Marguerite Koos, trafikvärd i Stockholm, med biljettläsare som inte fungerar.
Marguerite Koos, trafikvärd i Stockholm, med biljettläsare som inte fungerar.

Trafikvärdar får låtsasjobba

|Trafikvärdarna i Stockholm står hela dagarna och låtsas kontrollera resenärernas biljetter -- många av biljettläsarna har varit trasiga i över ett år.
-- Vissa vägrar stå och låtsas medan många döljer att grejerna inte fungerar. Man blippar korten som om vi kunde se om de är giltiga, säger Marguerite Koos.

Buss nummer tre mot Södersjukhuset kör in på hållplatsen vid Slussen i Stockholm. Snabbt bildas en kö eller snarare folkhop vid de bakre dörrarna där man kan komma in snabbt utan att behöva gå på längst fram i bussen. Trafikvärden Marguerite Koos står med den blå biljettläsaren – som kallas ”blåbär” – i handen och låtsasblippar allas färdbevis innan de går in i bussen.
  – Jag gillar inte att stå utan någonting, men det här är ett problem som jag tycker att arbetsgivaren borde ha drivit vidare. Vår chef säger att SL:s svar är att vi ska låtsas att de fungerar, säger hon.

Hennes kollega Elvis Åström berättar att många ”blåbär” har varit trasiga länge.
  – Det är skämmigt och det verkar som att alla är tysta för att inte trampa någon på tårna. Det är högst en tredjedel av alla ”blåbär” vi har som fungerar.
  De pekar på problemet med resenärer som tror att de har ett giltigt färdbevis eftersom trafikvärdarna låtsas kontrollera dem, frågan är vad som händer om resenärerna senare hamnar i en kontroll.

Lasse Fredriksson är enhetschef för trafikvärdarna på Keolis i Stockholm. Han säger att det är bättre att trafikvärdarna står med ”blåbäret” i handen än att bara skyffla in resenärerna i bussen:
  – Det är ju låtsas, det är det ju. Visst är det jättedåligt att vi inte har grejer som fungerar, det är skit helt enkelt.
  Vem är ansvarig för att trafikvärdarna har fungerande arbetsverktyg?
  – Vi får dras med de gamla trasiga ”blåbären”, det är de vi får från SL. Det är ju deras utrustning vi använder. Det är klart att det här inte är bra, men jag har ingen aning om de tänker sig nya apparater.
  Påverkar det trafikvärdarnas arbetsmiljö?
  – Alla vill ju göra ett bra jobb så det är klart att det påverkar deras arbetsmiljö och möjlighet att göra ett bra jobb. Vi får ju synpunkter från kundtjänst att det upplevs nonchalant om trafikvärdarna bara viftar på folk utan att kontrollera biljetter, så det är inte optimalt som det är idag, säger Lasse Fredriksson.

I våras infördes ett skyddsstopp på lokalbanorna i Stockholm som innebar att konduktörerna inte fick använda sina ordinarie biljettläsare på grund av att de gav värk i armar, axlar och nacke. Många av de fungerande ”blåbär” som trafikvärdarna för innerstadsbussarna använt gick då istället till konduktörerna, vilket har förvärrat problemet.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Är det inte bättre att slänga på nära ören på skatten och låta kollektivtrafiken vara avgiftsfri!

Om politiker vill att folk ska betala och göra rätt för sig när de åker kollektivt, så borde det inte fungera så här.
Men politiker själva åker väl inte buss eller ens t-bana? Och de har väl frikort om så vore fallet?
Jag kan också se massor av unga människor köpa SMS-biljett, som är det dyraste sättet att resa. Hur har de råd? Nä, just det, på fejkbiljett.com kan man ladda ner en app som ger en "äkta" biljett helt gratis. Det vore mycket enkelt och billigt att komma tillrätta med detta fusk. Men politikerna är inte intresserade. Jo, om man vill sälja en dyr och icke fungerande biljettläsare till dem så...

skit är vad det är

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2013-09-24 15:08