Sprätten. Illustration: Annika Elmqvist
Sprätten. Illustration: Annika Elmqvist

Sprätten skitar ner naturen igen

|"Sköt dig själv och skit i andra!" säger rika Sprätten och startar fabriker som förstör miljön. Barnboken som sprängde gränserna när den kom för över 40 år sedan har fått ett nytt liv.

Barnboken ”Sprätten satt på toaletten” av Annika Elmqvist gavs ut 1970 och är känd för sitt radikala budskap om miljön och kapitalismen.
Nu ger Karneval förlag ut boken på nytt.
  – Det ska bli spännande att se vad reaktionerna blir och hur den fungerar i dag. Den blev ju uppmärksammad när den kom, en del förfasade sig och tyckte inte att man inte skulle skriva ord som skit och bajskorvar eller ta upp sådana här frågor för barn, säger författaren Annika Elmqvist.

De två första uppslagen i bilderboken går så här: ”Sprätten satt på toaletten/och när han gick därifrån/ så rann bajset ut i ån./ Sen hitta han en vacker vik/ där starta Sprätten en fabrik/ sen dess var ingenting sig likt…”
  – Jag ville göra en barnbok om sådant jag tyckte var viktigt och hade själv börjat intressera mig för miljön. Jag tyckte att det var viktigt att ta upp ett sådant ämne med barnen för att föräldrarna skulle kunna prata vidare om det.
  Vad tänker du om boken nu efteråt?
  – Det är roligt att jag gjorde den, men man kan verkligen diskutera hur mycket av de problem som finns i världen som man ska ta upp med barn. Samtidigt får ju barn ändå reda på vad som händer i världen och då blir det konstigt om alla sagor handlar om söta djur, så tänker jag nu också.
  Vad skulle en barnbok ha för budskap för att spegla 2012 på samma sätt som Sprätten speglade 1970?
  – Jag har tänkt på det, egentligen skulle man väl ta upp det här med klimatet eftersom det är det verkligt allvarliga. Men det är svårt att prata med barn om eftersom det inte är så enkelt att peka ut en syndabock som det var med Sprätten. Jag önskar att någon kunde ta upp det på ett bra sätt.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2012-10-05 10:52