Hon och förbundets avtalssekreterare Lenita Granlund vill tona ned betydelsen av att LO:s samordning sprack.

– Det är inte så dramatiskt. Vi är 14 förbund som inte kunde komma överens i denna fråga men vi har mycket annat viktigt som vi samarbetar kring, säger Annelie Nordström.

Kommunal tänker dock inte vika en tum från sina krav i avtalsrörelsen. Annelie Nordström säger att förbundet har tre mål i nästa avtalsrörelse.

– Vi vill komma åt värdediskrimineringen, därför kräver vi att undersköterskor får mer än industrins märke. Dessutom vill vi att alla kommunalare får reallöneökningar och att lägstlönerna höjs, fortsätter hon.

Lenita Granlund tror att Kommunal har stora chanser att lyckas också utan LO:s samordning.

– Vi har ett starkt stöd från allmänheten för att undersköterskorna ska få mer. Det är dags att vi tar ansvar för att vi på 30 år inte har kommit åt värdediskrimineringen av lönerna för en stor och viktig grupp som undersköterskor. Nu är det dags att ändra på det, säger hon.

Lenita Granlund beskriver hur Kommunal vid tidigare avtalsrörelser har tvingats gå med på försämringar i villkoren för att få de låglönesatsningar LO enats om.

– Vi tänker inte betala en gång till. Nu kräver vi att undersköterskor ska få mer än märket, utan prut.

IF Metall har uttalat sitt stöd för Kommunals krav. Men Lenita Granlund tror inte på någon samordning i en mindre grupp av förbunden till stöd för bland annat satsningar på undersköterskor.

– Nej, vi har prövat sådant tidigare. Det skapade olyckliga spänningar mellan olika LO-förbund. Det blir inte någon form av samordning eftersom alla inte kunde komma överens.

Svenskt Näringsliv har i en kommentar till att samordningen sprack uppmanat LO-förbunden att följa industrins märke och att avstå från en huggsexa.

Annelie Nordström säger att Kommunal tänker följa märket, utom för en grupp.

– Undersköterskorna måste få mer, säger hon.