till LO-ledningen.

 

Arbetsplatsklubb Umeå Trafiks styrelse
(tillhörande Kommunal Västerbotten)

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Spårvägare i Göteborg.
Vi är också mot nedmontering av demokratin Strejkrätten. Kan vi göra nån manifestation, Protestlistor eller nåt tillsamans.
Upp till kamp

Håller med Peter om att det finns för lite folk med arbetarbakgrund och blåställ i LO och S ledning. Men det är frukten nu när den kommande generationen är uppväxt med datorn som hjälpmedel. Sträng och Lasse W var väl
de sista som svettats under hederligt kroppsarbete. Och som visste vad hederligt hårt arbete innebar.

Minns ni inte Sundsvallsstrejken 1879, Hamnarbetarstrejken med Amaltheadådet 1908, Storstrejken 1909, skotten i Ådalen 1931, den Stora gruvstrejken 1969-70, Storkonflikten 1980 och Busskonflikterna 1999 - 2008 - 2013, och många många fler.
Även om vi inte vinner strejken så förlorar vi kanske mindre än om arbetsgivaren skulle få sin vilja igenom utan motstånd.
En arbetares enda vapen i konflikt med arbetsgivaren är strejkrätten. Utan den är man bara en slav!

Kunde inte sagt det bättre själv.Desutom öppnar
Förslaget upp för gula fackföreningar, när man
ger ett fack förhandlingsrätt. Tro inte att det blir
ett LO förbund, arbetsgivaren väljer givetvis det
för honom billigaste.
Claes Truedsson/AO Transdev Kristianstad

Gruvstrejken stöddes inte av LO, goda medborgare skickade pengar för att hjälpa dom strejkande.

Palme och LO var inget stöd i den strejken, arbetarna hade rätt men vann inget på strejken. Dom fick bättre arbetsförhållande och högre löner senare på 70-talet, Palme insåg att han hade fel. Viktigt att våga ta strid för bättre arbetsvillkor. Det saknas folk med blåställ i LO-ledningen och hos S för gott om kostymer och Manchester.

Nu vore den strejken omöjlig att genomföra när LO sitter i knät på arbetsgivaren och skapar förbud. Länge leve föreningsrätt och möjlighet till strejk. Arbetarrörelsen och ’den svenska modellen’ är skör och allt som oftast så blir ledarna giriga och har för mycket lön. Skall framtida olagliga strejker hanteras av militären som Löfven skulle använda i förorten. Nej nej nej! Ta ert ansvar i LO och kom ner från era höga hästar och läs gärna en bok om den svenska arbetarrörelsen och börja jobba för era medlemmar.

Idag 20 juni var det manifestation på Renmarkstorget i Umeå för att bevara strejkrätten. Medlemmar från bland annat Kommunal och Vårdförbundet var där och talade. Vad som dryftades var om Kommunal kommer göra allt för att sopa det här under mattan? Vad tycker till exempel Kommunal Västerbotten om förslaget att begränsa strejkrätten? Det vore klädsamt om vi medlemmar fick svar. Det är inte rimligt att arbetsgivaren i våra svenska hamnar ska kunna behandla anställda efter eget gottfinnande och samtidigt få stöd från Kommunal .

Håller med Mats!

Strejken bland hamnarbetarna i Göteborg visar att den Svenska modellen verkligen fungerar. Gå inte arbetsgivarnas ärenden, LO...

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-07-10. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.