Helena Wallén, Linda Berntsson och Johan Renberg.
Helena Wallén, Linda Berntsson och Johan Renberg.

Tre röster om förlängda avtalet

|För låga nivåer, bra med en satsning på undersköterskor inom LSS och dags att satsa på barnskötarna. Så tycker tre kommunalare om det förlängda avtalet med SKL.

Kommunal har kommit överens med SKL om nivåerna på löneökningarna de kommande åren och förlängt avtalet ett år, till och med år 2019.

Helena Wallén.
Helena Wallén.

Helena Wallén är undersköterska i södra Stockholm och är inte nöjd med avtalet.

– Höjningarna för oss i år och nästa år är för låga. Det extra avtalsåret kanske vi inte får något extra alls om det ska satsas på andra yrkesgrupper, säger Helena Wallén.

Hon förstår att det behöver satsas på andra grupper också, men säger att ”vi undersköterskor” kräver fyrsiffriga lönehöjningar de närmaste åren.

– Annars kommer vi aldrig ikapp industrins löner. Fortfarande skiljer det 2 600 kronor. Det är nu chansen finns att komma ikapp.

Hon tycker inte att Kommunal borde ha gett upp så lätt.

– Jag hade gärna sett att Kommunal hade omförhandlat och höjt den extra satsningen för oss i år och nästa år och krävt en satsning för oss också det sista avtalsåret, förutom satsningen på andra grupper. Det är så jag känner. Och jag vet att många undersköterskor tänker som jag, säger Helena Wallén.

Johan Renberg.
Johan Renberg.
Foto: Tomas Bergman

I det förlängda avtalet finns det sista året möjlighet att satsa på andra yrkesgrupper än undersköterskor. Johan Renberg är barnskötare i Arvidsjaur och tycker och att nivåerna på löneökningarna låter okej.

– Men man ska fortsätta sträva uppåt, det är viktigt att Kommunal gör allt man kan för att höja lönerna. Sedan tycker jag att det är barnskötarnas tur att den här gången få ett extra lyft. Vi är grunden till att samhället fungerar, så att folk kan arbeta.

Linda Berntsson är undersköterska på ett LSS-boende, men har titeln stödassistent. Hennes arbetsgivare, Mölndals kommun, inkluderade stödassistenterna i undersköterskesatsningen redan förra året. Hon tycker att det är bra att det förtydligas att undersköterskor inom LSS också ska omfattas och hoppas att kommunen satsar på dem i år igen.

– Vi nämns i avtalet, det tycker jag är jättebra. Man har ju ändå skaffat sig en utbildning för att få ett fast jobb. Sen gör alla ett fantastiskt jobb, men har man skaffat sig en utbildning ska det betala sig, säger Linda Berntsson.

Linda Berntsson.
Linda Berntsson.

Däremot tycker hon inte att nivåerna på löneökningarna är något att hurra för.

Enligt Kommunal har det gjorts vissa förbättringar av ersättningarna i bilaga J, alltså det som reglerar ersättningen för jour och beredskap. Exakt hur förbättringarna ska se ut är ännu inte helt klart.  

Linda Berntsson arbetar så kallad sovande jour, vilket innebär att hon får betalt enbart för halva natten.

– Jag jobbar inom LSS med små barn och de sover oftast på nätterna. Men om vi har barn som är vakna hela nätterna kan det bli att vi jobbar fyra timmar gratis. Det undrar jag om industrin skulle göra, ha jour och gå till jobbet och arbeta gratis för att maskinen kan starta, säger Linda Berntsson.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Jag tycker att det blir snett när man rakt över satsar på en titel oavsett inom vilken verksamhet man arbetar.
Jobbar själv inom LSS och där finns det ett antal utbildningar som leder till att du räknas som behörig, nu har all fokus lagt på undersköterskor och diskussionerna har gått som om det är den enda riktiga utbildningen, det betyder indirekt att vi som inte har just den utbildningen tydligen inte är lika mycket värda fast vi utför samma arbete med samma arbetsuppgifter.
Jag är rädd att dessa satsningar kommer att leda till att man på t.ex. gruppbostäder kommer att be om att undersköterskeuppgifterna specificeras eftersom vissa har betalt för att utföra dem och andra inte och vem vill göra arbetsuppgifter som någon annan får betalt för att göra men inte du?
En klok kollega sa till mig att det vore bättre att satsa på verksamheter och inte ha satsningen kopplat till en titel, speciellt som arbetsgivaren ändrar titulaturer lite hur som helst
Jag anser att satsningen på undersköterskor var rätt men att den borde stannat inom landsting och äldreomsorg

Jag anser att nivåerna på löneökningarna är för låga, enligt dagens arbete så har industrin en individ garanti på 870kr hur många kommunalare får det? Och ser man till vad cheferna får så ökar klyftorna mellan arbetare och chefer orimligt mycket!
Och inte blev det någon extra garanterad låglönesatsning för de under 24000. Varför inte? Jag trodde i min enfald att kommunal var ett LO förbund....
Jag anser att facket ska vara solidariskt och då behöver alla yrkesgrupper känna sig representerade och viktiga. Att satsa på en yrkesgrupp innebär att andra halkar efter och undrar vad facket gör för dem/oss.
För hur är det med allas lika värde om t.o.m facket gör skillnad på oss?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-05-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.