TT Bild
Foto: TT Bild

Usla villkor för hästskötare

KA avslöjar

|Inte ens hälften erbjuder vita löner.
Månadslönen är oftast 5 000 kronor eller mindre.
För det ska du jobba långa pass, ofta sex dagar i veckan.
Det blev resultatet när KA:s reporter sökte jobb som hästskötare under två veckor.

”Eftersom jag inte har någon riktig lön att erbjuda så är det mest för kunskapen man vill vara här.”

Det är en av de saker jag fick höra när jag ringde på 25 annonser om hästjobb. Jag utgav mig för att vara intresserad av jobben och sa inte att jag är journalist. 

Det visade sig att svart lön var vanligare än vit. Det berättade arbetsgivarna utan att tveka, trots att det är olagligt. Ofta ingick boende och mat, vilket också ska skattas för enligt lagen. Det var mycket vanligt med arbete sex dagar i veckan. Ibland kunde det bli arbetsdagar på tio timmar, ibland åtta eller mindre. 

I ett stall hade hästskötarna arbetdagar på tio timmar sju dagar i veckan, med ledigt ungefär två helger i månaden. Det strider helt klart mot arbetstidslagen. Flera sa att det inte går att ha fasta arbetstider när man jobbar med hästar och många poängterade att det är ett tufft och slitsamt arbete.

 

LÄS OCKSÅ: Chelsea fick nog av lönefusket

 

Hos två tredjedelar av dem som erbjöd månadslön skulle jag få 5 000 kronor i månaden eller mindre, som minst 2 000. Enligt kollektivavtal ska en hästskötare tjäna minst 20 236 kronor. Hos ett känt ryttarpar som ridit i SM och OS gällde svart lön på 5 000 kronor och arbetsdagar som ibland kunde bli uppemot elva timmar.

Tio av de 25 arbetsgivarna kallade upplägget för praktik, eftersom man får rida och ”lära sig yrket” förutom att jobba. Flera av dem sa att de ”behöver hjälp”. En betonade att hon sökte en person som går en utbildning och en sa att hon vill ha någon som får praktiken betald av Arbetsförmedlingen. Hos övriga kunde man ha praktik ändå. Tre erbjöd ingen lön alls. En av dem sa:

– Jag behöver verkligen avlastning för jag har otroligt mycket att göra.

Blenda Horwitz bedriver avel och ridskola på Gotland. Så här sa hon när jag ringde på hennes annons:

– Det gäller inga speciella tider, det är därför vi inte kan anställa någon och det är därför vi vill ha någon som bor här. Hästar har inga arbetstider, de ska fodras morgon, middag och kväll.

Hon sa att jobb och nöje går in i varandra. Man ska hjälpa till vid lektioner på kvällstid, mocka och förflytta hästar, men får även rida.

– Det är tänkt att man är ledig en dag i veckan, men det samlar man ihop så man har ledigt fem dagar var femte vecka och kan åka hem, sa hon.

När jag ringer igen och berättar att jag är journalist understryker hon att det hon erbjuder är praktik, eftersom man inte är färdigutbildad efter hästgymnasium. Många rider ”extremt dåligt”, säger hon. Hon betalar i form av boende, mat och 2 500 kronor svart, eftersom det annars blir för lite kvar och hon betraktar det inte som lön.

– Det är en förmån för tjejerna att få ett sådant här jobb eller praktik.

Marie Hellberg, som driver Mölleholmens ridcenter i Skåne, svarade på vad som är skillnaden mellan jobb och praktik:

– Det är ju lönen så klart, eller hur? Så är det bara.

 

LÄS OCKSÅ: Så ska svartjobben stoppas

 

När jag ringer henne igen frågar jag varför hon betalar svart, det är ju inte lagligt.

– Ja, men det är mycket som inte är lagligt i dag, säger hon.

Även hon poängterar att man får utveckla sin ridning.

– Om folk kommer hit har de lärt sig något och de slipper studieskulder.

