Granskningar har visat att det är bra att byta bank ibland för att få bättre villkor. Men några fällor finns det trots allt vid ett bankbyte. Det gäller framför allt om du har bundna bolån. Det kan kosta en hel del pengar i så kallad ränte­skillnadsersättning till den gamla bank­en.

– Du måste i så fall lösa lånet i förtid. Och det kostar, du ska kompensera banken för det. I och för sig är det också avdragsgillt som andra ränte­betalningar. Men det kan bli dyrt. Man kan vänta med att flytta bo­lånet till dess att det ska sättas om. Man kan också, när man flyttar lån­et, bara lägga på summan för ränte­skillnadsersättning på det nya lånet. Det är ganska vanligt, men då höj­er man å andra sidan lån­et, ­säger Annika Creutzer.

Annika Creutzer

Hur stor ränteskillnadsersättningen blir beror förstås på storleken på lånet och hur hög ränta man betalar. För den som till exempel har en miljon kronor kvar att betala på ett lån med en ränta på två procent och amorterar 500 kronor i månaden, kostar det cirka 17 300 kronor att lösa lånet, enligt den kalkyl som Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå tagit fram, och som finns på deras hem­sida, konsumenternas.se.

Det andra man måste vara noga med är om man har många räkningar på autogiro, säger Annika Creutzer.

– Man ska byta bank när de vikt­iga autogirobetalningarna är gjorda. Först ska man förstås hitta den nya banken och sedan ska man göra bytet när det inte är några autogirodragningar på gång. Auto­giro är lite knöligt.

Det gäller att kontakta dem som drar pengar på auto­girot, till exempel elbolag eller telefonoperatör, i god tid så att de hinner ändra kontouppgift­erna i sina system. Även detta påminner den nya banken om.

”Man tror att det är en längre och krångligare process än vad det är”

Om du har lån, aktier, fonder, andra värdepapper, pensionssparande med mera som du vill flytta över hjälper den nya banken till med detta. Du får dock vara beredd på att det kan ta lite extra tid. Men för den som endast har ett lönekonto och bankkort och betalar sina räkningar genom bank­en ska ett byte inte ta mer än tre–fem dagar. Det har bankerna lovat varandra i en gemensam överenskommelse.

Varför drar sig folk för att byta om det nu är så enkelt?

– Man tror att det ska bli fel någonstans, som det här med autogiron till exempel. Man tror att det är en längre och krångligare process än vad det är, ­säger Annika Creutzer.

Hon påpekar också att det går alldeles utmärkt att ha flera banker. Om man tycker att ett fondspar­ande fungerar bra i en bank finns det ingen anledning att flytta det.

– Bankerna vill att man ska samla sina tjänster i en bank. Men det är inte alls säkert att det är en bra lösning. Det är sällan så att en bank är bäst på allt.

LÄS MER:bytabank.se och bankbetyg.se kan du jämföra olika banker. 

Illustration: Jens Magnusson

Checklista – ta med det här till nya banken

Kontoutdrag – ta gärna med det senaste årsbeskedet eller kontoutdraget från din gamla bank.

Nummer på kort som du har i din gamla bank och som du vill avsluta.

Uppgifter om utnyttjade konto- eller kortkrediter.

Autogiron som är anslutna till kontot i din gamla bank.

Stående överföringar som är kopplade till ditt gamla konto.

Regelbundna insättningar som är kopplade till kontot, till exempel lön, pension, a-kassa, studiemedel, skatteåterbäring.

Privatgiroblanketter som ska makuleras och avslutas.

 Säkerhetsdosa för Internettjänster tar du med till den nya banken.

Uppgift om värdepapperskonto eller depå som är ansluten till konto i din gamla bank.

● Uppgift om bankfack.

Andra saker att tänka på:

Anmäl ditt mobilnummer till nya banken om du använder Swish.

Kommande betalningar i din gamla internettjänst följer inte med automatiskt.

E-fakturor måste du själv lägga upp på nytt i den nya Internetbanken.

I vissa fall avslutar den gamla banken e-legitimationen när kunden avslutar sina konton.

Om det är flera kontohavare på samma konto krävs fullmakt för att kunna byta bank eller att alla kontoinnehavare besöker den nya banken samtidigt.