Madeleine Andersson
Tobias Baudin. Foto: Madeleine Andersson

Tuppen som ska väcka Kommunal

|Med en robottupp som tar tempen på kommunalarnas åsikter ska Kommunal förändras i grunden. Det är förhoppningen med en ny medlemsdialog som startar i dag.

En vit tupp med orange kam gal, skakar på vingarna och blickar ut över publikhavet med gröna ögon. Det är inte vilken tupp som helst utan en robottupp som kan scanna internet på kommunalares åsikter om fackförbundets arbete. Tuppen som agerat väckarklocka i hundratals år får i Kommunals hägn bli symbolen för ett uppvaknande, berättar förbundsordförande Tobias Baudin.

– Vi vill visa att vi har fattat. Allmänhetens förtroende för oss är lägre än någonsin. Nu vill vi lyssna ännu mer på medlemmarnas åsikter och med deras hjälp förändras i grunden. Robottuppen är en del av den förändringsresa som jag fått förtroendet att leda, säger Tobias Baudin.

För att få tillbaka såväl medlemmarnas som allmänhetens förtroende satsar Kommunal stort på en medlemsdialog och en utåtriktad kampanj. Startskottet var en konferens som samlade alla sektionsordförande i förra veckan. I dag börjar informationen spridas vidare till alla medlemmar.

Förbundet har ställt frågor till sina medlemmar tidigare – det nya nu är omfattningen och den digitala och interaktiva metoden. Med robottuppen, som kan följa allt som sägs på sociala medier, och dialogsajten där medlemmar kan säga vad de tycker. Förslagen som kommer in ska gå direkt till förbundsledningen och bidra till förändringen av Kommunal.

– Jag tror att vi kan vara en bit över 800 000 medlemmar om alla som kan vore med. Det positiva är att vi har så enormt många att rekrytera men vi måste inse att vi inte känns nog moderna för att de ska vilja vara med. Vi måste fortsätta göra det som vi gör bra men samtidigt vara lyhörda och öppna för förändring.

Kommunal vill skaka av sig bilden av att vara ett gammaldags, stort och byråkratiskt förbund. Förbundet har en rejäl uppförsbacke framför sig. Efter krisen förra året förknippas det också med de skandaler som fick drygt 11 000 medlemmar att lämna. En undersökning som Kommunal gjort visar att endast var femte medlem känner medlemsnyttan.

Dessutom visar Sifos förtroendeindex för 2016, som mäter allmänhetens förtroende, att Kommunal nu ligger lägst av alla. På minus 19. Därför riktar sig kampanjen även till allmänheten. Förutom förnyat förtroende vill man också locka nya medlemmar – inte minst bland unga. För att lyckas med detta ska bland annat filmer, där robottuppen och Tobias Baudin axlar huvudrollerna, bli reklam i tv.

Kan verkligen en robottupp och reklamfilmer lösa den här förtroendekrisen?

– Vi tror att det behövs något som är helt nytt. Det här är både en modern, digital metod och en symbol för Kommunals uppvaknande. Det kommer inte bli enkelt men vi behöver förändras. Det är inte kampanjen i sig som löser det här utan det är när vi väl förändrat oss i den riktning som medlemmarna vill, säger Tobias Baudin.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Höj lönerna! Finns de som är outbildade som tjänar mer! Höj storhelgs ob:n! Tycker den är rena skämtet! Och vanliga helg ob:n. Håll på 11 h vila! Är inte humat att jobba 7-22 och börja 7 dagen efter! Utan mina 16.5 tjänste år så hade jag delat fel när jag hade medicin dagen efter. Ersätt personal som ska vara på möte. Är inte OK att vara ensam på avdelningen (jag jobbar på en demensavdelning) när en person är döende med dödsångenst och man har 8 andra ute i allmänna utrymme. Finns inte en chans att trösta denna person! Ta bort inbankningssytemet! Är bara ett stessmoment! Finns ingen garanti för att banka ut. Och finns det ingen inbakning en månad får du med dessa minustimmar till nästa månad. Då ska man göra fler timmar. Och vi är underbemmande i äldreomsorgen. Denna höst/vinter har jag ej hunnit med de administrativa uppgifterna för vi har haft så mycket med att hjälpa de boende. Så jag har fått jobba över 15-20 minuter på dag passen. Denna stress har förljt med mig hem och det är inte alls OK. Och jag är inte lokalvårdare, städa på våningen och flyttstädningar i lägenheterna. Jag är undersköterska men det känner jag mig inte som alla gånger! Det finns mycket som ni kan förbättra för oss! Att jag är kvar är att jag tycker om mina tanter och farbröder! Och tycker det är intressant att jobba med demens.

