Så blir framtiden för kökspersonal

|Många arbetsuppgifter i köken kan automatiseras i framtiden – men när det gäller de kreativa inslagen i matlagningen har robotar svårt att konkurrera med människan.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas du när robotarna tar över

 

Framtidsprognos för köks- och restaurangbiträden 

Robotar kan ta hand om redan identifierade problem, så arbetsuppgifter som att skala, hacka och diska kan automatiseras. Men när det gäller mer kreativa och estetiska inslag har robotar än så länge svårt att konkurrera med människan. Köksjobb som är förknippade med att ta fram recept, smaka av mat och arrangera tallrikar så att de blir en fröjd för ögat ser därför ut att bestå. Arbetsmarknadsprognoser visar också att samtidigt som behovet av köksbiträden dalar behövs kockar mer än någonsin. 

 

Petra Sundgren.

Petra Sundgren,

restaurangbiträde Skellefteå:

Vad tror du om framtiden för ditt yrke?

– Behovet av restaurangbiträden minskar i vår kommun, därför vidareutbildar jag mig till kock. Det är arbetsgivaren som satsar på oss. 

Är det för att arbetsuppgifter automatiseras? 

– Att maskinerna skulle ta över är inget som vi pratar om på jobbet. Däremot satsar kommunen på egna tillagningskök, så nu behövs kockar i stället. Att få chansen att ta det här steget är jätteroligt. Som kock får jag mer inflytande och ett mer kreativt jobb.

 

Illustration: Sofie Marklund

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-03-09 10:22