Claes Krantz/Wikimedia Commons
S rasar. Foto: Claes Krantz/Wikimedia Commons

S rasar bland LO-medlemmar

|Socialdemokraterna backar från dryga 46 procent ner till 38,5 procent bland LO:s medlemmar i partisympatiundersökningen för maj 2018, från Statistiska Centralbyrån, SCB.
Det är det lägsta stödet för Socialdemokraterna under hela mandatperioden.

Samtidigt ökar sympatierna för Sverigedemokraterna från 20 till knappt 25 procent, hos LO-medlemmarna. Båda dessa förändringar är de enda som är statistiskt säkerställda i mätningen från SCB.

Stödet för SD ökar både bland män och kvinnor. Nästan var tredje manlig LO-medlem sympatiserar nu med Sverigedemokraterna.

Mätningen är gjord under maj månad samtidigt som Socialdemokraterna gjorde flera migrationspolitiska utspel, något som alltså endast tycks ha gynnat Sverigedemokraterna.

Moderaterna är tredje största parti i LO-leden, med 13,7 procent. Vänsterpartiet får 9,5 procent av sympatierna och Miljöpartiet 2,1 procent, vilket gör att de röd-gröna partierna har en klar majoritet av sympatierna hos LO-medlemmarna.

Om man ser på hela väljarkåren, så är det även här förändringarna för Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som sticker ut. S backar från 33,6 till 29,6 och SD ökar samtidigt från 11,9 till 14,7 procent, statistiskt säkerställda förändringar båda två.

Jämfört med partisympatiundersökning SCB presenterade i förra veckan är stödet här alltså högre för S och lägre för SD. I den förra mätningen var frågan vad de tillfrågade skulle rösta på om det vore val i dag, medan dagens mätning handlar om vilket parti man sympatiserar mest med.

Mätningen är även nedbruten på offentliganställda, där ju många av Kommunals medlemmar finns. Och även här är trenden den samma. S rasar från 37,6 procent för ett halvår sen till 29,4 procent nu. Och SD ökar från 7,8 till 12,8 procent.

 

Fotnot: Bilden är licensierad under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Håller med dej Patrik!
Jag brukar gå på möten kommunfullmäktiige och andra möten för att vara med att påverka men tyvärr är människorna i Sverige inte intresserade av detta
Jag skrivet insändare mm.
I måste hjälpas.åt om det skall bli någon förbättring.Jag har förtroende för s även om det hänt saker .
Det är dom.ända man kan lita på.

Var tror du händer om borgarna med SD kommer till makten ,allt kommer att raseras.
Sjukvård skola och omsorg blir sämre.Sänkta löner mm.Är det så du vill ha det?
Jag går inte på detta.
Hur många möten och hur mycket har du ställt opp på själv som medborgare?
När det gäller politik mm.Fackliga möten mm . Är du med i facket ?Och påverkar.
Mycket snack också.Ska tala om för dej att utan sossarna så skulle allt gå åt skogen.
Dom ökade vårdköerna är borgarnas fel det är dom som styr landstinget, men det fattar väl inte du.
Jag vet att vi har fattig pensionärer är själv en av dom. Men det är inte sossarnas fel.
Likaså inkomstklyftor, borgarna vill sänka lönerna.
Håller med Patrick lite.

I över 10 år har jag varit förtroendevald på olika positioner.
Är över 30 år sedan Socialdemokraterna slutade vara ett Parti för arbetarna.
Socialdemokraterna och Lo facken är centralstyrda organisationer där ledningen lever på andra villkor än vi Lo arbetare gör.
Dem förhandlar över våra huvuden. Hjälper Näringslivet att hålla nere våra krav på bättre villkor.
Lo Arbetarnas löner har ökat med 40%sedan början av 90 talet medans Sveriges ekonomi enligt scb ökat med 100%.
Fackledningen har kört igenom Individuella löner . Nu 0 avtal.Stödjer begränsningar i strejkrätten.
Har Demonstrera,varit med skapat opinion mot både Alliansens styre samt Socialdemokraterna och Miljöpartiet styre när dem försämrat för oss Lo medlemmar.
Socialdemokraterna har vid makten höjt Pensions åldern försämrat pensionssystemet, tagit pengar från pensionerna för att rädda bankerna. privatiserat skolan.Järnvägen.Posten. Sjukvården. Kollektivtrafiken. Flera kommuner dem har makten även börjat sälja ut allmännyttan.Dem har närmat sig Nato genom avtal. Dem ställde sig positiva till att gå med i EU ett Nyliberalt projekt. Sålt Vapen till diktaturer.
Även Positiva till Euron. Nu begränsar dem strejkrätten.
Lo Medlemmarna känner av alla försämringar Ny Liberalismen skapat. Som Socialdemokraterna miljöpartiet .Alliansen nu genomdrivit i över 30 år.
Då protesterar dem exakt som vanliga folket i Usa gjort med Donald Trump, Men i Sverige gör man det med att rösta på SD.
Även fast SD och Trump är arbetarfientliga partier spelar ingen roll.
För det är dem allihopa.
Vill påpeka att det finns gräsrötter i både socialdemokraterna och Lo facken som står på Lo medlemmarnas sida.
Men det är inte dem som styr.
Vill man Rösta Socialdemokratiskt i Höst. Bör man rösta på Vänsterpartiet är det enda riksdagspartiet som driver socialdemokratiskt politik = Förbättringsförslag för Lo medlemmarna och folket.
Tänker då jag göra

