Jennie Anttila.

Just denna fredag jobbar Jennie Anttila tolv till fem. Det första hon gör när hon kommer till boendet är att börja duka inför lunchen. 

Några äldre sitter redan vid borden och väntar.

– På fredagar är man ju alltid stressad, man ska hinna handla mat, hämta barn och ordna fredagsmys. Men nu har jag redan hunnit handla allt inför helgen.

Det är Vänsterpartiet i Göteborg som tagit initiativet till arbetstidsförkortningen. Efter projektet avslutats ska resultatet mätas mot ett annat äldreboende, där anställda jobbar åttatimmarsdag som vanligt.

”Det behövdes längre tid för att få mätbara resultat.”

– Vi började med ett år, men kom fram till att det behövdes längre tid för att få mätbara resultat. Men det räcker ju med att prata med anställda och boende för att förstå att de mår bättre av det här, säger Daniel Bernmar, Vänsterpartistiskt kommunalråd.

Alla nio avdelningar på Svartedalen är med i projektet.

Jennie Anttila har varit med sedan dag ett, andra februari i år. Hon är en av drygt tio personer som extraanställts för projektet. I fyra månader har hon och de andra haft en arbetsdag på cirka sex timmar, men med en heltidslön.

Det har väckt enormt stort intresse. Amerikanska Washington Post har uppmärksammat Svartedalens äldreboende, och de har haft besök av journalister från bland annat Frankrike, Island och Japan.

– Alla har varit intresserade av samma saker, hur det påverkar jobbet och privatlivet, säger Jennie Anttila. Sen har det varit stort fokus på kostnaderna också, projektet kostar ju flera miljoner…

Men Daniel Bernmar tycker inte att det handlar om att göra ekonomiska vinster, utan om andra värden.

– Det handlar om att vården får bättre kvalitet när anställda mår bra, säger Daniel Bernmar.

”Mina barn har fått en mer närvarande mamma, och jag har vunnit egentid för mig själv”.

Jennie Anttila tog jobbet för att få mer tid i vardagen, och det har hon fått.

– Mina barn har fått en mer närvarande mamma, och jag har vunnit egentid för mig själv.  

En annan effekt är att ”puckeltiden” har minskat. Det innebär att de är färre som jobbar samtidigt i samband med arbetsdagens början och slut.

– Jag tycker att den individanpassade vården blivit tydligare nu. Arbetet blir mer koncentrerat när man inte hinner bli trött, är man på jobbet så är man verkligen där, säger Jennie Anttila.

Fakta: Det bästa med 6-timmarsdagen enligt Jennie

1. Fritiden. Vi har ju fått sju och en halv timme extra i veckan.

2. Man känner sig utvilad.

3. Heltidslönen, vi får ”behålla plånboken”, men jobbar mindre.

Fakta: Jennie Anttila

Ålder: 40.   

Bor: På Hisingen i Göteborg.

Familj: Man och fyra barn.

Gör: Undersköterska på Svartedalens
äldreboende.