S vill göra det frivilligt att ha vinster i vården

|Socialdemokraterna vill att kommunerna själva ska få välja om de vill stoppa vinster i välfärden eller fortsätta anlita bolag som Carema.
-- Vi vill värna skattebetalarnas pengar men tycker att valfrihet är bra, säger partisekreterare Carin Jämtin som inte vill stänga dörren mot Vänsterpartiet som helt vill förbjuda vinster i välfärden.

Vid en pressträff i Stockholm på fredagen presenterade Carin Jämtin förslaget om att kommunerna vid upphandling bör ha rätt att gynna företag som inte har vinstsyfte. Det kan gälla stiftelser, kooperativ och aktiebolag.

Förslaget handlar inte om att förbjuda privata företag med vinstsyfte, men att ge kommunerna rätt att välja bort dem. Socialdemokraterna vill se över Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Lagen om valfrihetssystem (LOV) för att göra denna valfrihet möjlig.
Partiet vill också att det tydligt ska framgå att det är tillåtet att ställa krav om att personal som anlitas måste ha villkor enligt kollektivavtal.
– Med våra förslag kommer det att märkas en skillnad i hur välfärden bedrivs i socialdemokratiskt och borgerligt styrda kommuner, förklarade hon.

Carin Jämtin tror inte att det blir svårt att enas om en regeringsförklaring med Vänsterpartiet om det blir rödgrön majoritet efter nästa val, trots att V inte vill att det ska vara möjligt att tillåta vinster i vården.
– Vi ska säkert bli överens, säger hon.
Med vid pressträffen var också kommunalråden Anneli Hultén från Göteborg och Ilmar Reepalu från Malmö. Båda efterlyste tydliga regler i LOU som gör det lättare att ställa sociala krav, som att entreprenörer måste anställa ungdomar eller långtidsarbetslösa i den verksamhet som upphandlas.

De vill också att det blir tydligt i lagen att det är tillåtet att vinstdrivande företag får stängas ute från en upphandling.
Ilmar Reepalu berättade att Malmö redan i dag ställer krav som försöker stoppa att kriminella och oseriösa företag får del av skattebetalarnas pengar.
– Vi kräver meddelarskydd för de anställda, att offentlighetsprincipen ska gälla så att skattebetalarna har insyn, att företagen betalar sin skatt och följer kollektivavtal och lagar, sa han.
Ilmar Reepalu berättade att det finns ett förslag i Malmö om att från i höst skärpa kraven ytterligare.

Enligt det förslaget ska en entreprenör som anlitar underentreprenörer bli ansvarig för att även dessa sköter sig.
I projektet ”Vita jobb”, som kommunen driver i samarbete med facken, kontrolleras att företagen inte anlitar svart arbetskraft.
Kommunal har förgäves vid upphandlingar försökt få Socialdemokraterna med på krav om att anställningstrygghet ska gälla vid upphandling, att vinnande entreprenör måste ta över all personal som så önskar från det företag som förlorar verksamheten. Någon ändring i den inställningen finns inte med i Socialdemokraternas förslag.
– Men i Stockholm, Malmö och på andra håll ställer vi detta krav, även om det kan finnas exempel på motsatsen, säger Carin Jämtin.

Vårdföretagarna, arbetsgivar- och branschorganisation för privata vårdföretag, gillar inte Socialdemokraternas förslag. De tycker att det hindrar de små privata företagen.
– Socialdemokraternas förslag ökar den politiska osäkerheten för våra företag. Om förutsättningarna i kommunen eller landstinget riskerar att ändras vid varje val blir det mycket svårt att bedriva ett vårdföretag långsiktigt, Håkan Tenelius som är näringspolitisk chef, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Detta frivilliga och dessa alla val, man blir så trött så trött. Det sakll väl vara helt självklart att de vinster som görs skall gå tillbaka till skolorna och omsorgen, åtminstone det mesta. Naturligtvis måste man få göra en slags vinst men pengarna skall ine kunna försvinna iväg bara. Kommunalt drivet som förr i tiden var bättre. Då fanns det i alla fall möjlighet till en bra standard och mer pengar till personal.

Det här visar än en gång varför sossarna tappat röster. De lägger ansvar på kommunerna som ofta har det tufft nog med sin ekonomi, istället för att ge klara direktiv om vilka ramar som gäller. Det är förvirrande för väljarkåren att höra sånt här och därför väljer man fel. Att Moderaterna har större förtroende i välfärdsfrågor än sossarna är en skandal, men det kan bero på att sossarna är fega när det gäller frågan om vinst i vården. Var klara o tydliga istället. Vinsterna ska användas i vård o skola ist för att "myglas" bort.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2012-03-09 15:39