Lovisa Loan Sundman.
Lovisa Loan Sundman.

Stanna kvar – det är vi som är Kommunal

|Det är bra att Aftonbladet visat hur ledningen fjärmat sig från oss ”på golvet” för nu kan vi 500 000 medlemmar visa hur vi vill att Kommunal ska vara. Jag säger: Stanna kvar! Organisera dig! Kommunal är vi, skriver Lovisa Loan Sundman, huvudskyddsombud Kommunal Stockholm.

Aftonbladet har sedan i höstat grävt och samlat information om oegentligheter i Kommunals lednings agerande.  
En riktig praktskandal har avslöjats.

Kommunals förtroendevalda ledning har uppvisat ett fackpampsbeteende som ger en andnöd. 


Vi måste förstå att när media säger "Kommunal" så menar det inte oss som bär upp förbundet. De menar inte oss som varje dag arbetar med att hjälpa våra kamrater på våra arbetsplatser. De menar inte 30 000 arbetsplatsombud, skyddsombud eller våra studieorganisatörer och lokala avdelningar. 
Det handlar inte om oss som håller koll på lagar, regler och avtal. Som sitter i förhandlingar med arbetsgivare, som tvistar med arbetsgivarna. 
De menar inte oss som är Kommunal. 
De menar förbundsledningen. De som svikit en halv miljon medlemmar genom att tappa både sans och vett.  
Hur tänkte de när de gjorde oss alla till delägare i en restaurang ingen av oss har råd att gå till? 
Hur tänkte de när de med sina höga arvoden tyckte att det var okej att festa för våra pengar? 
Hur tänkte de när de smörade för utrikesministern genom att erbjuda och ge henne en av våra lägenheter? 
 


 

DEBATT: Vi förlorar på att gå ur facket

 

Jag kan förstå att medlemmar väljer att lämna, men jag tycker att det är fel väg att gå. 
Att lämna nu är att säga att kapitalet och arbetsgivarna får styra och ställa med oss arbetare hur de vill för vår förbundsledning tappade verklighetsförankring. 


Jag säger: Stanna kvar! Organisera dig! Vi är facket Kommunal och om ledningen fallerar så byter vi ut dem. 
 

För att undvika att detta händer igen så måste vi i Kommunal enas om att våra högsta företrädare inte ska tjäna mer än max dubbelt av medianlön hos medlemmarna. 
Att samma alkoholpolicy ska råda i hela organisationen, glöm representationssprit. 
Samt att vi aldrig någonsin skall äga eller ägna oss affärsverksamhet. 
Vi är inte och ska inte vara arbetsgivare. 


Det var bra att Aftonbladet visade hur vår ledning fjärmat sig från oss ”på golvet” för nu kan vi tillsammans, vi 500 000 medlemmar visa hur vi vill att Kommunal ska vara, genom att engagera oss, gå på möten och påverka. 

 

LEDARE: Det här måste Kommunal göra

 

Kommunal har en klassisk demokratisk uppbyggnad. Grunden är medlemmarna, de får hjälp och stöd av valda arbetsplatsombud som i sin tur får hjälp och stöd från en sektion eller klubb. Sektionerna har avdelningar med heltidsanställda ombudsmän till hjälp. Över detta finns förbundet med sin styrelse och högst upp i pyramiden finns Förbundsledningen. 
Förbundsledningen består av fyra personer som representerar Kommunal utåt. 
De och styrelsen har fattat beslut som nu påverkar 500 000 medlemmar. Men ledningen går att byta ut. Vi finns kvar.

Lovisa Loan Sundman

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

En rad personer inom Kommunal har de senaste dagarna uppmanat medlemmarna att stanna kvar, med luddiga argument som: "Det är vi som är Kommunal". I huvudsak rör det sig om personer som har någon form av avlönat uppdrag i förbundet. Inte topparna, det skulle inte funka, men folk en bit ner på stegen, de väcker inte samma anstöt, typ huvudskyddsombudet Lovisa Loan Sundman. Tacka fasen för att dessa desperat uppmanar medlemmarna att bli kvar. I annat fall kommer de ju att bli av med sina jobb: medlemsavgifterna räcker inte till nuvarande organisation, Kommunal får skära i personalstyrkan.

