Helena Gunnarsson.
Helena Gunnarsson.

Tusen kräver sex timmars arbetsdag

|Sex timmars arbetsdag för all äldreomsorg i Göteborg. Det kräver närmare tusen personer som skrivit på ett upprop som lämnas över till stadens politiker i dag. Undersköterskan Helena Gunnarsson har själv samlat in 300 namnunderskrifter.

– När man jobbar med människor så behöver man återhämtning. Det är ett tungt jobb och det läggs på mer och mer på oss undersköterskor, vi ska ju göra allt. Det finns varje dag saker som vi inte hunnit med som man stressar över hemma, säger Helena Gunnarsson, undersköterska i hemtjänsten i Västra Göteborg.

De som skrivit på namninsamlingen är främst personal från äldreomsorgen i Göteborg.

Skulle det inte kosta för mycket om alla i äldreomsorgen fick sex timmars arbetsdag?

– Ja, men jag tror ändå att det finns pengar, då får man göra omprioriteringar, det är ändå så pass viktigt. Och det kan vara fler som får jobb.

Det var Kommunistiska partiet i Göteborg som tog initiativ till namninsamlingen, efter försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende som går ut vid årsskiftet. Helena Gunnarsson ville driva frågan men ville göra det som undersköterska och inte med något parti. Hon kommer därför att lämna in sina 300 namnunderskrifter separat, medan Kommunistiska partiet överlämnar resten till kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

– Jag har inget med partiet att göra men jag tycker att alla partier borde haka på detta för det ligger i tiden med sex timmars arbetsdag. För det kommer inte finnas någon kvar som orkar jobba, säger Helena Gunnarsson.

Själv håller hon nu på att omskola sig och är beredd på att lämna hemtjänsten.

– Det är för tungt och stressigt. Man känner aldrig att man gör ett tillräckligt bra jobb, jag kan inte stå för det längre.

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) kommer att ta emot namninsamlingarna i dag.

Hur ställer du dig till kravet?
 

– Jag är sympatiskt inställd, sedan har vi en ekonomisk och politisk verklighet som inte möjliggör det i det korta perspektivet. Vi styr i minoritet och majoritetsgruppen i fullmäktige är inte intresserad av större projekt när det kommer till arbetstidsförkortning.

 

LÄS MER: Sextimmarsdag – så blev resultatet

 

Det kan dock bli fler projekt med arbetstidsförkortning inom välfärden i Göteborg. Politikerna har avsatt en fond på 20 miljoner för 2017 som verksamheterna kan söka pengar från och där är arbetstidsinnovationer ett av kriterierna, berättar Daniel Bernmar.

Varför blev det ingen fortsättning med sextimmarsdag på Svartedalen?

– Jag förstår att de känner en besvikelse men utgångspunkten var att det var ett projekt att dra slutsatser av. Sedan har vi inte kvar den majoritet i fullmäktige och kommunstyrelsen som fattade beslutet 2014 så vi ser inte att det finns en väg framåt.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Absolut det bästa som kan hända hemtjänstpersonal och alla dom vi hjälper
Vi blir piggare och gladare och det blir fler jobb.Tyvärr finns det inte så många som seriöst vill jobba i hemtjänsten som det ser ut nu kanske 6 timmars arbetsdag skulle locka fler. Visst det kostar men det finns nog inget att välja på snart.
Visst skulle man vilja heta Sveriges bästa hemtjänst.
Men hur i jösse namn skulle det gå till ursäkta uttrycket. Vi gör ju mycket mer än vi egentligen hinner det är just därför vi inte hinner.
Jag och många med mej skulle nog bli överlyckliga för 6 timmars arbetsdag.

Detta har jag förespråkat sen 2000 och gör det fortfarande. Sex timmar jobb 8 timmars lön. Men vet att kommunal satsar 100% jobb åt alla men vet inte var den idén kommer ifrån.

Det är de som är problemet! Som kommunalrådet säger, dom har ingen möjlighet ekonomiskt i det korta att möjliggöra för 6-timmars dag. Men vad kostar alla sjukskrivningar för ekonomin? Kommunen älskar att tänka kortsiktigt. Tänk om, gör rätt! Tänk långsiktigt! Medarbetarna kommer aldrig att hålla tills pensionen, antingen skolar man om sig eller blir sjuk! Äldreomsorgen är i behov sv att utbilda och anställa många hundra undersköterskor varje år för att mäta upp! Hur tänker ni?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-12-20. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.