Linnea Kuling och Akademiska sjukhuset.
Linnea Kuling och Akademiska sjukhuset.

Undersköterskor lär sig sjukhusvård

|I Uppsala erbjuds de undersköterskor som får jobb på Akademiska sjukhuset möjlighet att gå ett särskilt introduktionsprogram. En av dem som nu gått färdigt en sådan utbildning är undersköterskan Linnea Kuling.
– Det är en väldigt kul utbildning, säger hon.

Linnea hade jobbat som undersköterska i tre år i äldreomsorgen när hon sökte och fick jobb på Akademiska sjukhuset. Då fick hon möjlighet att gå landstingets särskilda introduktionsprogram för undersköterskor. Programmet är en patientnära utbildning för att specialisera undersköterskorna inom sjukhusvård.

– Det består av allt från akutvård, vad som händer om någon får ett hjärtstopp, till att sätta kateter, berättar Linnea Kuling.

Utbildningen är upplagd så att undersköterskorna arbetar halvdag på sin ordinarie arbetsplats och efter lunch går man sedan utbildningen. Syftet är att underlätta övergången mellan den gymnasiala utbildningen och arbetet på en slutenavdelning.

Linnea är nu färdigutbildad, men nästa vecka börjar ett nytt gäng som ska gå programmet.

I dag arbetar hon på en internmedicinklinik på sjukhuset.

– Jag känner absolut att jag har användning av utbildningen. Ibland vet man saker som de som jobbar här inte känner till, för att saker har ändrats.

Utbildningen är en pilotsatsning och sammanlagt är tanken att 60 undersköterskor ska erbjudas möjlighet att gå den. Kommunal har varit med och arbetat fram modellen.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Så bra reportage om Undersköterskor som lär sig sjukhusvård. Så bra att jag ska visa det för chefen.
Till vårt lasarett i Trelleborg söker sig personal som jobbat i äldrevård, på boende eller i hemtjänstgrupper, de är mycket kunniga och intresserade. De nyanställda som oftast får börja som timanställd får gå bredvid en erfaren undersköterska ett antal arbetsdagar. Vi har checklista, information "så här ser en dag på avdelningen ut", vi visar runt på avdelningen, berättar och visar runt på andra avdelningar. Vi koncentrerar oss på avdelningsarbetet och dess rutiner och jag uppmuntrar till att fråga, fråga, fråga, min kunskapsbank är stor efter mer än 30 år som undersköterska.
Jag tycker det är givande att ta hand om hen och återkopplar hela tiden när hen börjar jobba själv, jag vill att hen ska få en bra start hos oss. MEN tiden är så knapp, det går så fort och helt plötsligt så ska hen jobba själv och jag tycker inte jag hunnit med allt jag ville. Då skulle det vara så bra om vi hade en utbildning som Akademiska i Uppsala som komplement till bredvidgången med mig. Det skulle underlätta så mycket för jag visste att allt skulle hinnas med och att alla nyanställda får samma introduktion.
Jag gillar mitt jobb och vill att alla ska få en bra start som jag hade 1985 när jag kom helt oerfaren till en långvårdsavdelning på Kronparken i Uppsala. Just långvården var den bästa skolan, jag fick lära mig så otroligt mycket som jag har haft nytta av under alla mina år i yrket som är så givande och roligt.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-05-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.