Pelargoner
Pelargoner

Uteblomman som blivit inne

|Pelargonen är en blomma som nästan alla klarar. Bara den inte står för varmt under vintern och får regelbundet vatten i sparsamma mängder.
Fattigmansblomman har idag fått trendstatus.

Som vanligt med traditioner så var den vanlig först i överklassen i slutet av 1700-talet. Under andra hälften av 1800-talet spreds den mer allmänt även bland allmogen, och i och med det sjönk dess värde.
I dragiga torp och statarstugor trivdes den bra – pelargonen ska inte stå för varmt.
Den blev stämplad lite som ”fattigmansblomma”, och förflyttades från salongen ut till kök­et. Idag har den fått trendstatus igen.

Veronica Wägner
Veronica Wägners passion är pelargoner av alla slag.
Foto: Micke Lundström

Pelargonen är en ovanligt tålig, snäll och lättskött blomma. Med lite extra omsorg hänger pelargoner med långt in på hösten, tipsar Veronica Wägner, pelargonälskare och författare till den nyutkomna boken ”Passion för pelargon”, Bonnier Fakta.
Idag finns det över 5 000 sorter framkorsade ur från början vilda arter och antalet växer stadigt. Pelargoner finns i otaliga färger och är lätta att föröka. De är bara att nypa av och sätta i ett glas vatten så växer nya rötter ut att stoppa i jorden.
I svenska hem finns gamla pelargonsorter bevarade genom pelargonskott (sticklingar) som i vissa familjer har gått i arv i generationer, och fått smeknamn som ”Selma från Misterhult”, ”Smultron och mjölk” och ”Tant Fridas äppelblom”.

Veronica Wägner berättar hur hennes eget pelargonintresse föddes:
– Som ung fick jag en pelargon av min pappa. Den skötte jag inte något vidare bra under de 20 år som barnen var små och livet var fyllt av hästar och hundar. När barnen blivit vuxna
åter­upptäckte jag pelargonen och insåg att den (visserligen med pappas hjälp) faktiskt överlevt decennier av misshandel. En sådan blomma måste man bara fascineras av.

Om du vill ha många och fina pelargoner till nästa sommar ska du sätta igång under de tidiga vårmånaderna.
– Startar man i tid har man blommande plantor till sommaren, säger Veronica Wägner. Du kan sätta frö och så pelargoner, ta sticklingar eller köpa färdiga småplantor. Det går utmärkt att köpa sticklingar från odlare via nätet, eller på kontaktträffar som pelargonsällskapet ordnar, säger hon.
De vanliga zonalpelargonerna som har övervintrat och börjat växa sig långa och gängliga, ska man beskära tidigt på våren. De avklippta skotten kan man använda till sticklingar.
– Sticklingarna från vanliga pelargoner rotar sig lätt. Det är egentligen bara att sticka ned dem i en kruka med fuktig, sandblandad jord, eller i briketter. Men de ska inte sättas i vatten annat än kortvarigt eftersom vattenrötterna inte fungerar i jorden.

Utbudet av pelargoner är enormt, de finns att köpa nästan överallt. Veronica Wägner tycker att man gör bäst i att köpa sina pelargoner från en riktig odlare. Veronica varnar lite för de pelargoner som finns i livsmedelsbutiker och handelsträdgårdar.
– Vi pelargonvänner brukar kalla dem ”broiler-pelargoner”. De nästan sprutar upp ur kruk­orna på grund av stark drivning och får svårt att överleva i ett vanligt hem. Kontrasten mellan drivningen i växthus och ljusförhållandena hemma blir för stor. Ganska ofta tacklar plantan av och måste börja om igen innan den blir fin, säger Veronica Wägner.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2009-11-25 14:59