Jag är medlem i kommunal. När jag varslades och behövde samtal/information visste handläggaren ingenting. Han lät som jag låter på morgonen innan jag får kaffe. JAG fick informera honom om vad som hänt senast. Så stort ointresse för "kunden" finns inte någon annanstans. Sedan blev jag arbetslös. Då hade medlemmarna bestämt att avgiften skulle höjas! skyllde ledningen på. Vad är det för solidaritet? Jag förstår nu att det handlade om att dra in pengar för att ledningen ska kunna leva flott. F ö
Margot Wallström har satt ner foton för en feministisk utrikespolitik. Heder åt henne! Äntligen lite gnutta S-själ. Drevet går och beskyller Wallström. Men det är ju inte hon som har gjort något fel. Om det nu är så att Kommunal har gjort fel så ska ju inte det drabba Wallström. Jag kommer att gå ur kommunal nästa år. Nu har jag försäkringar kopplat till medlemskapet. Men jag tänker inte göda pampväldet inom kommunal med den höjda medlemsavgften.

Jag tycker som många andra att ledningen ska avgå, aldrig kan ordförande samt de andra sitta kvar det blir ju ett skämt eller ett hån mot oss på golvet

Det finns ett regelverk/lagstiftning som vi medlemmar kan använder oss av om vi är besviken med ledningen. Sitt kvar som medlem, men kontakta sektionen.......skriva motioner om att Kommunals och Lyrans styrelser INTE beviljas ansvarsfrihet........

Varför i hela friden ska vi acceptera att dom vi valt ut för att Företräda oss inom Facket behandlar våra medlemspengar på de här viset. Man kan ju inte lita på någon nå mer har arbetat snart 30 år inom Vården o tänker snart ge upp , men först ska jag gå ur Facket som inte har gett mig nå Förtroende på mångamånga År har troget betala in Fackavgift till vad , jo Andras vällevnad Fy Fan för Detta Berala tillbaka de Ni försummat för oss , o en sak till era rödsprängda Ögon säger Allt Tack för Mig.

Jag har gått ut kommunal för jag vill att ordförande och styrelsen ska ta sitt ansvar och avgå och gör dom det så vill jag gärna vara medlem igen för kommunal är bra i grunden men den grunden är tappad nu i mina ögonoch vi behöver alla engagera oss igen med krafttag inför avtalsrörelsen nu i vår

Varför skall hästskötare stanna kvar i Kommunal när Anja Westberg, Per Holmström och de regionala skyddsombuden inte aktivt agerar för bättre arbetsvillkor för hos? Vad gjorde Ylva Thörn när hon satt i ATG's ledning? Hur kan arbetsmiljlöbristerna hos Stig H. Johansson vara så stora trots kollektivavtal?

Det är hög tid att förtroendevalda agerar som förtroendavalda. Då känner kanske vi som arbetar inom hästnäringen att man gör något för oss. Det har varit tio års snack nu och väldigt lite uträttat i praktiken. Man har tydligen valt att vara på "konferenser" istället för att skapa förändringar.

Inser man inte att skall man få förtroende så måste man åstadkomma förändringar som syns ute i hästverksamheterna. Hur kan licensierade tränare ha 40 hästar i träning men inte ha några anställda? Hur kan Kommunal och S ha representation i ATG's styrelse utan att se det här? Eller blundar man medvetet?

Varför ska jag bli kvar i ett förbund där korruptionen har tillåtits att breda ut sig?
Varför ska jag stanna kvar när de personer som rimligen borde haft koll på situationen sitter kvar på sina poster?
Förklara för mig varför styrelsen sitter kvar när de alla har misslyckats att ta tag i detta, förklara varför jag ska stanna kvar när de som skulle representera mina intressen helt klart har struntat i dem.
Jag lämnar kommunal nu och kommer tillbaka först när nuvarande styrelse har avgått i sin helhet - varenda en av dem. Jag har inte ett uns förtroende för dem längre.

Jag tycker att hela kommunalskatt styrelse ska avgå! Vi måste sopa rent och börja från början!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.