Istockphoto
Foto: Istockphoto

Så slog Kommunal-skandalen ner

|Här är historien om två januariveckor som skakade Kommunal i grunden. Förbundets värsta kris någonsin har lett till medlemsflykt och avgångskrav. Men berättelsen börjar med en julfest ...


Läs vår e-bilaga!

Det är en vecka kvar till julafton. Det är gråmulet och några plusgrader på Marholmen, strax söder om Norrtälje. Alla på förbundskontoret kommer ut med buss för den årliga julfesten på Kommunals kursgård. Snart inser förbundsledningen att de inte kan stanna kvar.

– När vi steg ur bussen stod två Aftonbladet-journalister och väntade på oss. Vi hade en jättetrevlig julfest, men att som förbundsledning vara kvar när några står och försöker titta på oss genom fönstret. Det kändes inte så lyckat, berättar ordföranden Annelie Nordström i efterhand för KA.

Men ännu visste ingen exakt vad Aftonbladet skulle skriva.

 

LÄS OCKSÅ: Stormen – dag för dag

 

Den 13 januari slår Aftonbladets första avslöjande ner i ett kylslaget Sverige. Det handlar bland annat om att porrstjärnan Puma Swede uppträtt när en kund hyrt in sig på Metropol Palais, den krog som Kommunals handelsbolag Lyran driver i Stockholm. När Kommunal under hösten fick kännedom om detta portades kunden.

Förbundskassör Anders Bergström förklarar för KA att mycket av det som ser ut som minussiffror för Lyran handlar om investeringar på Marholmen. För att förekomma Aftonbladet går Kommunal ut med att Bergström vid minst tre tillfällen och ordföranden Annelie Nordström en gång bott privat på Marholmen utan att betala för sig.

– Jag kan bara beklaga och det är mitt eget slarv, säger Anders Bergström till KA.

Han har inga planer på att avgå.

Arga och besvikna inlägg fyller Kommunals Facebooksida. Men detta är bara början.

 

LÄS OCKSÅ: Krav på avgång delar Kommunal

 

Den 14 januari klockan fyra är Kommunals pressrum fyllt till bredden. I strålkastarljuset står Annelie Nordström tillsammans med Anders Bergström. Nya avslöjanden har kommit. Det handlar om julfesten 2014, en tredjedel av notan är alkohol. Som brukligt har de cirka 200 gäst-erna bjudits på två nubbar, öl och en avec.

Medlemmarna blir ännu argare. Dessutom har förbundsledningen och förbundsstyrelsen efter julfesten beställt in rom, vin och öl för 6 140 kronor.

På presskonferensen säger Annelie Nordström att det mesta som framkommit legat på Anders Bergströms bord, som styrelseordförande för Lyran. Hon förklarar att porrstjärnor inte ska förekomma där Kommunal är inblandat. Hon beklagar att både hon och Anders Bergström bott gratis på Marholmen och hon säger att Kommunal ska se över alkoholpolicyn.

Först efter sju och en halv minut släpper hon bomben: Anders Bergström avgår med omedelbar verkan.

Bergströms röst stockar sig en aning när han beskriver hur han jobbat i snart 30 år för Kommunal och att detta är en sorglig dag.

Än en gång är taktiken att förekomma medierna. Bergström avslöjar att han ljugit om något som ännu inte publicerats.

– Det var mer representation på en Londonresa än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Svårt byta ledning före kongressen

 

Efter presskonferensen publiceras artikeln. Det berättas om lyxiga restauranger, femstjärniga hotell och kostnader på 100 000-tals kronor, allt bekostat av Lyran, och indirekt Kommunals medlemmar.

Ilskna kommentarer fortsätter strömma in. Bilden som många tycks få är att han får bära hundhuvudet för något som hela ledningen har ansvar för. 

När Bergströms fallskärm på knappt två miljoner kronor blir känd är många medlemmar rosenrasande.

Klockan elva fredagen den 15 januari är det krismöte med avdelningarna. De vet redan det som KA strax ska avslöja. På bara två dagar har cirka 1 400 medlemmar begärt utträde ur Kommunal. I vanliga fall är det ungefär 500 i månaden.

Då har ändå inte krisen nått sitt klimax.

Samma dag har Aftonbladet skrivit att förbundsledningen fått lägenheter av fastighetsbolaget Polstjärnan, som ägs av Kommunal och Byggnads. Det kommer fram att inte en enda lägenhet gått till bostadsförmedlingen på 16 år. Detta är helt enligt policyn, som säger att när 50 procent av lägenheterna innehas av Kommunals anställda och förtroendevalda så går lediga lägenheter till bostadsförmedlingen.

Samtidigt som krismötet inleds kommer det ut att utrikesminister Margot Wallström (S) fått en lägenhet genom Kommunal. Hon anklagar Nordström för att ha ljugit om att lägenheter lämnas till bostadsförmedlingen. 

De första rösterna höjs om att fler än Bergström ska avgå.  

Kommunal kallar till ny presskonferens samma dag. Medierna får vänta på en stridslysten ordförande. Väl på plats försvarar hon och förklarar Kommunals lägenhetspolicy. Hon säger att Wallström har missförstått och att Kommunal kan hyra ut till vem som helst, även en utrikesminister.

 

LEDARE: Hur kunde det bli så här?

