Sebastian Lamotte
Tobias Baudin. Foto: Sebastian Lamotte

Så ska Kommunal lyfta efter krisen

|Ett år efter krisen är förtroendet för Kommunal i botten – men om fem år ska det ha vänt och förbundet förändrats. Det vill Kommunals ordförande Tobias Baudin som nu ska inleda en stor medlemsdialog.
– Vi är ganska vana vid att gå i samma gamla fotspår, säger han.

I dag är det exakt ett år sedan som Kommunals värsta kris någonsin inleddes. På morgonen den 13 januari 2016 publicerade Aftonbladet den första artikeln om Kommunals slöseri med pengar på affärsverksamheter som inte bar sig och vidlyftig representation. Det blev startskottet på en serie avslöjanden och redan under krisens andra dag avgick dåvarande förbundskassören Anders Bergström. Många medlemmar lämnade Kommunal i protest och den 20 januari meddelade dåvarande ordförande Annelie Nordström att hon skulle avgå vid kongressen i maj. Då valdes i stället Tobias Baudin till ny ordförande.

När vi besökte ordföranderummet på Kommunals förbundskontor i juni hade Tobias Baudin knappt hunnit packa upp flyttkartongerna. Nu har 42-åringen från Luleå varit ordförande för Kommunal i ett halvår. Sofforna har bytt plats och en tavla av arbetarkonstnären Albin Amelin har åkt upp på väggen. Men någon större prägel anser Tobias Baudin inte att han har satt ännu. 

– Jag har inte gått in i det här med att jag ska göra om allting eller ha färdiga svar. Jag har försökt vara ute och träffa medlemmar, förtroendevalda och ombudsmän för att göra mig en bild av förbundet och nu bestämt mig för att göra en förändringsresa, säger han.

En undersökning som Kommunal gjort visar att endast var femte medlem känner medlemsnyttan. Dessutom visar Sifos förtroendeindex för 2016 katastrofsiffror. Det mäter allmänhetens förtroende och låg före krisen på 13, ett fackförbund bör ligga på 30–35, säger Baudin. Nu? Minus 19. Lägst av alla.

– Vi har haft ett väldigt tufft år bakom oss. Men man ska komma ihåg att vi låg alldeles för lågt redan innan. Vi måste lyssna och förstå att både medlemmarna och omvärlden kräver mer av oss.

”Vi ska lyssna på dem som är medlemmar men också de som har valt att inte bli medlemmar. Vad vill de ha av en modern fackföreningsrörelse?”

Därför inleder Kommunal i år en stor medlemsdialog. Hur den ska gå till kommer Kommunal att återkomma till, men avstampet blir en konferens för alla sektionsordföranden. Målet är att år 2022 ska Kommunal ha genomfört en förändringsresa och blivit ett fackförbund som har ökat rejält i såväl förtroende som antal medlemmar och organisationsgrad. 

– Vi ska lyssna på dem som är medlemmar men också de som har valt att inte bli medlemmar. Vad vill de ha av en modern fackföreningsrörelse? När vi kommer fram till 2022 ska vi kunna titta tillbaka och se att nu har vi gjort hela resan, säger Tobias Baudin.

När skandalerna i Kom­munal avslöjades var det många som upprördes av att ledningen levde långt från medlemmarnas verklighet, med höga löner, fallskärmar och extraarvoden från styrelseuppdrag. Fallskärmarna är borta men resten kvar. Tobias Baudin tjänar drygt 75 000 kronor i månaden och sitter dessutom i A-kassans styrelse, vilket ger honom omkring 20 000 extra om året. 

Tobias Baudin känns bekväm med de flesta frågor han får. Men när vi ber honom förklara för en medlem som tjänar 23 000 kronor i månaden varför han som ordförande ska ha så mycket mer pengar, verkar han mer besvärad.

– Det är en hög lön jag har som skiljer sig avsevärt från de löner medlemmarna har och vad jag själv hade som maskinist. Det finns så klart olika löner i Kommunal. Jag är ordförande och har en lön för det som är hög och som sätts av förbundsstyrelsen. 

Men varför ska du ha nästan 20 000 extra för att sitta i A-kassan när du redan har den här höga lönen?

– Den modell vi har är att man får behålla arvodena när man sitter i de bolag och styrelser som är viktiga för oss i Kommunal.

Men han medger att det kan finnas ett problem när ledningen i ett fackförbund som företräder lågavlönade tjänar långt mer än vad medlemmarna gör. Därför är det viktigt för honom att vara ute på arbetsplats­erna.

– Inom mig finns den här rädslan, att har man så pass hög lön som vi har, får träffa inflytelserika person­er och ha ett så här fint kontor, att jag ska glömma vem jag företräder. Men jag tror att trots att jag har en hög lön så kan jag företräda medlemmarna på ett bra sätt.

”I grunden är jag mer vänster ... Kalla mig en pragmatisk vänsterperson.”

Innanför dörren till Tobias Baudins kontor står en ministaty av den avgående amerikanske presidenten Barack Obama.

