Colourbox
Foto: Colourbox

Stor razzia mot assistansbolag

|En stor razzia genomfördes i dag mot ett assistansbolag i Malmö. Enligt polisen har de ansvariga gjort sig skyldiga till både grovt bedrägeri och vanvård. Även anställda personliga assistenter misstänks var inblandade.

Hittills är sex personer anhållna och fler kan gripas under dagen. Det säger förundersökningsledare Björn Rosenlöf till Svenska Dagbladet, SvD, som i en lång rad artiklar granskat oegentligheter inom assistansbranschen.

Polisen har samarbetat med Försäkringskassan för att utreda bolaget vars ägare tros ha rekryterat personliga assistenter från sitt hemland. Personer som dock inte har utfört den vård som svenska staten betalat ersättning för.

– Det är fusk rakt igenom. Vår teori är att personer som anlitats som assistenter fått en peng för att företaget får använda deras namn på lönelistorna, men sedan har företaget tagit större delen av lönen, säger en polis som SvD talat med.

Upplägget ska ha drabbat brukare som lämnats ensamma långa stunder.

KA skrev igår om den utredning som gjorts på uppdrag av regeringen om fusk inom assistansbranschen. Där uppskattades att kostnaderna för bedrägerier kan uppgå till två miljarder kronor, men utredaren påpekade samtidigt att detta enbart motsvarar en liten del av de totala ersättningarna för assistans i Sverige. 

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, är dock mycket kritiska till rapporten och menar att siffrorna är högst osäkra och bara bidrar till att misstänkliggöra alla de som verkligen behöver assistans.

Utredaren Stig Svensson säger till SvD att han grundat sin bedömning på uppgifter från Försäkringskassan och tidigare utredningar.

– Det är bara 13 procent som vill starta assistansbolag som får tillstånd i dag, tidigare var det 40 procent. Det säger en del om vilka som försöker ta sig in och som tidigare fick ha bolag, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Tycker att alla bolag ska kontrolleras innan dom får ett beslut på uppdrag.
Det är skandal att dessa skumma bolag lurar till sej stora belopp, på människor som inte kan försvara sej pga av deras sjukdomar mm.
Vanvård osv. Detta är skamligt mot företag som sköter sej.
Alltid är det någon som ska tjäna pengar på ett oseriöst sett.
Ge dom höga böter och säg upp deras avtal.

Har inte Försäkringskassan använt sin undersökningsplikt, haft samverkan med läkare, arbetsterapeut och inhämtat utlåtande gällande hjälpbehov, hälsotillstånd i dessa ärenden.
Man drar inte in assistansersättningen för individer som behöver hjälp att få mat till munnen, behöver hjälp att hålla sig ren eller hjälp att få på och av sig kläder samt hjälp att förflytta sig och framför allt hjälp med att kommunicera.
Där det dessutom finns en överläkare som utförligt beskrivit hjälpbehovet i ett utlåtande.
Det måste finnas ett enkelt sätt att få kontakt med Försäkringskassan så att det går att reda ut eventuella missförstånd. Denna rättighetslag är till för dem som behöver och inte till organiserad brottslighet.
I var och en utredning, prövning så har en av Försäkringskassans handläggare tagit ett beslut som sedan kvalitet säkrats hos myndigheten själv.
Efter 9 års dividerande om denna socialförsäkring och inte mycket har hänt för att säkerställa att ersättningen går till rätt person.
Försäkringskassan ni började i fel ände, ni borde dragit in den så attraktiva ersättningen för dem som utnyttjar systemet och låtit de personer som har ett grundläggande hjälpbehov behålla assistansersättningen.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-02-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.