Ambulanssjukvårdaren Pär Johansson, en av initiativtagarna till stiftelsen Blåljus i samverkan.
Ambulanssjukvårdaren Pär Johansson, en av initiativtagarna till stiftelsen Blåljus i samverkan.

Startade insamling till skadad brandman

|Innan midsommar fick familjen till en svårt skadad brandman i Ljungskile ta emot drygt 130 000 kronor från stiftelsen Blåljus i samverkan som samlar in pengar till skadade.
– Egentligen började det som en tanke att ena blåljuskåren. På den vägen är det, säger en av grundarna ambulanssjukvårdaren Pär Johansson.

Att hot och olyckor drabbar många som arbetar inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård är en obehaglig sanning. Varje år händer det också att en eller flera av dem dör eller skadas allvarligt på jobbet. Många av dem som råkar illa ut har familj och i januari startade Pär Johansson tillsammans med poliserna Anders Hallqvist och Jonas Borgström en stiftelse som ska kunna användas för att samla in pengar till de drabbade familjerna.

– Även om de får pengar på olika försäkringar så har de ofta kostnader som hyror och liknande innan de löser ut. Det här är också ett sätt att visa medkänsla för kolleger och andra.

Den första att få pengar från en insamling i stiftelsens namn var familjen till en brandman i Ljungskile som fick ett tak över sig vid en villabrand den 18 april. Han skadades allvarligt och ligger fortfarande på sjukhus.

– Han är fortfarande nedsövd. Han har fyra barn och hans fru fick innan midsommar ta emot 130 313 kronor från oss. Jag har haft kontakt med henne och vet att det betydde mycket för henne att så många bryr sig.

Den andra insamlingen som pågår är till förmån för familjen till den brandman som avled i maj när han var med om att släcka en skogsbrand i Ransäterstrakten.

– Vi har fått in lite drygt 90 000 kronor än så länge, men vi hoppas att det blir mer. Insamlingen kommer troligen att fortsätta juli ut. Han var frånskild och de pengarna kommer att gå till de två barnen.

De insamlingar som kommit till stånd har skett i samverkan med kollegor och med familjernas tillstånd. Oftast kontaktar stiftelsen kollegorna som sedan i sin tur tar kontakt med anhöriga med frågan om de vill ha en insamling.

– Det är viktigt att de vill det här. 

Själv arbetar Pär Johansson ideellt med stiftelsen och arbetar heltid som ambulanssjukvårdare.

– Jag gör det här för att jag tycker att det behövs en samlande organisation för blåljusyrkena. Brandmän, poliser och ambulansförare har olika arbetsgivare och fackförbund men vi är beroende av varandra på jobb. På sikt vill vi bygga ut samarbetet och kanske skaffa oss en plats att mötas på, säger han och berättar att de har tankar om en stödkonsert med bland annat Magnus Carlsson från Weeping Willows.

– Han stöder vårt arbete. Vi hoppas att det kan vara ett sätt att få in pengar så att vi kan få en mer stabil ekonomi. 

Kommentarer

Jag blev verkligen berörd när jag läste artikeln! De flesta i Kommunals regi vet hur arbetsmiljön ser ut för blåljuspersonal. Det är djupt tragiskt när en kollega dör eller skadas svårt under sitt arbetspass av olyckshändelse och det gäller ju inte bara blåljuspersonalen. Det är jättefint gjort att stödja de anhöriga vid en sådan situation. Många gånger kan inte anhöriga komma åt bankkonton pga att det inte har någon fullmakt att ta ut pengar, kanske något att tänka på! Sen är det ju behjärtansvärt och tacksamt för anhöriga att de finns någon som tänker på dem i svåra deras situation.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-07-18. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.