Så blir framtiden för personal inom trädgård

|Tre av fem trädgårdsjobb kan skötas av datorer i framtiden. Frågan är om en robot verkligen kan skapa vackra miljöer?

LÄS OCKSÅ: Så påverkas du när robotarna tar över

 

Framtidsprognos för medhjälpare inom trädgård

En robot kan lära sig att flytta en kruka från ett ställe till ett annat, men kan den lära sig vad som ska göras med alla olika saker som finns i en park? Även om kraven på tekniskt kunnande ökar i takt med en större maskinpark på landets parkförvaltningar kostar ny teknik mycket pengar, vilket hämmar utvecklingen. Att skapa vackra miljöer är dessutom svårt för en robot än så länge. Arbetsförmedlingen bedömer dock att konkurrensen om jobben är hård. Tillgången på parkarbetare väntas bli större än efterfrågan den närmaste tiden. 

 

Rosmarie Koivisto.

Rosmarie Koivisto,

parkarbetare Katrineholm: 

Hur underlättar maskiner ditt jobb? 

– Jag försöker använda maskiner där det går, men handredskap är fortfarande vanligast. Ofta kan man inte ta sig fram med maskiner. Jag som jobbat med detta i över 20 år kan se att de blivit vanligare. Samtidigt kräver det ett intresse att använda dem och att arbetsgivaren vill satsa ekonomiskt på detta. 

Kan jobbet automatiseras helt? 

– Jag tror inte att maskiner kommer skuffa bort mänsklig hand. Det behövs människor som kan styra eller programmera maskinerna. Jag tror också att det skulle vara svårt att använda maskiner vid mer kreativa och estetiska delar av jobbet, som exempelvis när man planterar blommor.

 

Illustration: Sofie Marklund

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-03-09 10:17