Colourbox
Äldre. Foto: Colourbox

”Snubblometer” ska förebygga fall

|En ”snubblometer” ska underlätta både för de äldre och personalen på äldreboenden. Nu startar en vetenskaplig studie av ett hjälpmedel för att förebygga fallolyckor.

Fallolyckor är de olyckor som orsakar flest akuta sjukhusbesök, sjukhusvård och även dödsfall och kostar samhället kring 25 miljarder kronor varje år. En tredjedel av alla över 65 år, och hälften av alla över 75, ramlar en gång per år. Nu är ett nytt hjälpmedel på väg för att minska olyckorna, rapporterar Vetenskapsradion.

Det gäller en liten balansmätare som sätts på den äldres lår och registrerar personens rörelsemönster och förvarnar innan personen riskerar att ramla. Eva Ekvall Hansson, docent i sjukgymnastik vid Lunds universitet, ska inom kort inleda studien där hundra friska pensionärer får testa hjälpmedlet.

– På samma sätt som man har hjärtövervakning på intensiven på sjukhuset så har man fallövervakning med hjälp av det här, exempelvis att den senaste veckan har Greta haft jättemånga röda siffror och vad är det som har hänt? Har vi satt in någon ny medicin, har hon ätit sämre, har hon sovit sämre? Har hon blivit mer orolig, eller har hon kanske en infektion? säger hon till Vetenskapsradion.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Snubblometer verkar vara en mycket bra uppfinning. Jag själv har dålig balans efter att ha haft virus på balansnerven. Om man fick önska , skulle jag önska mig en sådan.
Bra uppfinning!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-03-09. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.