Jens Kassnert/Wikimedia
Ylva Johansson (S). Foto: Jens Kassnert/Wikimedia

Strejkrätten kan begränsas

|Regeringen överväger att begränsa rätten att strejka. Det meddelar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT. Bakgrunden är den utdragna konflikten i Göteborgs hamn.

Konflikten i Göteborgs hamn mellan Hamnarbetarförbundet och företaget APM Terminals har pågått i över ett år. Arbetsgivaren vill inte teckna kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet med hänvisning till att de redan har kollektivavtal med fackförbundet Transport.

Detta gjorde att regeringen i somras tillsatte en utredning som ska se över om strejkrätten bör inskränkas. Den ska redovisas den 31 maj, men redan nu säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att det troligen behövs en begränsning av strejkrätten.

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, säger Ylva Johansson till SVT Nyheter.

Det skulle i så fall innebära att man inte har rätt att strejka för att tvinga fram ett kollektivavtal om det redan finns ett på arbetsplatsen. Hamnarbetarförbundet säger till SVT att det öppnar upp möjligheten för arbetsgivarna att ”avtalsshoppa” och välja ett billigare avtal med en mer medgörlig motpart.

Kommunals ordförande Tobias Baudin har tidigare sagt till KA att det inte är bra om strejkrätten begränsas på grund av konflikten i Göteborgs hamn.

Om det blir som Ylva Johansson antyder tar det omkring två år innan en ny lagstiftning är på plats. Moderaterna vill dock att det ska gå snabbare och genomföras innan valet i höst, enligt SVT.

Fotnot: Bilden är licenserad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Hur långt är S beredda att gå när det handlar om att begränsa rätten att strejka? Svaret ges hur S ställer sig när utredningen är klar. Visar det sig att S väljer att begränsa strejkrätten finns det all anledning för fackförbunden att ta avstånd, inte med bara ord, utan med åtgärder. Strejkvapnet är trots allt ett kraftfullt verktyg att ta till när allt annat är prövat.
Att i framtiden avväpna fackföreningsmedlemmar är ingen lösning på liknande problem som tas upp i artikeln utan snarare en eftergift åt arbetsgivare och Allianspartier.
Det här måste gå att lösas på ett annat sätt!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-01-24. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.