Ernesto Benavides
Luis Isarra, fackordförande i Peru. Foto: Ernesto Benavides

Sverige stöder Luis kamp

|Över hela Latinamerika försöker privata företag ta över allt mer av vattendriften. Vatten är något som alla behöver och som det går att göra stora pengar på. De lokala fackförbunden försöker sätta sig till motvärn och ett nordiskt biståndsprojekt finns på plats för att hjälpa dem i kampen.
– Jag vill skicka en hälsning till våra vänner i ert fackförbund. Er solidaritet gör att vi kan kämpa, säger Luis Isarra, fackordförande i Peru.

Luis är ordförande för vattenverksarbetarnas fackförbund i Peru, ett litet förbund med svenska mått mätt: Trots att landet har närmare 30 miljoner invånare är endast 8 000 arbetare medlemmar i Luis Isarras fackförbund, Fentap.

En av förbundets största utmaningar är att stoppa privatiseringen av vattendriften i Peru. Än så länge är vattnet bara privatiserat i en stad, Tumbes i norr, men politikerna för en hård kamp för att privatisera mera, något som Luis Isarra och hans förbund alltså är emot.

– Vatten får inte vara en handelsvara, det är en mänsklig rättighet. Privatiseringen är ingen lösning för de problem vi har här i Peru. Vi kan se att där man har privatiserat har det inneburit att våra fackliga rättigheter har försvagats och att anställningsformerna har blivit mindre säkra, säger han.

Vi träffas i en park i centrala Lima, Perus huvudstad. Den typiska Lima-dimman, la garúa, ligger tät över staden och Luis har tagit en paus från en stor konferens som pågår på ett hotell i närheten. Därinne sitter man som bäst och planerar en manifestation som Fentap och flera andra fackförbund ska göra för att protestera mot regeringen.

Sedan år 2006 får vattenarbetarna i sex länder i Latinamerika stöd i sin kamp mot privatiseringarna av Kommunal, genom att dess nordiska systerförbunds sammanslutning, KNS, är med och stöttar ett internationellt fackligt biståndsprojekt.

– Kommunals stöd har hjälpt oss att genomföra flera stora evenemang där vi har kunnat föra ut vårt arbete, säger Luis Isarra.

Något som skiljer det peruanska fackförbundet från våra svenska är att man i Peru betydligt oftare samarbetar med andra icke-fackliga organisationer.

– Om vi vill kunna påverka regeringen måste vi skapa allianser. Därför samarbetar vi med bondeorganisationer, med studentföreningar och med kvinnorörelsen. Det handlar om att vatten ska vara en mänsklig rättighet och inte en handelsvara och det är inte kamp bara för arbetarna, det är en kamp för många människor.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2014-11-21 08:00