Alexandra Billstein.
Alexandra Billstein.

Sök er inte till vården!

|Att gå till jobbet varje dag och känna ”jag gör skillnad” är ett privilegium. Men med dagens lön och arbetsvillkor rekommenderar jag ingen att utbilda sig till undersköterska, skriver Alexandra Billstein.

Inom vården förväntas vi hela tiden att göra vårt bästa, inte bara av andra, vi förväntar det av oss själva för detta är mer än ett jobb, det är någon annan människas liv och livskvalitet vi har hand om! Människor – vi tar hand om människor – era anhöriga kanske? 

Vi vet att vi ska jobba obekväm arbetstid som kväll och helg, vi vet att vi måste ha personal dygnet runt och att vi får både ris och ros och det är okej, jag hade inte velat ha det på något annat vis. Det viktiga är egentligen att vi känner oss hörda och delaktiga i något som påverkar vår hälsa och våra liv så enormt mycket. Man får inte glömma att vi spenderar större delen av vår vakna tid på jobbet, med kolleger, vårdtagare och deras anhöriga. Är det då så mycket begärt att vi ska få sammanhängande tid och fler lediga helger med vår egen familj? 

I dagsläget hade jag inte rekommenderat någon att söka in till omvårdnadsprogrammet eller att jobba  som undersköterska eller vårdbiträde. Jag ser inte ens mig själv jobba kvar inom området, då jag för första gången på tio år känt förtvivlan över mitt jobb. En total känsla av att inte räcka till, att inte känna sig delaktig eller värd någonting i våra arbetsgivares ögon.

Men ... om våra arbetsförhållanden förändrades ...

Om vi fick fler medarbetare för att fylla upp där det saknas personal och på de många arbetsplatser som redan går underbemannade på grund av nedskärningar och besparingar. Ofta går vi med för lite personal för att det inte finns någon vikarie att få in, vilket sätter stor press på oss andra och även på den som är borta då man känner skuld gentemot sina kolleger.

Om vi fick högre löner och bättre arbetsvillkor. Heltid inom vårt yrke borde vara 30–35 timmar per vecka med heltidslön. Det är inte okej att vi vid 30 års ålder har en heltidslön på 20 000 före skatt. Vi jobbar tidig morgon, sena kvällar, mitt i natten och årets alla dagar inklusive högtider.

Om vi blev fler, villkoren förbättrades och lönen steg skulle jag absolut rekommendera yrket. Att gå till jobbet varje dag och känna: jag gör skillnad, jag hjälper människor att må bra även i de jobbigaste stunder. Känslan att förmedla hopp och glädje i sin yrkesroll, stunderna man gör något för att förbättra en annan människas livsglädje och livskvalitet är ett privilegium. Då är det värt de långa dagarna, helgen och alla högtider tillsammans. Utan tvekan.

 

Alexandra Billstein

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Att jobba inom vård & omsorg är ett tufft yrke idag.
Arbetar själv sedan snart 17 år tillbaka som personlig assistent.
Jobbet är både slitsamt och krävande. Vi har ont om vikarier, får dåligt med sommarvik.och få duktiga sådana när kommunerna tar in "vem som helst". Vi jobbar obekväm arbetstid och helger samt storhelger för en låg lön. Höj statusen på yrket liksom lönen rejält. Ta inte in "vem som helst" på dessa jobb, utan kräv utbildning och erfarenhet.
Våra brukare är värda en bra personal som vill göra ett gott/bra jobb för dem ! Dra ner på heltidsmåttet till högst 30 timmar i veckan, så slipper vi utbränd personal också, för nu håller det på att vara väldigt många sådana också.

Jag har sagt det förut här på forumet och jag säger det igen!
De stora privata arbetsgivarna inom äldreomsorgen håller på att avveckla sig själva på grund av undermåliga löner i kombination med en arbetsmiljö som inte är värdigt Sverige år 2017.
Man behöver ju inte vara controller för att förstå vart skattepengarna tar vägen! eller hur?
(En controller analyserar information om det ekonomiska resultatet, gör prognoser och ser till att ledningen får den ekonomiska information som behövs för att driva verksamheten. Controllern fungerar också som rådgivare) Det vill säga: Controllern är vår tids äldreomsorgsexpert hur lustigt det än kan låta ?

Jag tror inte lönen är den stora stötestenen här utan att det är arbetstiderna, arbetsmiljön och att alltid känna att man inte räcker till för de man ska ta hand om.
Det kan ju i.o.f.s. vara sant att många undersköterskor aldrig når upp till den lönenivån, men om man verkat 40 år i yrket och har 27000:-/mån före skatt samtidigt som en hantverkare kan få en ingångslön på detsamma efter avklarad gymnasieutbildning så är det i sammanhanget lågt kan jag tycka..

Petter Johansson - den stora stötestenen är en undermålig lön i kombination med en lika dålig arbetsmiljö!
Den som påstår något annat har inte varit i närheten av denna verklighet ..........
Al Mega

Jag vill inte vara spydig, men har man en lön strax över 27000 kr som undersköterska så bör man vara ganska nöjd anser jag. Det är en bra lön som inte många kommer upp till.

Hej Per Svan-Pettersson !
Arbetar Du för Röda Korset ?
Den organisation som för över 50 år sedan startade upp hemtjänsten genom ideellt arbete?

Läser och hör dagligen att personalen söker andra jobb nu är det väll dags för arbetsgivarna att se över hur dem ska få behålla personal med lång erfarenhet . Och inte bara nya som kanske kommer in och slutar efter en kort stund för att dem anser att arbetsmiljö inte är bra eller lön.om Dem med lång erfarenhet inte trivs med jobbet kan dem inte locka yngre att jobba inom vården

Arbetsgivarna är inte intresserade av att behålla sin personal, speciellt inte erfaren personal i medelåldern med stor risk för sjukskrivningar och "höga" löner. Dessutom brukar de dessutom ha synpunkter på både arbetsmiljö och hur verksamheten sköts. Man vill helst få in ny, outbildad personal som inte ställer några krav eller är medvetna om sina rättigheter. Sådana man kan timanställa och avveckla vid behov eller anställa på ingångslön utan någon direkt löneutveckling. (individuell lönesättning). Helst ska det röra sig om flyktingar som man kan anställa på "enkla jobb." för att komma ännu billigare undan och för att garantera fortsatt låg status för branschen.

Att rusta upp vården och äldreomsorgen kommer att kosta alldeles för mycket pengar och de äldre saknar helt rättigheter (lagstiftningen är för svag) och det finns inget tjänstemannaansvar, därför är det fritt fram för fortsatta försämringar. Dessutom finns det inte en enda politiker som verkligen bryr sig om de äldre."De duger ju inte ens till att rösta."..

att jobba inom vården kan man inte göra för lönens skull man måste tycka det är kul att jobba med folk och hjälpa de så gillar man det kan man visst söka utbildningen till undersköterska har själv jobbat i vården i 40 år och har en lön på strax över 27000 så tiderna har inte ändras så mycket när det gäller lönerna faktiskt tyvärr

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-05-23. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.