Madeleine Andersson
Alejandro Caviedes. Foto: Madeleine Andersson

”S måste stoppa utförsäkringarna!”

|Ska Socialdemokraterna vara trovärdiga inför fackföreningsrörelsens medlemmar måste de sätta stopp för utförsäkringarna. Regeringens hantering av sjukförsäkringen är en stor besvikelse, skriver Alejandro Caviedes, ordförande Kommunal Umeå.

I samband med regeringsskiftet 2014 var vi många som fick tillbaka hoppet om en human och rättvis sjukförsäkring. Under de åtta år som alliansen styrde hann ca 90 000 personer utförsäkras till följd av den bortre parentes som alliansregeringen införde i sjukförsäkringen. Regeringsskiftet 2014 var därmed väldigt positivt för fackföreningsrörelsen. Äntligen skulle vi få tillbaka en human sjukförsäkring som erbjuder trygghet till arbetstagarna i händelse av sjukdom. Tyvärr har den socialdemokratiskt ledda regeringens hantering av sjukförsäkringen visat sig vara en stor besvikelse. Den bortre tidsgränsen är visserligen avskaffad, men utförsäkringarna fortsätter!

Till följd av ökade sjuktal har regeringen satt upp ett mål om att minska antalet dagar med sjukpenning och rehabiliteringspenning som betalas ut per försäkrad till 9 dagar i december 2020. Till detta ändamål har det skjutits till mer resurser till Försäkringskassans ärendehandläggning. Resultatet har blivit hårdare bedömningar från Försäkringskassan, som lett till en markant ökning av antalet personer som fått sin sjukpenning indragen: fram till september i fjol uppgår denna siffra till 14 000 människor, vilket innebär mer än en fördubbling jämfört med föregående år.

Som facklig företrädare kommer jag ofta i kontakt med medlemmar som hör av sig till vår sektionsexpedition för att få stöd i samband med rehabiliteringsträffar. Allt oftare rör det sig om sjukskrivna medlemmar som fått sin sjukpenning indragen och vars nedsättning av arbetsförmågan av denna anledning ifrågasätts av arbetsgivaren, som inte sällan kräver av arbetstagaren att denne ska återgå till sitt ordinarie arbete. De ställs inför kravet att gå tillbaka till ett jobb som de av hälsoskäl inte kan utföra eller att säga upp sig. Situationen är inte hållbar!

Sjukförsäkringen diskuterades på den senaste socialdemokratiska partikongressen och missnöjet var utbrett bland många ombud. Kongressen beslutade att Socialdemokraterna ska prioritera arbetet med att värna och utveckla våra gemensamt finansierade trygghetsförsäkringar så att människor har en ekonomisk trygghet när livet förändras. De antagna politiska riktlinjerna anger en tydlig riktning som innebär att arbetet med att minska sjuktalen ska ske genom ett aktivt arbete för friskare arbetsplatser, och inte genom att försämra tryggheten för den som är sjuk – vilket är precis det som har skett. Vidare beslutade kongressen att när skevheter uppdagas så ska de korrigeras för att stärka förtroendet för systemet.

Ska det socialdemokratiska arbetarepartiet vara trovärdigt inför fackföreningsrörelsens medlemmar, så är det angeläget att partiet snarast agerar i enlighet med sitt eget kongressbeslut och rättar till de skevheter som skapats i sjukförsäkringssystemet, innan fler arbetstagare blir utförsäkrade. Ett urholkat socialförsäkringssystem underminerar stödet för den svenska modellen och banar väg för en borgerlig valseger. Det skulle vara en katastrof för fackföreningsrörelsen.

 

Alejandro Caviedes,
ordförande i Kommunal Umeå

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Jag blev utförsäkrad för många år sedan då jag hade gått in i väggen ,att överklaga försäkringskassans beslut var bara ett skämt.
Jag har kämpat 16 år för att "komma tillbaka". Att kämpa 16 år med sig själv och arbetsträning på alla möjliga ställen och mot Myndigheter är minst sagt ett helvete. Det finns inget utrymme att "bli frisk" om man hela tiden ska utsättas av myndigheternas krav och tvingas till olika arbetsträningar år ut och år in. Detta systemet är ett lagligt sätt att skörda människors liv för det är precis vad den här regeringen gör. De som verkligen är sjuka av svåra kroniska sjukdomar har ingen chans att få tillbaka sin sgi på något sätt om man inte återfår hälsan ialla fall i minst 6 månader??? Men är man sjuk så är man sjuk då kanske man inte får tillbaka den eller???Det politikerna inte fattar som sätter dessa ohumana regler är att det "är inte för att man inte vill utan för att man inte kan"det är en jäkla stor skillnad.

Hej.
Länge, länge har jag funderat på varför fackföreningsrörelsen inte har tagit kampen för de mest utsatta. S ledda regeringen är ett skämt, precis som facket i denna fråga. Tusentals människor nekas sin sjukpenning och många förlorar SGI tack vare S direktiv till FK om sänk sjuktal, kosta vad det kosta vill. Är S inte medvetna om detta, har facket missat detta? Nej, de är fullmedvetna och fortsätter med att slå på de som redan ligger. Ett skam!!
Min fru är en av de drabbade sedan hon arbetat 20 år i förskolan.

Vi är nog många som trodde de sjuka skulle vara trygga med socialdemokraterna , men vilken besvikelse det blev.
Det har ju endast blivit värre.

Jag förstår verkligen inte hur man skall bli friska av att få sin sjukpenning indragen.

Det är en skam att Försäkringskassan, på regeringens uppdrag, får vägra sjuka att vara sjuka och dra in sjukpenningen för människor och sen låtsas att sjuktalen sjunker. Min man var sjukskriven i tre år för utmattningssyndrom och var väldigt dålig. I fjol blev han anvisad av Försäkringskassan att träffa deras egen läkare som skulle bedöma hans förmåga att återgå i arbete. Jag var med trots att jag enligt F-kassan inte skulle få det men läkaren välkomnade det och vi hade ett långt och givande samtal. Några veckor senare kom läkarens utlåtande som beskrev min mans symptom och att han skulle återgå i arbete succesivt och i långsam takt för att klara av det. Strax därefter kom ett brev från F-kassan att min man skulle utförsäkras tämligen omgående då de bedömde att han kunde jobba heltid. Han blev väldigt upprörd och ringde sin handläggare som inte ens verkade ha läst läkarens utlåtande. Hon sa bl.a att min man inte var frisk men att han kunde jobba heltid. Det är ju ett lotteri om man får vara sjuk och får sjukpenning. Ett mycket märkligt system och en skam att det är en Sosse-regering som står bakom detta förfarande där man får utsätta människor för psykisk misshandel och ha stor oro över ekonomin. Sossarna får nog ta och läsa på vad socialdemokratin innebär och regera därefter, inte vara några mini-moderater som sneglar åt höger i mångt och mycket. De har dessutom skött hanteringen om funktionshindrades rätt till assistans väldigt, väldigt illa. Man blir illa berörd av ministrarnas uttalanden och brist på empati. Så kallt och obarmhärtigt.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-07-03. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.