Kommunal måste tuffa till sig och stå upp för medlemmarna och inte vara så rädda för att ta strid mot arbetsgivarna. Nu är många fackförbund, liksom Kommunal, så måna om att ha bra relationer till arbetsgivaren att man viker undan och låter medlemmarna klara sig bäst de kan istället för att hjälpa. Det finns inget jävlar anamma i facket längre utan tycks mer som en blek och hukande organisation. Kommunal måste höras mer och då inte genom skandaler eller tuppar utan genom höga krav på löner, arbetsmiljö , scheman och arbetstider. Varför ska kommunals medlemmar alltid ta samhällsansvar och vara nöjd med några hundringar i månaden och usla arbetsförhållanden? Nej, dräm till med en storstrejk för att visa allvaret. Utan kommunals medlemmar stannar Sverige. Pengar finns i det här landet men de ska tydligen aldrig komma kommunalarna till godo.

Dem har blivit som arbetsgivaren Lena.
Genom höga löner och disstanserande från medlemmarna har dem större relation till överklassen=Arbetsgivaren än medlemmarna
Dem har löner och villkor som arbetsgivarna och umgås mycket mer med dem än med medlemmarna, Så är inte konstigt dem vill komma överens och ha lugn och ro. Dem har sett till att dem inte kan bli utröstade genom att byråkratiska Demokratiska systemet med repskapet och kongresser stora sektinoner där medlemmarna inte kommer på årsmötet för dem inte vet vem kandidaterna är för dem jobbar varken på deras arbetsplats eller yrke.
Som gamla öststaternas system fungerade. Man går uppåt för lång och trogentjänst man inte ifrågasätter ledningen utan håller med.
Gjort facket till en karriärstegen för karriäristerna som gör allt för o slippa lida kvar i förtrycket bland sina arbetskamrater.
Sen börjar dem ta in så kallade experter och dylikt från samhällets översikt för att få in idé hur dem skall göra istället för o lyssna på medlemmarna. Då får dem in förslag från dessa borgar konsulter ex köpa aktier i privata vård företag där medlemmarna jobbar. Svårt ta ut medlemmarna i strejk när medlemarnas aktierna dyker om vi går ut i strejk.Investera i lyxkrogar Tuppar på internet.
Så det enda dem gör nu är att säga vi måste nöja oss med så lite som möjligt för att ta samhälls ansvar och det spenderas en hel del medlems pengar på att propagera för att vi nåt framgång och måste ta samhällsansvar , Istället för att företräda oss och säga att nu är det dags att den rika överklassen I sverige tar sitt samhällsansvar och delar med sig. Istället för att vara en organisation som kämpar för arbetarnas rättigheter har det blivit en organisation som hjälper Svensknäringsliv och överklassen att hålla oss nere och borta från strejker och kollektiv kamp.
Varit förtroendevald i 10 år i kommunal. Min bild hur kommunal fungerar och varför vi blir fattigare och får det hårdare och hårdare på jobbet för varje år som går.

Kanske kan vi ta fram tuppen till påsk men först är det många frågor som skulle behöva ett svar. Här är några -

1. Har det betalats tillbaka några pengar från exempelvis Lyrans Londonresa eller de 5000 Sek/mote som vissa mötesdeltagare erhållit.

2. Infor kongressen 2016 hade man chansen att städa rejält. Varför var valberedningens förslag att egentligen samma människor skulle sitta kvar?

3. Avtal. Det har dykt upp fler röster om att medlemmarna helt enkelt ska rösta om vi ska acceptera ett avtal. Hur ser ledningen på det? Nuvarande system där avtalansvarig kommer ut och sager att förhandlingarna har varit krävande men att vi har nått en stor framgång trots Sveriges kanske lägsta löner, känns sådär..

I detta elände är det ändå Upplyftande att läsa så många vettiga kommentarer här.
Väldigt lustigt också att man väljer en tupp och inte en höna som symbol i ett kvinnodominerade förbund.
Säger ju allt, Att det är nåt hippt, Reklambyrå bolag styrda av män som kostar shortan för medlemmarna som tagit fram detta. Så långt ifrån facklig verksamhet och våra medlemmar man kan komma.

Detta är genant, Kommunal. Vi som fortfarande är medlemmar ska försvara ytterligare en korttänkt dumhet. Ta oss på allvar, satsa på facklig närvaro på arbetsplatsen, på facklig utbildning för vanliga medlemmar och annan facklig aktivitet. Vi är hårt arbetande och behöver en facklig organisation värd namnet. Vi behöver inga leksaker. Skrota tuppen.

Jag tycker att du skall bemöta kritiken, man kan inte ha föreningstoppar som tjänar närmare hundra tusen i månaden, intressegemenskapen slås sönder när dom inte lever i medlemmarnas ekonomiska situation det har historien i kommunal redan bevisat.

Ett monument med grosshandlarvinet och lyxkrogen samt symbolbilder på lyxliv bör resas och ständigt påminnas varje år att enorma löner toppen skadar. Fackföreningar bildades för att föra medlemmarnas talan inte för att leverera miljonärer för medlemmarnas pengar. Sänk fackavgifterna till 100kr och sänk era löner och börja bekämpa dom enorma orättvisorna som finns, en undersköterska som efter 10år i yrket tjänar 21000kr/m är förkastligt. Topparna i nuvarande kommunal kommer ha höga pensioner medans arbetarna får en struntsumma för ett helt arbetsliv. Kommunal kan göra otroligt mycket för sina medlemmar som att se se till att sjukpengarna kommer i tid, men när inte topparna lever i medlemmarnas verklighetet då stagnerar stridsviljan.

