Tre fick sparken – nu stäms Kolmården

|Tre kommunalare på Kolmårdens djurpark fick sparken efter att ha gjort en studieresa till andra djurparker. Nu stämmer Kommunal Kolmårdens djurpark i Arbetsdomstolen.

I höstas fick de tre anställda sparken från Kolmårdens djurpark eftersom de gjort en studieresa.

En av de uppsagda var anställd som berikningsansvarig, vilket innebar att han skulle hitta lämpliga aktiviteter och leksaker till djuren. Tillsammans med två hantverkare på djurparken, som han samarbetade mycket med eftersom de byggde saker åt djuren, åkte han på studieresa till tre andra svenska djurparker.

De anställda hade uppfattat ett jakande svar från chefen när de förde resan på tal. Men efter resan sa chefen till dem att han inte hade godkänt resan och att de inte hade följt bolagets riktlinjer för resor. Dessa riktlinjer har Kommunal inte fått se när de efterfrågat det.

Kommunal kräver att uppsägningarna ogiltigförklaras eftersom chefen kände till resan. Facket begär också att medlemmarna får 150 000 kronor vardera i skadestånd. Stämningen riktas både mot Kolmårdens djurpark och mot Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA).

Mot Kolmårdens djurpark pågår även en rättslig process mot ett betydligt grövre brott. Det gäller grovt vållande till annans död samt arbetsmiljöbrott och gäller den djurvårdare som blev dödad av vargar för nästan fyra år sedan.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-03-11 14:04