Stå upp för det du tycker

|Framgångarna för Donald Trump och Sverigedemokraterna påminner om vikten av att organisera sig, skriver Susanna Lundell.

Årets första veckor har bjudit på många utmaningar. Inte minst när det gäller den nye presidenten i USA har världen hållit andan varje dag inför vilka nya galenskaper Trump ska hitta på. I ett slag stod viktiga värderingsfrågor på spel. Med inreseförbudet i USA kunde invånare som bott flera år i landet plötsligt inte återvända till jobb, hus och vänner.

Samtidigt har människor demonstrerat och stått upp för det de tycker är rätt i en sällan skådad omfattning. I USA spreds en bild av en judisk pappa med ett barn på axlarna och en muslimsk man med ett barn på samma sätt som pratar med varandra under en demonstration mot inrikesförbudet.

Det var länge sedan världen kändes så svår att förstå, men också länge sedan så många så tydligt vågat stå upp för demokratin.

Det är lätt att glömma historien och att de rättigheter vi i dag tar för givet kommer av att generationer innan oss har slagits för exempelvis rätten att organisera sig fackligt, rätten till fri abort och rätten till en kostnadsfri vård för alla. För inte så länge sedan var inget av detta en självklarhet. Nu är det det, tack vare styrkan när många människor går ihop och kämpar för samma sak. Det är det som är exempelvis fackförbundet Kommunals styrka.

Ett litet glädjekorn denna tunga start på året är att en del ideella organisationer ser en medlemstillströmning som en effekt av Trump. Människor också i vårt land inser att det är ännu viktigare nu än tidigare att våga stå upp för människors lika värde, för kvinnans rätt till sin kropp och för schysta villkor på arbetsplatserna i en värld där inget av detta längre verkar självklart. Nu är inte en tid att sitta och deppa, nu är det tid att organisera sig. För vem ska ingjuta hopp i våra barn och barnbarn om inte vi gör det?

Vi får inte underskatta de otäcka strömningarna i vår tid. De högerextrema rörelserna växer sig starkare, något som exempelvis överlevande Hédi Fried från andra världskrigets koncentrationsläger har vittnat om. I vårt land har Moderaterna 72 år efter befrielsen av Auschwitz uttryckt att de nu ska börja samarbeta med SD. Samtidigt försöker Trump på olika sätt tysta de journalister som vågar beskriva vad som sker. Detta är inte en tid att vara tyst, det är en tid att våga säga vad du tycker.

Illustration: Magnus Bard

Detta är en ledare. Det betyder att åsikterna i texten är ledarskribentens egna.

Kommentarer

Jag stod upp mot orättvisorna inom kommunal på den tiden jag jobbade fackligt, Kommunals toppar struntade i mej och började motarbeta mej.

Historien hur det gick för kommunal är skriven. Vi var många förtroendevalda som öppet kritiserade resor och höga löner, kommunal har en stor del i hur det ser ut i Sverige idag, orättvisor bekämpas av likasinnade inte av miljonärer i facktoppen. Folkhemsidialet har grusats av girigbukar och intressegemenskapen har krossats av miljonärer i facktoppen. När gälldavgifter i folkhemsbolagen hamnar på banken istället för bostadsbyggande som det var tänkt, så blir det trångboddhet och spänningar i samhället.

Arbete och bostad är grundbultar i samhället. Verka för medlemmarnas sociala och ekonomiska vilkor är ett minne blott som när man kritiserar höga fackpamapars löner med att hen tjänade 'knappt' 1,2 miljoner 2014 eller när skandalen skulle förminskas med att det kostar bara 1.5kr per medlem, då kan ju vårdbolagen göra likadant och säga att svinnet kostar bara ett par öre för skattebetalarna. Skärpning för ledare i Sverige förtroendet är lågt och skall vi börja någonstans så måste det väl vara i arbetarrörelsen.

Det mest fula är när miljonärer i facket säger att dom brinner för lågavlönade kvinnor och att dom har inbyggda etiska kompasser.

Jag är född på 50-talet och uppvuxen med vedspis, utedass och trångboddhet, Jag kan jämföra samhället då och nu på gott och ont. Då fanns en framtidstro och det blev bättre för de flesta men nu är det ett hårt och kallt samhälle där inte många ser en framtid. Jag är så jämrans förbannad på hur människor i vårt samhälle behandlas. Sjuka och handikappade som fråntas sjukpenning eller assistans, gamla som nekas färdtjänst , fattigpensionärer trots ett långt slitsamt arbetsliv och alla samhällsbärare inom vård, omsorg, skola, polis, brandkår som utnyttjats till bristningsgränsen. Pengar finns men på fel ställen i samhället. Politiker och fackföreningar måste lyssna på de som protesterar. Tyvärr finns det många som slutat tänka själva och ingår i "fårskocken" som ropar bää och springer åt samma håll. Jag tror inte på någon förbättring av samhällsklimatet med SD i ledande ställning. Det lär bli som i Trumps USA, ut med utlänningarna och munkavle på media . Helt klart är att vi måste säga vår mening och stå för den i demonstrationer och strejker. Jag stod upp för det jag tyckte på jobbet och blev av med det så rädslan att förlora jobbet gör också många människor tysta.

Ursäkta men... ser man inte längre än näsan räcker?

Är så fullständigt trött på naiva människor som anklagar SD hela tiden...
Demokratin existerar den fortfarande? Har människor lagt ner den tid som behövs på att kritiskt granska hur samhället blivit och varför? Har man verkligen tänkt till själva utan att tycka det som våra styrande politiker vill att vi ska tycka (för att det är lättast och bekvämast så). Allt är inte svart och vitt i denna samhällsutveckling och utvecklingen i världen. Den är mycket mer komplex. Människor är bekväma och så fruktansvärt självupptagna i dag med att få det vardagliga pusslet att gå i hop. Människor i dag skvallrar gärna om folk vitt och brett men skulle aldrig våga stå för en åsikt om man konfronterade dem. De ser inte vad som händer i samhället hur media vinklar och vrider efter politikers önskemål eller av ännu ondare krafter? Det är dags att dra i handbromsen NU!! Ut och demonstrera! Om inte, kommer diktaturen ta över. Återinför känslan av att vara delaktig och att allas åsikter är lika viktiga. Välfärden måste byggas upp igen. Rättvis fördelning av våra resurser. Begränsa dessa fantasi summor som plockas från våra skattemedel ex till avgångsvederlag, förmåner och pensioner för politiker och höga chefer. Vi är många som sliter i detta avlånga land och förväntar oss trygghet och en fungerande välfärd. Pensionärer skall inte behöva leva under existensminimum när man samtidigt öser skattemedel över andra människor utan krav på motprestation. Det är något som har gått riktigt fel. Och felet är inte SD!!
Det kan snarare vara SD som är lösningen, de vågar ta i saker som blivit "TABU". De vågar utrycka sina åsikter fast de blir smutskastade. För vi har väl demokrati i detta land?? För att fortsätta på denna väg är inget alternativ. Denna sandlådementalitet hos vissa människor och politiker som vi sett under lång tid är förödande för demokratin.

Jag är född på 70 talet kan enkelt jämföra samhället då och nu. Kan du?

(Av en anledning är Trump vald av folket, inget VI kan påverka)

Detta tycker jag och det står jag för!

Anna / Undersköterska och Fackrepresentant

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-03-08. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.