Colourbox
Feber. Foto: Colourbox

”Slopa karensen helt!”

|Nu slopas karensdagen och ersätts av ett karensavdrag. Men det räcker inte – karensen bör slopas helt för oss inom vårdande yrken, skriver Kicki Malting.

”Jag är sjuk – men jag har inte råd att vara hemma.” Det är de värsta orden jag vet. För jag har inte heller råd.

Regeringen och Vänsterpartiet har precis lovat att de ska ersätta karensdagen med ett karensavdrag. Det skulle bland annat göra att nattpersonal inte förlorar mer än andra när de är sjuka. Det är förvisso ett steg i rätt riktning, men det är långt ifrån tillräckligt.

Hela karensen måste bara bort för all vårdande personal. Nu.

Över två miljoner arbetstagare går till jobbet minst två gånger om året trots att de är sjuka och borde stanna hemma och sjukskriva sig. Det visar statistiken. I praktiken hör jag kollegor som kommer till jobbet och säger att de inte har råd att vara hemma eftersom de förlorar för mycket på karensdagen. Det är de värsta orden jag vet – för jag har inte heller råd att vara hemma. Karensdagen är inte mindre kostsam för mig om jag blir smittad.

Vi som arbetar inom hemtjänsten, på äldreboenden eller på sjukhus riskerar dessutom att inte bara smitta ner våra kollegor (som kanske i sin tur smittar ner sina familjemedlemmar) utan också dem vi ska vårda. Många äldre är mer mottagliga för smittor och tål dem dessutom sämre. I värsta fall kan en vanlig förkylning leda till lunginflammation som kan bli deras död.

Att människor går till jobbet när de borde stanna hemma riskerar att leda till personliga tragedier, men också till en stor kostnad för samhället.

Jag är ensamstående och kan alltså inte luta mig på någon annan inkomst än min egen. Varje gång jag är sjuk förlorar jag 1400 kronor på min karensdag. Det är mycket för mig som inte har en hög lön. Tjänar man mer förlorar man förstås en ännu högre summa, även om vi som lågavlönade sannolikt har större behov av varje krona.

Därtill kommer att många högavlönade som inte arbetar med människor kan sköta sitt arbete hemifrån och på det viset komma undan karensdagen. Som undersköterska och för andra yrkesgrupper som arbetar direkt med människor fungerar inte det. Vårt arbete sköts på arbetet, och vi måste vara där.

”Jag är sjuk – jag har inte råd att vara hemma” måste ändras till ”jag är sjuk – alltså är jag hemma”. Jag tycker att både Kommunal och LO borde vara skarpare i sina krav på regeringen. Hela karensen måste bort för oss inom vårdande yrken.

 

Kicki Malting

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

I skolan borde det också vara likadant.
Vi hade magsjuka för ett tag sedan. Många i personalen blev sjuka och även elever. Men det var bara att sprita och tvätta händerna med tvål.
Jag klara mig men många andra gjorde det inte.

Jag har önskat länge att vi har ca 4 karens fria dagar/ år. För det finns alltid personal som alltid kommer att var tex Måndags sjuka osv.
Jag har varit sjuk hela feb- april men var hemma vid två tillfällen, tre löner blev det 15 tusen kronor i avdrag på . Helt galet...... Och vi är ju inte direkt högavlönade .
Bort med karens vi som jobbar i vård och i omsorgen. Jag jobbar med barn.

är man hemma för mycket så begär chefen om förstadagis intyg och man kan vara så sjuk att man inte orkar gå till läkare ,för att få sitt intyg på att man är sjuk .Har man till ex maginflensa då får man inte träffa någon läkare ,hur ska man då göra

är man hemma för mycket så begär chefen om förstadagis intyg och man kan vara så sjuk att man inte orkar gå till läkare ,för att få sitt intyg på att man är sjuk .Har man till ex maginflensa då får man inte träffa någon läkare ,hur ska man då göra

Det debattartikeln "Slopa karensdag helt" glömde nämna är att sjukdomarna som drabbar vårdpersonalen oftast kommer ifrån arbetsplatsen. Det är inte bara det att det är för dyrt att stanna hemma tillräckligt länge efter en sjukdom, utan främst att man inte får stanna hemma när det finns smitta på arbetsplatsen. Tänk en småbarnsförälder som kommer till jobbet och möts av handsprit vid dörren och orden att magsjukan härjar fritt. Hen får då inte vända och gå hem igen för att slippa bli sjuk och smitta familjen där hemma. Det enda valet för hen är att sprita händerna, kavla upp armarna och som straff för sin osjälvisk handling kommer sen karens och sjukdom som ett brev på posten.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-06-01. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.