Tv-serier som lär oss om facket

|Det är intressant att frågor som arbetstid, arbetsvillkor och arbetsmiljö får så mycket utrymme på bästa sändningstid, skriver Susanna Lundell.

Facket har haft en framträdande roll i två tv-serier på senaste tiden. Det är intressant på flera sätt. Först ut var ”Vår tid är nu” som handlar om en restaurang och familjen som driver den. I serien har Hotell- och restaurangfacket haft en betydande roll i så mycket som fyra avsnitt om jag inte räknat fel.

Här har problem med arbetsmiljö, anställningsvillkor och chefer som använder rädslan som en metod för att härska, och för att förhindra medarbetarna att organisera sig, tagits upp. Dessutom har kvinnors möjligheter till fackliga förtroendeuppdrag belysts.

Allt i köksmiljö med kallskänkor, kockar och servitriser i några av huvudrollerna. Också arbetarrörelsen har skymtat förbi, inte minst i en ung Olof Palme som ger servitrisen Maggan tips på vad hon bör tänka på för att hålla ett bra tal. Något som hon har mycket bryderier kring när hon bestämmer sig för att kandidera till klubbordförande.

Också i tv-serien ”Fröken Frimans krig” har facket haft en betydelsefull roll. Här är det fabriksarbetarna och fabriksarbeterskornas möjligheter till en lön möjlig att leva på under drägliga förhållanden som tagits upp.

Giriga arbetsgivare som inte drar sig för att säga upp alla anställda och i stället ta in barnarbetare har gestaltats. Här har tittarna också fått bekanta sig med strejkbryteri och hur kvinnor har fått slåss för att över huvud taget få organisera sig.

Det är intressant att frågor som arbetstid, arbetsvillkor och arbetsmiljö får så mycket utrymme på bästa sändningstid. Vad säger det om vår tid?

Innebär det att förståelsen för det arbete som våra fackföreningar har gjort plötsligt har blivit större hos gemene man? Betyder det att fler av oss insett att saker som många av oss har tagit för givet plötsligt inte är en självklarhet längre?

Kan det vara vår samtid som gör att vi på ett nytt sätt förmår uppskatta det som de kvinnor och män som gått före oss har åstadkommit? Nu när hyvling blivit allt vanligare, arbetsgivare diskuterar hur de ska få fler att arbeta på semestrarna och allt fler har sms-anställningar, ter sig allt det som facket kämpat så länge för som ännu viktigare.

Intressant är det i alla fall att facket spelar huvudrollen på bästa sändningstid när vi går in i valåret 2018.

Illustration: Magnus Bard

Detta är en ledare. Det betyder att åsikterna i texten är ledarskribentens egna.

Kommentarer

Ja både Frk Frimans krig och Vår tid är nu speglar fackets historia. Man önskar de yngre medlemmarna såg
dessa serier. Då fick dom lite mer insikt i vad facken kämpat för under 1900 talet. Man tar för givet att det som
nu finns, alltid funnits. Men det är inte så, alla förbättringar har krävt slit och möda gentemot en njugg motpart.
Särskilt den unga kallskänkan som sitter med i Handels och Restaurangs styrelse, hon har det inte lätt
får bara en symbolisk klapp på huvudet av"gubbarna" detta är för tungt och svårt för dig lilla gumman.
Det är väl signifikant för vissa fack än i dag, en "gubbröra" som förklenar och driver med kvinnorna.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-02-14. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.