Strid om krontal bakom strejkhot

|För första gången på 10 år hotar konflikt i kommuner och landsting.
Kommunal varslar om strejk i sammanlagt 100 kommuner och landsting samt några kommunala bolag.

– Vi har ingen annan möjlighet, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, till Kommunalarbetaren.
  Kommunal varslar också om nyanställningsblockad i alla kommuner, landsting och vissa Pactaföretag.
  Stridåtgärderna träder i kraft den 29 april och berör 8 971 anställda i en hel massa olika yrkesgrupper, om ingen lösning nåtts före dess.

Arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har inte varslat om några motåtgärder ännu. 
  – Det är förstås olyckligt att vi inte nått ett avtal och att Kommunal väljer att varsla för konflikt. Ingen tjänar på detta, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för förhandlingsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.
  Medlingsinstitutet kommer förmodligen senare i veckan utse medlare, för att försöka förhindra att strejken och nyanställningsblockaden bryter ut.

Exakt vilka yrkesgrupper som varslas är än så länge oklart. Kommunal återkommer till detta men enligt Johan Ingelskog, vid förbundets enighet för arbetsrätt och kollektivavtal är det flera olika yrkesgrupper som berörs.
  Lenita Granlund beskriver årets avtalsförhandlingar som ovanligt låsta.
  – Det måste man säga. Accepterar vi inte 6,8 procent så går det inte att diskutera några andra frågor över huvud taget.
  Det är striden om procent eller krontal, som parterna inte kan enas om, som är den direkt utlösande orsaken till Kommunals varsel.  Och principen är viktig för Kommunal. ”Det är inte procent utan kronor du köper mat för”, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i en skriftlig kommentar.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, anser att märket efter industriförhandlingarna är 6,8 procent på tre år. Medan Kommunal hävdar LO-samordningens krav om krontalspåslag på områden med medellöner under 25 000 kronor/månad. Kommunal kommer därmed fram till att märket bör ligga på 1 740 kronor på tre år, vilket är Industrins märke på 6,8 procent översatt i kronor för de industrianställda, med sina högre medellöner.
  I kronor räknat skiljer det alltså inte mer än ett par hundra kronor mellan parterna, 6,8 procent motsvarar drygt 1 500 kronor.
  Borde det inte gå att komma överens när det skiljer så lite?
  – Det tycker vi också. Men vi har förhandlat rätt länge nu med SKL. Och vi har levererat olika förslag på lösningar men det är helt låst, säger Lenita Granlund.

Avtalen med tjänstemännen och akademikerna har också försvårat förhandlingsläget, enligt Lenita Granlund. Och den lösning kring ob-ersättningen som Vision med flera fack fått i sitt avtal är inget för Kommunal. Visserligen har ett natt-ob införts, något som Kommunal också krävt, men avtalet har försämrats på andra punkter. Bland annat försvinner pingsten som storhelg.
  – Vi vill ha ett helt nytt system för hur man beräknar ob. I det här systemet möblerar man bara om ersättningarna, säger Lenita Granlund.
  Senast Kommunal lade strejkvarsel i kommunerna och landstingen var 2003. Då utbröt också en stor strejk som pågick i över en månads tid.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Jaa..gör något nu.. vi är så många som undrar vart det är på väg? Det ställs bara mer och mer krav på oss. När vi som arbetar i skola vård och omsorg ska effektivisera och hålla tyst. Vi är många som vill arbeta med barn/sjuka mm, men inte har råd med det pga låga löner det är såå tragiskt. För vi behövs. Ta ut så många som möjligt i strejk tycker jag. Det ska märkas att utan oss stannar SVERIGE.

Det är på tiden att vi strejkar. Våra löner har halkat efter i alldeles för många år och nu är det dags att vända trenden. Upp med lägstalönerna och höj oss i krontal! Backa inte!

ja, någon stans måste gränsen gå. snart kommer det väl att vi,har fått jobbskatteavdrag så vi ska vara nöjda, men det är bara till att inte ge sig. Tag då ut där det ger effekt direkt och inte börja med lite här och lite där utan ta ut medlemmar där det ger synbara verkningsr på om vi inte är på våra arbetsplatser. Tag heller inte ut parkeringsvakter för där slog kommunernas arbetsgivare sig för,bröster,och sa att det var rena vinsterna för arbetsgivaren

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2013-05-06 16:04