Varför gör dom inget för barn som behöver assistenter och sjuka som behöver medel för att överleva? Vems verklighet lever vi i? Det saknas bostäder och expertisen vet att det skapar oroligheter. Folkemsbolagens gäldavgifter som skulle säkra bostadsbeståndet hamnade på banken och bostadsbristen började. Riktigt tråkig utveckling för att girigheten tog över. Bostadsmarknaden är en konstruktion av en illa skött politik.

Att väljare i LO-kollektivet är besvikna på Socialdemokraterna och LO-topparna är inte svårt att förstå. Vad som är mer svårt att förstå är att många av dem istället kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Om du är fackligt ansluten och missnöjd med Socialdemokraterna och LO-topparna så utgår jag ifrån att det beror på att de svikit de fackliga frågorna såsom anställningstrygghet, krav på god arbetsmiljö, strejkrätt m.m.

Jag känner själv en stor besvikelse och frustration över att både (S) och fackförbundsledningarna nu verkar gå samman med näringslivet istället för att kämpa för sina medlemmar. Jag skulle dock aldrig få för mig att rösta på ett parti som är ännu mer fackligfientligt. Inom socialdemokratin finns det åtminstone en strimma arbetarrörelse kvar men (SD) har röstat mot alla förslag som syftat till förbättringar för LO:s medlemmar.

Så är du en besviken facklig sosse och funderar på att rösta på (SD) så ta reda på vad de verkligen vill göra med arbetsmarknaden. Sen må du sympatisera med dem i andra frågor men (SD) kommer inte att hjälpa arbetstagare mot oseriösa och utnyttjande företag. Om du känner att du inte kan hitta något parti som tar arbetstagares frågor på allvar så rösta då hellre blankt. Arbetsmarknadspolitiskt så är steget från (S) till (SD) ingen större skillnad än att gå från (S) till (C) eller (M).

SAP, Socialdemokratiska Arbeterpartiet? Nä, det där med "arbetarartiet" var väl inte längre så fint att ha med i namnet? Men vad händer om man klipper av roten på en ros? Jo, den vissnar till slut och dör!

Vad har hänt under regeringsmakten. Höjd pensions ålder. Begränsad strejkrätt.
Ökade inkomstklyftor. Ökat antal fattig pensionärer. Ökade vårdköer.
Vinster i välfärd fortsätter. Bostadsbristen förvärats för arbetare arbetslösa.kommuner där sossarna styr har allmänyttan sålts ut. Inget gjorts för att förstärka Lagen om Anställningsskydd.Något possitivt som hänt för vanliga arbetare? Jo Gratis glasögon till barn men det var Vänsterpartiet som kommit med det.
Sossarna Miljöpartiet har bedrivit borgerlig politik i 4 år när dem haft makten och undrar varför väljarna flyr.
Dyrare åka kollektivt köra bil. Vilket drabbar arbetare som försöker få ihop pusslandet med familjen för att få vardagen att fungera.

Vill bara tillägga att sjuka inte får sjukpenning. Folk kommer på obestånd trots läkarintyg. Försäkringsläkaren är alldeles för hård mot sjuka. Här kunde fackförbunden gjort stor skillnad om dom pressade partiet det lilla minsta. Är sossarna ett arbetarparti längre? Är fackledarna på gräsrötternas sida???

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-07-02. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.