Ariel Camilo/Freeimages.com
Stress kan göra dig sjuk. Foto: Ariel Camilo/Freeimages.com

Stress på jobbet gör många sjuka

|Över hälften av alla arbetsgivare och arbetstagare känner någon som blivit, eller som de anser riskerar att bli, sjuk av stress på jobbet. Det visar en ny undersökning gjord av Arbetsmiljöverket.

68 procent av arbetsgivarna och 80 procent av arbetstagarna känner någon på sin arbetsplats eller i sin bekantskapskrets som har blivit sjuk av stress i arbetet. Över hälften uppger även att de känner någon som ligger i riskzonen att bli sjuk av jobbrelaterad stress. Det visar en ny undersökning genomförd av Arbetsmiljöverket, där cirka 1000 arbetsgivare och 2000 arbetstagare tillfrågats.

– Det är oacceptabelt att människor blir sjuka av de här orsakerna, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes med anledning av Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som börjar gälla 31 mars. Enligt dessa ska arbetsgivaren bland annat ta ansvar för att arbetstagaren inte får en ohälsosam arbetsbelastning och att arbetstiderna läggs på ett sätt som inte leder till ohälsa.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Det värsta som hänt oss på jobbet är paragå systemet.

Man loggar in 15.55 och denna mobil har du med dej överallt,vi är övervakade hela arbetspasset.
Men man kan tacka alla oseriösa företag för denna paragå.
Stress hit och dit.
Går du på toaletten så kan chefen fråga dej/mej, vad har du gjort den här tiden?
Fick ont i magen ,och detta är ett JÄTTE STORT problem på jobbet. Rätt som det är så loggas man ut
och man blir skogstokig på denna paragå.
I torsdags kväll vart jag utloggad ifrån systemet 25 gånger.
Fick jätte ont i magen av detta.
Logga in du har inget arbetspass på börjat ska du på börja ditt arbetspass, men jag gjorde ju det klockan 15,55
jag blir tokig på det här. Så till slut fick alla som jobbar skriva en reservblankett. Då visar det sej att det var tekniskt fel.Så här har det varit sedan paragå började.
detta kostar skattebetalarna bara massa pengar i onödan.
Lägg ner skiten NU!
Så kanske vi slipper detta stressande elände.
Och få göra våra jobb.
Enligt kommunal så finns det inget avtal påskrivet om denna övervakning, vi funderar på att fodra ersättning .

Som bussförare arbetar man i stress vare sig man vill eller inte. Många säger att de inte stressar, men stressen smyger sig på en ändå.
Flera kollegor har nu fått hjärtinfarkt, kan det vara stressrelaterat? Idag träffade jag en som nyligen blivit pensionär, och han berättade att han nu slutat ta blodtryckssänkande medicin, då han inte längre har högt blodtryck, kan det bero på att han inte längre utsätts för stress? Vad skulle hända om alla bussförare hälsoundersöktes, ja med en riktig hälsoundersökning, inte bara svara på frågan hur man mår? Nä, det skulle ju inte gå, för alla skulle väl då läggas in på sjukhus...
Jo, även jag själv känner av stressen allt mer, då upphandlingen driver företagen att se ekonomiskt istället för mänskligt på sådana saker som körscheman. Jag sover dåligt på natten när man ska vakna klockan 03 nästa morgon, har svårt att somna och vaknar flera gånger under natten, något som aldrig händer när man är har fridag eller semester. Kan detta vara stressrelaterat?
Men, man tillhör den gamla skolan, man biter i det sura äpplet, går till jobbet och kämpar på - tills hjärtinfarkten kommer ikapp en???

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-03-30. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.