Under Obamas sista och Baudins första halvår vid makten kan det se ut som att Kommunal fått en mer politisk prägel. I avtalsrörelsen med Vårdföretagarna har Kommunal och Baudin lyft in frågan om vinster i välfärd­en när de har opinionsbildat och uttal­at sig skarpare än förut.

– Min bild är att våra medlemmar vill att vinsterna ska gå till deras egna löner och att förbättra deras arbetsvillkor, säger Tobias Baudin.

Han vill först inte riktigt gå med på att han skulle vara mer politisk än förra ordföranden Annelie Nordström. Men han medger att han tycker att Kommunal ska påverka politiken mer än tidig­are.

– En av målsättningarna är att vi ska ta ett större utrymme i samhällsdebatten. 

Själv placerar han sig på vänsterkanten inom socialdemokratin. 

– I grunden är jag mer vänster. Sen kanske jag inte uppfattas så i vissa frågor. Jag känner mig själv som pragmatisk och resultat­orienterad. Kalla mig en pragmatisk vänsterperson.

I konflikten med Vårdföretagarna i december om ett nytt avtal, ringde Baudin upp Kommunalarbetaren för att kommentera konfliktläget. Det är ovanligt. All kommunikation kring avtal brukar annars skötas av avtalssekreteraren eller avtalsenheten.

– Jag är väldigt öppen i mitt ledarskap. Jag ger mycket intervjuer, man ska få höra vad jag tycker och tänker. Det menar jag att jag är skyldig våra medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Menar kommunals ordförande att kommunal ska "lyfta" genom att riskkapitalbolagen och vinstjakten kan fortsätta och göra vinstuttag och fortsätta med att skicka vinster till skatteparadisen med hjälp av skattebetalarnas pengar? Medan skolan och äldreomsorgen ska omfattas av vinstförbud, och att ev. vinster investeras i verksamheten, Hur ska kommunal få ihop detta?

Även bättre arbetsskadeförsäkring borde vara uppe på bordet. Ta bort samförståndsklausulen som är till men för alla försäkrade.Sedan borde inte politiska utspel vara normgivande för hur afa betalar ut försäkringspengar som avtalats i villkoren för laf. detta är ju en försäkring som tecknats av medlemmen och ett fristående bolag. Precis som om du eller jag går till försäkringsbolaget för att försäkra bilen eller huset.

Här finns att ta av herr Baudin. Ge oss en arbetsskadeförsäkring som är heltäckande. med stöd av advokat och jurist som kan något om arbetsskador. För hemförsäkringen täcker inte tvister med stat, landsting eller kommuner.

Toppen låter det ,bra Tobias du verkar vara en kille som står på dej för kommunal och medlemmarna.
Jag hoppas att det kommer bli bättre.
Är sedan 1 augusti tyvärr pensionär 2 år tidigare , pga av allt slit i över 40 år ,och har bara jobbat deltid, så min pension är jätte dålig.Sliten i armar ben och rygg, tränar olika övningar varje dag.Men som tur är så har jag mina barnbarn 1 Stockholm och 2 i östergötland, som betyder mycket .Är medlem i Kommunalspensionärer.
Men jag hoppas på en bättring för alla som jobbar , och att deras pensioner bli något så när att dom kan klara sej.
Hoppas också att du Tobias kommer att orka pressen, för jag vet att det är inte så lätt.
Lycka till!
Och Trevlig fortsättning!

En stor önskan är också att man talar om för folk att landstinget är borgligt,det är jätteviktigt.
Många vet inte om det.
En önskan till ;Fred på jorden!

Förskräckligt om det är sant som man påstår på nyheterna i TV att Kommunal tycker att det skall vara vinster i Välfärden. Många Kommunalare utnyttjas fortfarande som slavar på sina arbetsplatser med dåliga arbetstider, mycket dålig arbetsmiljö och blir kränkta av sina arbetsgivare. Medlemmarna vill ju gärna se att Kommunal står på deras sida! "Vinstbeskedet" kommer att få ännu fler att tappa förtroendet för Kommunal. Tänk om !

Är det inte jävligt dags nu att rensa ordentligt? Som till exempel att Kommunal gör sig av med alla tvivelaktiga aktieinnehav... Som t ex. Aktieinnehavet i Attendo? Med vänlig hälsning gammal rödräv på golvet.

Ja det låter bra. Jag var in på min sektion idag och vi pratade just om återväxten inom Kommunal.
Det är som jag skrivit tidigare att då måste även arbetsmiljön på sektioner och avdelningar bli bättre.
Som det nu är drar sig många för att jobba fackligt då arbetsmiljö och klimat är usla. Vi ska bli bättre på
medlemsnytta och hantera våra ekonomiska tillgångar, det är vi skyldig våra medlemmar. Men det måste
till annat också. Inte bara snack och klatschiga broschyrer och projekt med fantasifulla namn. Vi måste bli trevligare
och visa att vi är den varmhjärtade organisation vi utger oss för. Börja där, vädra ut iskyla och härskartekniker
på sektioner och avdelningar. Blir det trivsamt att jobba fackligt så ökar vi automatiskt och då går mycket av sig
självt.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-02-02. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.