Så klarar du dig om samhället krisar

|Klarar du dig utan el i tre dagar? Eller om ett träd faller över din bilväg så du inte kommer hemifrån? Här tipsar brandmannen Johan Brolin om hur du kan förbereda dig.

Det moderna samhället är bekvämt. Vatten kommer ur kranen, el finns i väggen och man kan få nästan allt skickat hem till sin dörr med en knapptryckning på datorn. 

Men vad händer om elen bryts och vattnet inte längre kommer ur kranen? En storm eller en olycka kan snabbt slå ut de funktioner vi förlitar oss på. 

Johan Brolin.
Johan Brolin.

Brandmannen Johan Brolin tror att de flesta människor har ganska dålig beredskap, särskilt unga människor i städer.

–  Dagens ungdom väntar sig alltid att det finns mat i kylskåpet och internetuppkoppling. Äldre och folk som bor ute på landsbygden är däremot ganska vana att klara sig själva. De hugger ved, kanske har ett eget elverk hemma, säger Johan Brolin.

Nyligen höll Johan Brolin en kurs för allmänheten på Torsby bibliotek. Han berättade hur man kan förbereda sig och vad man bör ha hemma för att klara sig en tid.

– Det viktigaste är att man tänker framåt: Vad skulle kunna hända? Vad händer hos mig? Klarar jag mig utan ström? Jag vill få upp ögon­en hos folk, säger Johan Brolin.

Men kommer inte räddningstjänsten och räddar en om något händer?

– Absolut, det gör vi ju. Men lek med tanken att det skulle bli en rejäl storm, med nedblåsta träd och tak som blåser av. Då har vi prio på att ta de mest akuta jobben först, som att röja vägar. Folk kan få vänta om de har otur. Vi uppmanar medborgarna att kunna klara sig själva i tre dygn, säger Johan Brolin.

Hur är din egen krisberedskap hemma?

– Jag ska väl inte påstå att jag har jätteberedskap, bor i en bunker eller så. Men man kommer ganska långt på sådant man har hemma. Jag har ett hus som är direktuppvärmt av el, men jag har även en kamin. Konserver, pasta, ett spritkök så man kan laga mat. Det är väl ungefär på den nivån. Det jag inte har hemma är en batteridriven radio, säger Johan Brolin. 

 

Gör en krislåda!

 

Fyll en låda med detta, och kom ihåg att kolla igenom lådan en gång om året.

Ljuskälla som fotogenlampa, ficklampa, stearinljus. Bränsle, batterier, tändstickor.
Mat som inte behöver kyla och är enkel att laga till, som konserver, ris, bönor.
Campingkök och bränsle.
• Våtservetter att tvätta sig med.
• Batteridriven radio. Powerbank till mobilen.
• Mediciner och första hjälpen.
• Kontanter. 
• Lista med kontaktuppgifter till anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten.

Det här kanske inte ryms i lådan men bör finnas hemma.

• Värmekälla som ej drivs av el, till exempel fotogen, gasol eller diesel. 
• Sovsäck, filtar och varma kläder.
• Vattendunkar.

 

Illustration: Christina Andersson

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-07-04 07:00