Makten i kommunal måste föras ner till medlemmarna, detta kan du lösa på nästa möte. Vad kostar denna tupp? Stadgabrotten måste utredas om jag skall gå med igen, en professorn har sagt att det är ett skolboksexempel på stadgabrott. Kommunal har bra regler som inte efterlevs, nya regler i stadgarna bör införas så att det inte skall förekomma enorma löneskillnader i förbundet. Det skall vara VI som är facket inte vi och dom privilegierade i toppen av kommunal.

Dra igång klubbarna och utöka sektionerna och börja leverera. Här har du åsikter från en medlem som gick ur, du vill ju lyssna även på oss. Skrota tuppen är ett tips.

Jag håller med samtliga på den här sidan.
Men snälla Tobias, är det sant?
Uskorna och vårdpersonalen är väl inga dagis barn heller?
Kommunal måste ha lite mera jävla anamma, tycker att kommunal ska ut på var enda arbetsplats
och visa upp sej och tala med personalen mm.
Där går ju inte, vad tror du Tobias?
Du måste ha lite jäkla anamma i dej och sätta fart på dom andra i kommunal.

Vi är mitt inne i en nedåtgående spiral. Ojämlikheten ökar snabbare i Sverige än någon annanstans (OECD). 75% av inkomsttagarna i västvärlden ser sin ekonomi stagnera samtidigt som den privata rikedomen växer hos ett fåtal. Ni är en intresseorganisation som ska representera och kämpa för de arbetandes intressen. Ni ska inte lyssna på vad vi säger, ni ska vara oss. Och om ni inte är oss, vilka faan e ni?
Vi kommer inte bli lurade av en jävla gimmick!!!

Men herre gud! Ni talar om förnyelse, och så kommer ni inte på något bättre än en tupp och tv-reklam..det är ju pinsamt..arbetsgivarna måste skratta ihjäl sig åt dessa desperata upptåg. Jag är medlem i kommunal, är under trettio men över tjugo och anser mig vara "ungvuxen"..och detta bedömer jag som ytterst pinsamt - snälla lansera inte den här idén! Det blir ett ytterligare fiasko. Våra medlemspengar betalar en inte bara höga arvoden till er på toppen utan nu också en tupp och reklam. Värva medlemmar på golvet, framför allt i de privata vårdbolagen Frösunda, Capio m.m. där finns ett stort bortfall av medlemar, själv varit ombudsman där. Ha en ungdoms konferens eller så, är inte ute efter någon åldersdiskriminering, men unga kommunalare kanske vet vad andra unga på deras arbetsplatsen och som inte är engagerade vill ha..om det nu var bland annat unga ni ville satsa på.
Ja, något sådan. Men tuppen och tv-reklam..tänk om. Annars känns SAC mer lockande, de jobbar på golvet, har inga höga fallskärmar eller arvoden och ägnar sig inte åt reklam och PR-kampanger.

Tror knappast att en elektronisk tupp kan hjälpa oegentlighet eller problem som finns och har funnits i kommunal. Det finns fortfarande toppar som har fallskärmar och vill Tobias ha förtroendet från mej så är det en lönesänkning till 28000kr/månad och utreda miljonsvindleriet och lyran som väcker ilska, dom har plockat IT 5000kr per möte. Gör om gör rätt och ge ombudsmännen en median lön på 24000kr/m och börja leverera till medlemmarna.

Tydligt bevis på att ledningen helt saknar verklighetsförankring och slutat tänka som arbetare.
Dem agerar som ett företag där enda målsättningen är behålla medlemmarna.
Som ett företag tänker behålla kunderna.
Ta in ett dyrt markandsföringsbolag för medlemmarnas pengar för att sköta kontakten med medlemmarna.
Tydligt att deras ambitioner endast är att hålla uppe medlemstalen skydda sina egna platser.
Inte öka medlemsinflytande/Demokratin och Arbetsplats nära arbete.
Blivit precis som många förutspådde efter skandalen, En rockad i toppen sedan fortsätta i samma fotspår.
Tobias svar på frågan om hans högalön, Vad han tycker om den, Svara han det får du fråga styrelsen om dem som bestämt den.
Exakt som en vd svarar på samma fråga.
Fråga en vanlig medlem vad dem tycker om sin lön kommer dem svara den är alldeles för dålig. Dem kommer inte säga är bolagstyrelse som bestämt den fråga dem

Höj ob-ersättningen på helger och storhelger ordentligt! Man skall belönas rejält när man jobbar tex jul,påsk,midsommar när andra är lediga med sina familjer!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-02-24. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.