Kristian Pohl m fl.
Tobias Baudin och Åsa Regnér. Foto: Kristian Pohl m fl.

Utredare vill se leg för undersköterskor

|En statlig utredning föreslår att legitimation för undersköterskor ska vara infört senast 2025. En ny utredning bör tillsättas för att klargöra villkoren.

Äldreminister Åsa Regnér (S) är positiv till förslaget som finns i en omfattande utredning om en kvalitetsplan för framtidens äldreomsorg.

– Om det är exakt en legitimation vi ska ha, om det är exakt 2025 som ska gälla och vilka konsekvenser det får är saker jag vill titta närmare på. Men jag ser behovet och är positiv till förslaget, säger Åsa Regnér.

Kommunal har under en tid krävt att undersköterska ska bli ett legitimationsyrke och har sen våren 2015 jobbat mer aktivt med frågan. Ordförande Tobias Baudin säger att ”detta är en stor dag för landets undersköterskor”.

– Äntligen. Nu förutsätter jag att regeringen tillsätter en utredning, säger Tobias Baudin.

Frågan om legitimation ser också ut att bli en stor fråga på Socialdemokraternas partikongress som inleds om en dryg vecka där partiledningen inte vill gå lika långt som flera av ombuden, att döma av förslagen till besvarande av motionerna.

Kommunal har också i en Sifo-undersökning ställt frågan om man håller med om att det vore bra att införa en undersköterskelegitimation. 70 procent av de tillfrågade svarar att det stämmer ganska bra eller mycket bra att en legitimation skulle höja kvaliteten i äldreomsorgen.

Utredaren Susanne Rolfner Suvanto, sade vid presskonferensen att hon inte vill skapa en situation som det är med lärarlegitimationerna, där det bland annat funnits problem med långa handläggningstider. Det är bland annat därför frågan måste utredas noga och att det dröjer åtta år innan legitimationen, om förslaget går igenom, kan införas.

– Det måste vara tydliga villkor, vad är det för utbildning jag ska ha? Vad är det för kvalifikationer? Så att vi får en ordning, säger hon.

Varför är detta en viktig fråga?

– Det synliggör att det finns inga enkla jobb inom vård och omsorg, det kräver kompetens. Det synliggör professionaliseringen av yrket.

Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill inte säga så mycket.

– Jag vill egentligen läsa utredningen först. Men om utredningen föreslår en fördjupning av den här frågan kommer vi givetvis att följa det och se vad de kommer fram till.

I utredningen föreslås också att lägsta utbildningsnivå för arbete i äldreomsorgen ska vara undersköterska. Vad som händer med alla vårdbiträden som inte vill bli undersköterskor, är en aning oklart.

– Det ska ges möjlighet att kompetensutveckla sig, säger Susanne Rolfner Suvanto.

Men ska yrkesgruppen försvinna?

– Det har den egentligen gjort tidigare. Jag menar att varje individ har ett jätteviktigt jobb, jag tycker att det ska vara på undersköterskenivå.

Tobias Baudin säger att det är viktigt att även se yrkesgruppen vårdbiträden.

– Det är också en jättestor yrkesgrupp. Det kan inte vara som i dag att det är alldeles för många outbildade, så där behövs också en utbildningsnivå, dock inte lika lång som undersköterskeutbildningen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Varför ska vi vänta till år 2015. Ett leg för undersköterskor bör införas snarast. Så kan den som inte uppfyller villkoren även hinna uppdatera sig inom rimlig tid. Undersköterskans tid är nu, läser jag. Och många sjukhus börjar åter anställa undersköterskor därför finns inte den tiden att vänta och utreda i all evighet. Fram för ett leg och en enad utbildning. Hur svårt kan det vara? om man vill.

Det ska stå år 2025, jag hade lite för brått.

Att det ska ta sån tid som 8 år att få fram ett underlag till hur en usk utb är upplagd eller vem som är utb är ju skrämmande. Känns lite som att nu ska ytterligare en utredning startas upp vilket kommer att kosta oss skattebetalare en drös med pengar för att ni inte kan be de utb uskarna att skicka in sitt betyg, få en kod, logga in sig på ex vis socialstyrelsens sida och där bekräfta. Klart....legitimerad. Och om möjligt ta ut en avgift ist för att låta en utredning hålla på i 8 år.
Och det som inte uppfyller kraven får uppgradera sig i de ämne som fattas via en vårdskola.

Varför år 2025? Varför inte nu tex år 2018 2019 2020?
För att vi ska få personal till vården med bra kompetens behövs det göras nu .
För att vi även ska synliggöra vårt yrke och göra det attraktivare att jobba som undersköterska.
Även att få människor att söka utbildningen till undersköterska.
Nu kan alla skolor som lägger upp utbildningen till undersköterska göra som de vill .
Finns inga krav på hur de ska lägga upp utbildningen.
Nu ska många som jobbat i många år gå i pension med bra kompetens så det blir tufft för oss som blir kvar.
Även för undersköterskorna och sjuksköterskan .
Mvh Eva Lövkvist arbetsplatsombud sektion 50/ undersköterska sedan 1981 (Min ubildning 1979/1980 hette då Hälso och sjukvård / ålringsvård)

Dålig idé. Det är säkert jättekul att sitta där med sin undersköterskelegitimation, men problemet är ju att undersköterskor inte längre efterfrågas i någon större utsträckning.
Jo det behövs massor med folk inom vården, det är inte det det handlar om.
Men faktum är att en kommun som exempelvis Umeå inte längre söker efter undersköterskor utan i de annonser som läggs ut söker de "omvårdnadspersonal". Umeå är så klart inte ensamma om detta. Argumentet de använder är att "det finns inga undersköterskor som söker tjänsterna", (och så kan det naturligtvis vara eftersom Umeå totalt havererat som arbetsgivare) men i praktiken handlar det förstås om att hålla nere lönerna. En undersköterska är för dyr, redan utan den där legitimationen. Är det någon som på fullaste allvar tror att en undersköterska med legitimation och löneanspråk därefter är attraktiv att anställa i verksamheter som ska hålla nere sina kostnader, speciellt när behovet är så stort som det är?

Det blev en massa tjafs där arbetsgivaren inte ville betala för usk-satsningen där folk anställts med titlar som "boendehandledare", "skötare" eller dylikt. Nu garderar man sig redan i annonser för att göra klart att det inte är undersköterskor som söks och därför kan de som anställs inte omfattas av någon kommande usk-satsning.
Om mina farhågor stämmer så är undersköterskans dagar räknade. En legitimation kan inte stoppa detta utan kanske snarare påskyndar processen.

Jaa att öka lönen och gärna leg det ger ju jobbet en bättre status, att jobba dom undersköterska är ju faktiskt givande och kul, att hjälpa och känna att man gör ett bra jobb ska ju löna sig och göra oss stolta.

Inte en dag för tidigt. Ett leg för undersköterskor skulle också kunna göra att inte vem som helst får jobba som undersköterska. Idag kan man ta in folk från gatan. Sedan är det vansinne och nedvärderande mot oss undersköterskor att man kan läsa in vissa ämne på distans och bli undersköterska på några veckor. Det kallas validering men utbildningarna är inte alltid likvärdiga. Fram för en enhetlig utbildning och legitimation.

Viktigt för uskor att ha leg.
Då kanske man som uska får bättre lön också.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-04-21. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.