 

På måndagen den 18 januari kommer nästa dråpslag. Cirka 5 000 medlemmar har nu begärt utträde sedan skandalen började rullas upp. Förbundsstyrelsen har tvådagarsmöte tisdag-onsdag, det mesta handlar om krisen och om Annelie Nordström ska fortsätta.

På morgonen den 20 januari bestämmer sig Annelie Nordström. Hon måste skicka en kraftfull signal till medlemmarna för att stoppa blodflödet. Vid lunchtid står det klart att nästan 10 000 medlemmar begärt utträde.

På eftermiddagen, på samma plats och vid samma tid som en vecka tidigare då Anders Bergström lämnade, står hon åter i pressrummet.

Annelie Nordström meddelar att hon avgår vid kongressen i maj.

Hon presenterar också den åtgärdsplan som förbundsstyrelsen beslutat om. Och hon förklarar att hon tycker att hon behövs fram till kongressen, för att ”städa upp”. 

Men många tycker att hon borde avgå direkt, andra att hela förbundsledningen och även förbundsstyrelsen ska gå.

När denna text skrivs har inga nya skandaler avslöjats. Kylan som hållit Stockholm i ett järngrepp de senaste veckorna har lättat. Annelie Nordström är kvar för att städa på Kommunal.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Tror inte att det är någon slump att det här kommer som ett brev på posten efter turerna i LO:s största fackförbund.

De senaste dagarna har allianspartierna tävlat om vem som vill sänka lönerna för löntagarna mest. Nu ger sig även Svenskt Näringsliv ut på spelplanen.
När många nyanlända ska ut på arbetsmarknaden ska lönerna sänkas enligt Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne, som själv tjänar 490 000 i månaden:
”Vi hoppas att facket ska kunna ta ett samhällsansvar och inte bara vara ett särintresse. Men går inte det får man väl be politikerna att gripa in”, säger hon.

Mycket tunt vad vi får för medlemsavgiften, varför nu den skulle med i artikeln? Vi har individuella löner och vet ingen medlem som fått hjälp på lönesamtalet.

Det vi skulle behöva hjälp är fördelningspolitiken, mer pengar i lönekuvertet för bostadsköp och tandläkarbesök, vi skulle behöva ha en organisation som påverkar försäkringskassan så att medlemmarna får sin sjukpeng i tid.

Kommunal har misskött välfärdsarbetarna som sliter på helger och nätter med löjligt låga OB-tillägg. När avtalssekreteraren plockar ut 70 000kr i månaden och en underskötare har efter 10 år i yrket har strax över 20 000kr då måste man ju bryta mot stadgarna, men det djävligaste tycker jag är grymt pådrag om att vi skall skaffa Kommunals kreditkort när kassören satt eller sitter i Swedbanksstyrelse då verkar man inte för medlemmarnas sociala och ekonomiska villkor. Vi vill ha tillväxt och den skall redovisas, en procent av befolkningen äger det mesta i Sverige och våra fackledare har gått i lag med din och motarbetar oss. Ledarna skall ha löner i vå nivå annars föraktar dom oss och förlöjligar oss som dom gjort nu, spottat oss i ansiktet, vi har knappt råd med data och telefoni med våra skitlöner.skämmes på er i ledningen.

Tycker även att det är motbjudande nöstan inga avdelningar har krävt Annelie och ledningens omedelbara avgång, Ett ja sägande kompisgäng som inte vill dela med sig av det fackliga arbetet, man sitter i decennier på sina uppdrag och viftar på svansen.

Jag läser intervjun med Annelie Nordström i KA och förundras över att hon tycker att hon ska ha ersättning från Trygghetsavtalet. Hon säger, citat: varför ska man börja med just mig, slut citat. När det gäller en fråga om att avstå trygghetsavtalet. Jag tycker att det är självklart, har man gjort fel ska det kännas och då gärna i plånboken. Hon säger även att hon är i en ålder där det inte är alldeles enkelt att skaffa ett jobb. Hur många medlemmar i kommunal kan säga samma sak? Jag har även en fråga ang. detta med trygghetsavtalen. Vem bestämmer om dom, storlek och tid?

Hej! Du kan läsa mer om vad som gäller för Kommunals trygghetsavtal här: http://www.ka.se/nya-fallskarmar-kan-bli-utan-pengar och här: http://www.ka.se/kommunal-forsvarar-bergstroms-avtal. Ytterst är det medlemmarna som bestämmer, eftersom Kommunal är en medlemsstyrd organisation och frågan kan tas upp på kongressen.

Alltså borde kongressen kunna avstyrka Anneli Nordströms och Kassörens fallskärmar med motiveringen trolöshet mot huvudman och förskingring. Samt stämma dem, styrelsen och kräva skadestånd. Sluta dalta med dem som styr.......

Om vi inte haft alla dessa modiga journalister i det här landet, som vågar gräva i smutsbyken, då hade Kommunals ledning fått fortsätta sitt festande med medlemspengarna? Jo, så är det nog, man är nämligen blind för bjälken i sitt eget öga. Åren går och festen består...
Ett stort TACK till alla journalister och redaktörer som drog fram eländet i ljuset och satt ett stopp för ledningens liv i sus och dus. Ja nu förväntar sig ALLA medlemmar bot och bättring av förbundsledningen, ja i synnerhet ska det synas i årets avtalsrörelse!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-23. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.