Undersköterskorna Christel Klang och Christel Åberg fick ta emot priset av äldreminister Maria Larsson.
Undersköterskorna Christel Klang och Christel Åberg fick ta emot priset av äldreminister Maria Larsson.

Uskor fick Värdegrundspris för ny arbetsmetod

|På Lillgårdens äldreboende i Skurup har personalen utarbetat en metod som gör att de får mer tid för de boende -- utan mer personal. För det fick undersköterskorna Christel Åberg och Christel Klang ta emot årets Värdegrundspris på Äldreomsorgsdagarna.
-- Man blir stolt som en tupp, säger Christel Åberg.

Det började för åtta år sedan, när Lillgårdens äldreboende i skånska Skurup fick en ny chef. Hon hade en annorlunda ledarstil än personalen var van vid, och ville att de skulle bli mer delaktiga i utvecklingsarbetet.
   – Vi brukar på skoj säga att det blev en kulturkrock. Det var en del missförstånd i början. Men när vi väl förstod varför det var bra att vi var med och tyckte till så har det lett till att vi har blivit mer delaktiga i verksamheten, säger Christel Klang, undersköterska och processledare på Lillgårdens äldreboende.

Delaktigheten i arbetet ledde till att Christel Klang tillsammans med kollegan Christel Åberg på torsdagen fick ta emot årets Värdegrundspris på Äldreomsorgsdagarna, som hålls på Stockholmsmässan och arrangeras av tidningen Äldreomsorg. Priset delades ut av äldreminister Maria Larsson, och motiveringen löd bland annat att mottagarna ”personifierar genom sitt osvikliga engagemang och sin inlevelseförmåga Lillgårdens utvecklingsresa som manifesterar att det är fullt möjligt att förändra ett traditionellt arbets- och förhållningssätt.”
   – Vi blev överlyckliga. Man blir stolt som en tupp alltså. Och man känner att man verkligen har fått lite bekräftelse på allt jobb man har gjort, för det har inte alltid varit lätt hela vägen, säger Christel Åberg.

Den stora förändringen på Lillgården är en ny arbetsmodell som personalen har utarbetat tillsammans. Den går ut på att personalen varje arbetspass är schemalagd att ägna sig enbart åt ett särskilt område. Den som ska ägna sig åt de äldres sociala miljö tar på sig en grön skylt som det står ”Miljö” på, och vet då att de inte ska springa på larm eller göra något annat än att vara med de äldre.
   – Arbetet har blivit mer strukturerat och det har faktiskt lett till att vi har frigjort mer tid för de boende, trots att vi inte har blivit mer personal. Och det skapar ett lugn när du är i det sociala och kan bli det, säger Christel Åberg.
   – Känslan vi har i dag är att om du är grön, då är det okej att sitta, då ska du sitta, säger Christel Klang.

Vid prisutdelningen tackade Christel och Christel flera gånger sin chef Elin Gloppestad, och de återkommer hela tiden till att det inte hade varit möjligt utan hennes stöd och backning – eller de andra kollegerna.
   – Vi har varit med från början och varit ute och föreläst om det här, och så är vi ju processledare, vilket innebär att vi står nära chefen och är med och driver utvecklingsarbetet. Jag tror att det är därför som vi får ta emot priset, men vi vill verkligen poängtera att det inte bara är vi två utan våra andra två processledarkolleger, plus resten av personalen, som har jobbat med detta, säger Christel Klang.

Arbetssättet har skapat en bättre arbetsmiljö – det är nästan så att personalen inte vill gå hem för att det är så kul att jobba – och bland det första de gjorde med den nya chefen var att införa en policy om att man inte får prata om kolleger bakom varandras ryggar. Den ökade delaktigheten har lett till att undersköterskorna på Lillgården har fått en ökad pondus, menar Christel och Christel.
   – Detta har fått oss att växa så mycket. För mig känns inte titeln undersköterska rolig längre, vi är inte under någon utan vårt arbete är vårt arbete, säger Christel Åberg.

Prissumman på 25 000 kronor ska gå till personalomsorg. Något kul ska hela personalgruppen få göra för pengarna, men vad har de inte bestämt än.
   – Vi ska börja med att ha en fest i början av november för boende, deras närstående och personal. Sen får vi se, säger Christel Klang.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Processledare och processledarkolleger, nu fick jag helt plötsligt lära mig två nya ord, eller ska jag säga, två nya yrkeskategorier.
Och tänk att det "måste" till en ny chef, för att förstå att man inte ska prata om kolleger bakom varandras ryggar, ja än är tydligen inte undrens tid förbi.
Men nu behöver ni ju inte känna mindervärdeskomplex, ni har ju blivit processledare, och tillsammans med era processledarkolleger har ni ju slängt av er det tunga oket att kallas undersköterskor, och sen har ni ju kommit på att ert arbete är ert arbete, men man undrar lite stillsamt, vad var det tidigare?
Och sen fick ni ta emot priset av äldreminister Maria Larsson (KD) ,som inte gjort sig känd för att stå på undersköterskornas sida direkt (förlåt, jag menar sä klart processledarens sida, så att det inte känns alltför betungande med yrkestitlarna menar jag).
Man kan ju undra om nämda minister skulle ha delat ut pris för andra initiativ, för, det måste i rimlighetens namn finnas andra arbetsplatser inom äldreomsorgen som bedriver alldeles utmärkt "vård och omsorg", men de kanske inte syns och märks.
D.I.L.L.I.G.A.F

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2013-11-14 14:59