Bara två arbetsgivare erbjöd lön enligt kollektivavtal. Det var också de enda två som annonserade på Arbetsförmedlingen. En av dem är Lina Bergmer som bedriver försäljning av hästar utanför Lidköping. Hon beskrev ridning som en arbetsuppgift, inte en förmån. På frågan om lönen är vit,  sa hon:

– Ja, absolut, det är inte svart som det ofta är i hästbranschen utan det är seriöst. Man behöver ju pension i framtiden.

När jag ringer henne igen säger hon att flera som sökt jobb hos henne skrivit att lönen inte är så viktig, att svart eller vitt spelar ingen roll. 

– Det är skrämmande, de utgår från att det är svart lön när de söker.

André Braun har jobbat som hästskötare och ryttare inom ridskolor, galopp, hoppning och dressyr. I dag är han arbetslös, men är engagerad i nätverket Horse-worker som kämpar för bättre villkor i branschen. André har blivit lurad på vita, överenskomna löner på flera arbetsplatser och menar att arbetsgivarna satt det i system. I våras ringde han på en annons och blev erbjuden 3 500 kronor i månaden plus mat och boende, svart. Han tog inte jobbet.

– En avtalsenlig lön i galoppen ligger på 21 000–22 000. Att man då inte skäms för att erbjuda 3 500.

– Kommunal hade kunnat göra mycket. De kunde ställa verksamheter i blockad och upplysa myndigheter om att det förekommer svartarbete.

 

LEDARE: Ingen vacker bild av hästbranschen

 

Annethe Axelsson, regionalt skyddsombud och fackligt ombud på Kommunal, säger att det hänt att Kommunal tipsat Skatteverket. Hon är inte förvånad över att så många betalar svart.

– Vi hör ofta att det är så, men medlemmarna vill oftast inte att vi driver deras ärenden eftersom de är rädda att inte få nya jobb i branschen. Många är inte med i facket heller.

Anja Westberg, ombudsman på Kommunal, blir upprörd över att jobben ofta kallas praktik. 

– Det är inte praktik, det är en anställning. Praktik är om man går på ett hästgymnasium eller annan utbildning och då är det reglerat och då ska man inte ha lön. Då ska skolorna kolla att reglerna följs.

Vad säger Skatteverket om svartjobben? De kommenterar inte i vilka branscher de gör kontroller och kan inte säga om det är förvånande. 

– Men det är klart att det är alarmerande om det erbjuds svarta löner, säger Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket.

Myndigheten har en samverkan med hästbranschen för att företagen ska redovisa rätt.

– Att hålla på med hästar kan man göra privat men också som näringsidkare, det är svårt med gränsdragningar.

 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Av det vi sett inom Horseworker är Galoppen den minst seriösa delan av hästnäringen. Där skäms man inte för sig att betala svart och det finns helle rongen kollektiv olycksfallsförsäkring som det finns inom hästsporten. Galopförbundet är det förbund i sammanhanget som tar minst ansvar för att rensa ut oseriösa verksamheter. Det sitter till och med företrädare i förbundet som utbildar "träckare" som sedan deras skäktingar använder sig av vid löpdagarna och betalar mellan 100 och 300 kronor per "träckad häst". Och det jobbet utförs helt utan försäkring eller skyddsutrustning. Vid varje löpdag så träckas mellan 60 och 100 hästar som skall startas på Täby, Jägersro, Säve, Klampenborg eller Övrevoll.

Granska galoppen så hitta rman de oseriösa verksamheterna. Hur kan en galopptränare ha mellan 30 och 40 hästar i träning utan några anställda? Det är djur som kräver mellan 40 och 40 arbetstimmar om dagen, 365 dagar om året. Kan ingen räkna här?

André Braun / Horseworker

Känns ju lite orättvist att peka ut hela "hästbranschen" som kan delas upp i bl a ridsport, galoppsport och travsport. De båda sistnämnda är mer professionella än den förstnämnda och betydligt bättre på att följa gällande avtal. Där finns också en tydligare kontroll och uppföljning från resp förbund att verksamhet i de professionella stallen bedrivs korrekt.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2015-11-10. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.