Vi tar de tråkiga nyheterna först: Torka och hungersnöd råder i Kenya och dess grannländer. Skördarna har torkat bort och tusentals människor har tvingats överge sina hem för att få mat och vatten. Värst drabbat är Somalia, som dessutom plågats av konflikter i många år. Därifrån flyr människor i massor, främst till Kenya.

Torkan och de stora flyktingströmmarna driver upp livsmedelspriserna.
– Matpriserna har blivit så höga att jag börjar grina, berättar Jacinta Njoroge, vårdbiträdet från Stockolm som äger barnhemmet Phyllis Memorial.
Just nu har man dessutom fler barn än vanligt att köpa mat till. De stora barnen, som normalt går på internatskolor på andra orter, har skickats hem till barnhemmet. Deras skolor har tvingats stänga, för de har inte råd med mat till eleverna.
– Det är hemskt, inget roligt alls, säger Jacinta.

Barnhemmets personal har nu fullt upp med att få till någon form av undervisning för de sysslolösa tonåringarna.
Och till byarna runt omkring har det kommit flyktingar från Somalia. Det råder hunger både bland flyktingar och bybor.

Men mitt i denna katastrof finns det alltså två stora källor till glädje: För några veckor sedan kopplades elektriciteten in, och i förra veckan borrades äntligen brunnen. Nu kan man pumpa upp det vatten som hela tiden funnits djupt nere i marken under barnhemmet.
– De ringde i söndags och sa att det var klart, jag hoppade upp och ner av glädje, berättar Jacinta.
Att få eget vatten har varit ett viktigt mål ända sedan barnhemmet startade år 2000. Hittills har man samlat regnvatten i tankar, och tvingats köpa vatten när det regnat för lite.

Nu kan man äntligen börja odla grönsaker, så att barnen kan få bättre mat till lägre pris. Och så ska det byggas duschar, så att de kan tvätta sig lättare.
– Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Jacinta.
Elen gör att barnen kan läsa och plugga på kvällarna. De kan börja använda de datorer som barnhemmet fått. Och de kan gå på toa på natten utan ficklampa.
– De första tre nätterna när de hade fått el vill barnen inte sova, för det var så fantastiskt med ljuset, säger Jacinta.

Många kommunalare och andra i Sverige som stött barnhemmet delar glädjen över brunnen. Bland dessa finns förstås Gunnel Carlsson, kokerska på Viskadalens folkhögskola utanför Borås. För tio år sedan började hon samla in pengar till en brunn åt barnhemmet, genom att baka och sälja Brunnskakan i skolans kafeteria. Genom åren har hon och skolan samlat in 170 000 kronor till barnhemmet.
– Det är ju underbart, det är ju helt fantastiskt att brunnen är klar! säger Gunnel Carlsson.
Fotnot: Vill du hjälpa? Se faktarutan nedan.

Startades av kommunalare och vådbiträde

Barnhemmet Phyllis Memorial Childrens Home startades år 2000 av vårdbiträdet Jacinta Njoroge från Stockholm.
I dag bor drygt 70 barn där. Det finns också förskola och grundskola (klass 1-8) på området. Där går barnhemmets barn och barn från byarna i närheten.
Barnhemmet drivs helt och hållet med frivilliga bidrag, mest från enskilda men också från fackliga sektioner, företag och föreningar som Lions och Rotary. Kommunalarbetaren sponsrar också barnhemmet med ett årligt bidrag, för närvarande 40 000 kronor.
Vill du hjälpa? Föreningen Kampi ya Motos barns postgironummer: 90 01 18-1